A vemhesség előrehaladtával a kanca hamar fárad, izzad.

Mivel a nagy magzat már gátolja a visszafolyó (vénás) ér működését, a lábvégek és a has alja vizenyősen beszűrődik. A vemhes kanca szőrváltása elmarad, megtartja rövid, merev szőrét. Hasának térfogata nő, a hasaljának növekedése nem tolódik el jobb oldalra - mint a szavasmarháé -, hanem részarányosán széles.

Ilyen a kanca vemhessége és az ellés

Az idősebb kancák csüngő hasa, amely a tömegtakarmány és a többszöri ellés következménye, ne tévesszen meg bennünket. A vemhesség legbiztosabb megítélése a belső vizsgálat és a kémiai reakció.

- Az 1-2 hetes vemhességet a hüvely és a méhszájváladék elbírálásából lehet megállapítani.
- A 3-4 hetes vemhet a méhnyak külső szájadékának vizsgálatából, újabban ultrahangos vizsgálattal is megállapítja az orvos.
- Az 5 hetes magzatot kitapintással érzékelni lehet, rektális vizsgálattal.
- A 8 hetes vemhesség a Galli-Mainini-próbával és a Juhász-Dózsa-féle kecskebéka-reakcióval kimutatható.
- A 6-7 héttől a vérsavóból a gonadotrop hormon kimutatható.
- A 4-5 hónapos korú vemhesség a Cuboni-reakcióval megállapítható.

A vemhesség tartama melegvérű kancák esetében átlagosan 336 nap (48 hét vagy 11 hónap). Leggyakoribb a 326-350 napok közötti ellés. A hidegvérű kancák vemhességi ideje ennél 12-14 nappal is rövidebb.

A vemhességi idő 2-3 nappal rövidebb, ha a csikó kanca, ha kielégítő és vitamindús takarmányozást kap, és 9-10 nappal rövidebb, ha dolgozó kancáról van szó.

A vemhességi idő hosszabb a fiatal, az előhasi és az öreg kancáknál, ha a csikó mén, ha az ellés a téli időszakra esik (november és május között), ha rossz volt a takarmányozás vagy betegség sanyargatta a lovat.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)