A pinto lovak ősei rabszolgaszállító hajókon utaztak Amerikába, ahol a cowboyok azzal gúnyolták őket, hogy rájuk borult a festék...

A pinto ősei a XVI. században Amerikába hozott spanyol lovak voltak. A Pinto név a spanyol pintado (festett) szóból ered, s végső formáját a cowboyok helyi beszédének köszönheti. A tarka/foltos lovakat calicosnak is hívták.

A pinto lovakat két tenyésztőegyesületbe (Pinto Horse Association; American Paint Horse Association) sorolhatjuk, mindkettő a texasi Fort Worthban székel. Míg a Pinto Horse Association felvesz törzskönyvébe minden lovat, melynek színe a pinto színének megfelel, addig az American Paint Horse Association csakis olyan lovakat, melynek legalább az egyik szülője pinto.

Pinto, a tarka spanyol ló

A finom nemes fej telivérhatást tükröz. Tenyészlóra emlékeztető, kiváló alkatú példány. Erős far és szabályos végtagok jellemzik.

Spanyolországból származó lófajta, amely az alkati tulajdonságokat és a színt örökítette.

Marmagasság: 155-165 cm
Színek: tarka
Hasznosítás: hátasló

A pinto elnevezés tehát nem fajtát foglal magába, hanem egy olyan fajta típust jelöl, amelybe méret és néhány egyéb értékmérő tulajdonság szerint különböző kategóriák alapján, származásuktól függetlenül kerülhetnek be a lovak. Ez azt jelenti, szinte bármelyik fajtában regisztrált, vagy onnan pont a színe miatt kizárt ló is felvételt nyerhet az American Pinto Horse Assotiation tagjainak sorába. Itt a szövetségi szakértők bizonyos szempontok alapján eldöntik, hogy egy adott ló megfelel-e a regisztrálás feltételeinek, továbbá azt is, hogy a pintón belül melyik típusba, illetve kategóriába sorolható.

Ettől az egyhetes pintótól teljesen elérzékenyültünk:

 

Mentés

Mentés