Amikor a horpaszok "beszakadnak", a farok két oldalán a fartő besüpped, a tőgy megduzzad, a bimbó végén sárgás-mézes viaszcsepp jelenik meg, majd tejcseppek észlelhetők, egy héten belül elleni fog a kanca. Ha a tőgy tejjel megtelik, a külső nemi szervek bővérűek és duzzadtak, 1-2 napon belül várható az ellés. Amikor pedig a kanca váltakozva lefekszik, felkel, a hasa felé tekinget, szinte kólikás fájásokat árul el, az ellés néhány órán belül várható. Az ellés előtti megizzadás is jelzi az előkészítő fájások megindulását.

A kanca ellése kissé misztikus. Azzá tette az ellés főleg éjszakai lefolyása és a gyors lebonyolódása. Így még a lóértők közül sem mindenki ismeri az ellés folyamatát. Éppen ezért fontos, hogy mindenki, aki kancát tart, megismerje az ellési előkészületet és az ellés levezetését.

A magzat a méhben az előkészítő fájások végén félfordulatot tesz

Az elléshez jó előre készítsünk el:

- két kifőzött kenderkötelet és -fonalat,
- farokpólyát,
- beöntésre alkalmas edényt, gumicsővel, irrigátort,
- a köldök fertőtlenítésére jódtinktúrát vagy 5%-os pioktanint és Cubatol spray-t,
- köldökzsinór szétroncsolására emaszkulátort,
- vazelint vagy zsírt. Elléskor szükség lesz még:
- tiszta edényben kb. 10 liter olyan meleg vízre, amelyet a kezünk elbír,
- szappanra,
- tiszta törölközőre.

Az elléshez nyugodt körülményeket teremtsünk. A bokszot nem túl hosszú szálú, tiszta szalmával almozzuk, s lehetőleg észrevétlenül figyeljük az elleni készülő kancát. Arra ügyeljünk, hogy farával ne a falnak fordulva feküdjön le, mert ez akadályozná az ellésben, a segítségnyújtásban. Sok kanca rávár az egyedüllétre, az éjszakára, és elég gyakori az állva ellés is. Ne siettessük az ellést, idő előtt ne avatkozzunk be, ne húzzuk a magzatot, mert kárt tehetünk az anyában is és a csikóban is. De ha rendellenesség mutatkozik, tétovázás nélkül avatkozzunk be.

Ilyen a kanca vemhessége és az ellés

Az ellés alatt általában 3 időszak különböztethető meg.

1. Az előkészítő fájások, a nyitófájások tartama 0,5-2 óra, néha 0,5-2 nap.
A méhben levő magzat a háti fekvésből hasi fekvést vesz fel és a kinyújtott elülső lábával, rajta a fejével a szülőútba kerül.

2. A tolófájások tartama 1/4, illetve 1/2 óra. Ennél hosszabb csak a rendellenes elléskor fordulhat elő.

A tolófájások megindulásával először a vízhólyag (allantochorion) jelenik meg a pérarésben. Ez tágítja, síkosítja a szülőutat, ezért nem szabad idő előtt felszakítani. Rendszerint magától felszakad és a szalmasárga színű magzatvíz elfolyik. A zavaros, a sötét színű, véres magzatvíz valamilyen rendellenességre utal. Ezután feltűnik a pérarésben a lábhólyag (az amnion). Ebben már kivehető a magzat két lába.

Nehézelléskor a bokák fölé kifőzött kötelet hurkolunk és a csecsek felé enyhén húzzuk a magzatot

A szülés kritikus pontja a fej, a vállak és a medence. A fej s a nyak az elülső végtagokra nyúlva nyomul előre. Várjuk meg, amikor erőt ad a kanca, s csak akkor segítsünk, ha feltétlenül szükséges. Tiszta, száraz törülközővel fogjuk át a lábat és húzzuk a magzatot, ha szükséges, a csecsek felé (tehát lefelé). Nehézelléskor a csikó bokája fölé helyezzük fel a kifőzött kenderkötelet és azzal húzzuk egy ember erejével. Ha a fej a világra került, a vállak könnyebben kicsúsznak. (Az egészen szűk kancát a gáttájon lefelé vágni szokták, de a vágást ellés után azonnal varrjuk össze.)

A vállak után kis pihenés következik, majd a far okoz még erőlködést, ezután a magzat szinte kilökődik a méhből. Ha a farral probléma adódik, kismérvű elfordítás segíthet. Előfordulhat, hogy olyan gyors a szülés, hogy az amnion fel sem szakad, s a magzat burokban jön a világra. Ilyenkor késedelem nélkül fel kell szakítani, de nem vágni, mert késsel esetleg kárt tehetünk a magzatban.

3. Az utófájások alatt távozik a kancából a magzatburok, amelynek összeköttetése az anyai méhvel a kanca esetében a leggyengébb. A magzatburok 1-2 óra alatt lökődik el.

A magzatburok hosszan lóg le, ezért ajánlatos, hogy rálépés, kiszakítás elkerülése végett csomóra kössék vagy a hosszából levágjanak. Az előbbi a jobb megoldás, mert így a súlya kis húzó hatást fejt ki. Ha a magzatburok fél nap alatt nem távozik el, úgy állatorvoshoz forduljunk elszedés végett. A kanca a magzatburok-visszamaradásra meglehetősen érzékeny. Amikor a magzat kiesik az anyjából, a köldökzsinórt a csikó hasa aljától ötujjnyira emaszkulátorral 1-2 perc múlva roncsoljuk szét. Ez jobb, mint az éles késsel ejtett vágás, mert a roncsolt érfal visszatüremkedik és akadályozza a vérzést. A kissé vérző köldökcsonktól ne ijedjünk meg, mert a vérzés hamarosan megszűnik. Ha erős, lüktető vérzést találunk, úgy kifőzött fonallal kössük el a csonkot. A köldökcsonkot széles pohárba elkészített jódtinktúrába, vagy 5%-os pioktaninoldatba lógatjuk, álló helyzetben (ne keskeny szájú üvegbe gyömöszöljük, mert akkor óhatatlanul fertőződik). Majd Cubatol spray-vel a későbbi fertőzés útját zárjuk le.

Adjunk lehetőséget, hogy a kanca letisztítsa magzatát, ha nem tenné, száraz, tiszta ruhával töröljük le. A száj és az orr esetleges nyálkáját távolítsuk el. A pata talpának körömkocsonyájához azonban ne nyúljunk. A gyakorlatban néha ezt ilyenkor ki szokták kanállal vésni, ez helytelen. A körömkocsonyának rendeltetése van, védi a talp szaruját és azután magától elszárad.

Előfordulhat, hogy a magzat farral jön a világra, ilyenkor a szülőútba jutott magzatot gyorsabban segítsük világra, mert az elszorult köldökzsinór miatt megfulladhat. Ha az egyik, vagy mindkét láb, vagy a fej visszamarad, akkor a hátramaradt láb vagy fej szülőútba igazításával segítsünk. Ezeket a rendellenességeket ügyes kezű segítség helyrehozhatja. Egyéb, bonyolultabb rendellenesség felléptével forduljunk állatorvoshoz.

20190426 kanca ellese 01

Az újszülött csikó igen hamar lábra áll és vékony lábacskái alighogy elbírják testét, máris a csecs felé kap és szopni akar. Ebben a törekvésében segíteni kell azért is, mert akad kanca, amelyik nem szívesen tűri első csikaja szopását (vagy csiklandós). Előfordulhat, hogy az ilyen kancát az első szoptatásuk alkalmával hosszú elválasztórúddal a falhoz kell szorítani.

A csikó mindenképpen szopja ki a föcstejet, mert - amint később olvashatjuk - nagy a vitamin-, ellenanyag- és fehérjetartalma. Nagyon hibáztatható rossz szokás, ha a feszülő csecset kifejik (a tejét folyató kanca föcstejét sem a csikó kapja).

Az első nap figyeljük a csikót, a kancát, hogy rendszeresen szopik-e. Ha igen, úgy már nem lesz vele probléma. Hagyjuk az anyjával a boxban, hogy annyiszor szophasson, ahányszor csak akar. Figyeljük meg, hogy a csikó trágyázik-e. A magzatkori "bélszuroknak" ezalatt el kell távozni. Ha ez nem következik be, ne várjunk a kellemetlen tünetekre, hanem ricinusolajos, langyos vizes végbélbeöntést adjunk, s a végbélben lévő bélsárrögöktől bélsárkanállal szabadítsuk meg az újszülöttet. Sok kiscsikó, mert nem figyeltek rá, erős fájások között múlik ki bélszurokkólikában. Figyeljük meg az újszülött szemhéjszélét, hogy az szabályos-e és nincs-e befelé fordulva (entropium). A befelé fordult szemhéjszélt egyetlen ügyes nyomással helyre lehet hozni.

A 6-9. nap között az újszülött kiscsikó hasmenése nem betegséget jelez, hanem rendszerint az anyja ellés utáni első sárlására utal, így a csikónak ez a hasmenése a sárlás befejeztével azonnal elmúlik.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)