Megtelepedés után az anya táplálóanyagainak át kell jutni a véredények falán, a méhburkon, a magzatburkon, valamint az embrió véredényeinek falán. Tehát a ló esetében sok szövet van az anya és a magzat vére között.

A magzat táplálásában ezért nagy jelentősége van a méhtejnek. Mivel az anyai és a magzati szövetek között laza a kapcsolat, a kanca elvetélésének veszélye igen nagy.

A megtermékenyült petesejt méhben való megtelepedése a 12. hétig bizonytalan. Ha eddig elveti magzatját a kanca (elhugyozza), szinte észre sem vesszük, s csak a korai vemhességmegállapítás ad felvilágosítást az esetleges korai elvetélésről.

A mielőbb felismert vetélés igen fontos, mert esetleg még ugyanabban a fedeztetési idényben lehetséges a kanca rendbetétele s az újratermékenyítés, s így az állat nem marad üresen.

A megtermékenyülés akadályoztatott lehet mind a kanca, mind a mén részéről. A fennforgó okok vagy a környezetből, vagy magából az állat adottságaiból következnek.

Környezeti okok: hibás takarmányozás (hizlalás vagy koplaltatás, vitaminhiány, nagyfokú ásványianyag-hiány) rossz tartási körülmények, rendszertelen mozgatás, az akklimatizáció nehézségei.

Ez utóbbira főleg az importmének esetében ügyeljünk, amelyek elég gyakran csak a második évben termékenyítenek megfelelően.

A megtermékenyülés elmaradásának számos oka lehet: a kanca nemi szervének fejlődési rendellenességei, a mén nemi szervének rendellenességei, a mén válogatós volta.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)