Ezért meg kell elégednünk a fellelhető fajták gyakorlati csoportosításával és az egyes fajták leírásával.

Testnagyság szerint beszélünk:

- nagylovakról: 147,3 cm bottal mért marmagasság felettiekről,
- kislovakról: 147,3-120 cm közöttiekről,
- pónikról: 120 cm alattiakról.

A nagylovak fajtáit általában ismét két csoportba sorolják:

- a melegvérűek,
- a hidegvérűek csoportjába.

Ez az elnevezés megtévesztő. A testhőmérséklet alakulása ugyanis éppen a hidegvérűeknek magasabb valamivel, mint a melegvérűeknek. A besorolás tehát nem a testhőmérsékletére, hanem a szervezet felépítettségére és a vérmérsékletre vonatkozik.

20171011 nagylo kislo 01

A melegvérű fajtacsoportra jellemző a finom, száraz alkat, a vékony bőr, a rövid finom szőrzet, a száraz ízületek, a tömör, kompakt csontozat, az élénk vérmérséklet, a gyors reakciókészség, a kemény, kitartó szervezet, a gyors mozgás, a jó szaporodóképesség.

A hidegvérű fajtacsoport fajtái lazább szervezetűek, vastag bőrűek. Sok a bőr alatti kötőszövetük, vastag, de szivacsos a csontozatuk, nyugodtak, sőt némelyiknek lomha a vérmérséklete. Nagy vonóerőt képviselnek, de lassúak. Könnyen kezelhetők, a nehézmunka-végzésben is megbízhatóak.

20171011 nagylo kislo 02

Ezenkívül alkattípus, tehát használhatóság szerint is különbséget teszünk hátas és hámos fajták között, és ez utóbbit ismét két csoportba soroljuk, a könnyű hámos és a nehézhámos fajták közé.

A besoroláskor a kisló és a póni megkülönböztetése okozhat gondot. A zavar ott kezdődött, hogy ami nem nagyló, azt nálunk póninak hívták, és mert nem voltak sem kislovaink, sem pónifajtáink, így nem is tettek ilyen különbséget és egyszerűen csak póniról beszéltek. Megjegyzendő, hogy más államokban is keverik néha a két fajtacsoportot.

20171011 nagylo kislo 04

A kislovakra a nagyság különbözőségén túl az a jellemző, hogy a testnagyságukhoz viszonyítva nagy vonóerőt képviselnek vagy sportteljesítményt nyújtanak. Kiváló takarmányértékesítők, kisigényűek. Jó szaporodóképességűek. Kezesek és jó munkakészségűek. Nagyobb részük biztos örökítésű, mert konstans fajták.

A pónik nem törpék, hanem arányos testfelépítésű, de alacsony lovak, amelyekről kevesen tudják, hogy komoly munkavégzés közben alakultak ki. Nagyságukat, testformájukat nagy biztonsággal örökítik. Kezesek. Munkában jóindulatúak, hosszú élettartamúak. Jó szaporodóképességűek. Ellenálló szervezetük különösen nagy érték.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)

Mentés

Mentés