Életem szinte minden szakaszából van valamilyen élményem a lovakkal, a lovaglással kapcsolatban. Tíz éves voltam, amikor elkezdtem a szülővárosom méntelepén elsajátítani a lovaglás alapjait és a továbbiakban hetente háromszor volt lovastréningem. Legutóbb mint egy harminc éve lovagoltam és mostanában már csak a mezőgazdasági kiállításokon láthatom ezeket a gyönyörű állatokat és csodálhatom meg a lovasok tudományát.

Egy kedves barátom az utóbbi hetekben többször is szóba hozta, hogy van neki egy üzleti partnere, aki lótenyésztéssel is foglalkozik és szívesen venné, ha meglátogatnám.

Sikerült is egy szép, napsütéses kora reggelen útnak erednünk Kecskemét-Katonatelepre. Megérkezve csodálkozva láttam, hogy egy gyár főépülete előtt szállunk ki az autóból, de rövidesen kiderült, hogy a lovastelep a 300 embernek munkát adó gyárnak egyik, fontos üzemrésze.

pataki menes balint gazda 02
Fotó: patakimenes.hu/menes

Pataki Mihály vezérigazgató és felesége igen szívélyesen üdvözöltek bennünket, jóllehet rövidesen kiderült, hogy a lovastelepen nem igen fogadnak látogatókat. A vezérigazgató egy csésze kávé elfogyasztása közben elmondta, hogy ő a lovak és a lóversenyzés szerelmese és amikor több évi külföldön tartózkodás után hazatért, elkezdett akadályugró lovakat tenyészteni, versenyeken részt venni és lovas programokat szervezni; jelenleg 100 lóval foglalkozik.

Rövidesen elindultunk a telep megszemlélésére, de már útközben megcsodálhattuk a lószállító járművek sokaságát, köztük két, autóbusz nagyságút is, amelyek egyenkint nyolc versenyló szállítására alkalmasak. Az eső megállásunk a gyakorlópályánál volt, ahol éppen akkor öt lovas gyakorlatozta a lovakat. Nehéz volt tovább haladni!

Ezután a 30 hektáros legelőt néztük meg, ahol a vemhes és csikójukat nevelő kancák kora tavasztól késő őszig legelnek, természetesen állandó felügyelet mellett.

Tovább haladtunk és megnéztük a tribünös versenypályát, ahol gyakran rendeznek bemutatókat a helyi és a környékbeli lakosság nagy örömére. Itt mondta el a vezérigazgató, hogy nem régen nyújtotta be elfogadásra egy tanulmányát, amely az akadályversenyek pályájának a rugalmasságát fokozza.

pataki menes balint gazda 03
Fotó: facebook.com/patakimenes

Körsétánk utolsó állomásai a lóistállók voltak, ahol a lovak a bokszokban, szabadon mozoghatnak a friss alomszalmán. Láthattuk az egyik világversenyen győztes mént és számos, különböző fajtájú, kiváló teljesítményt nyújtó és szép jövő előtt álló versenylovat is. Talán felesleges hangsúlyoznom, hogy az istállókat és felszerelésüket (zuhanyozó, pataápoló, állatorvosi rendelő) az elképzelhető legnagyobb rend és tisztaság, a korszerű versenyló tenyésztés legmodernebb eszközeinek sokasága jellemzi.

Rövid látogatásunkat azzal a tudattal fejezhettük be, hogy jó volna, ha az országban sok ilyen színvonalon teljesítő állattenyésztő egységről adhatnánk beszámolót.