A Przewalski vadló jellegét viseli magán. Több mint 160 éve fajtatisztán tenyésztik. A kislovak között a legmunkakészségesebb, erős csontozat, tömeges test jellemzi.

Az ellenszegülést, a rúgást ez a fajta nem ismeri. Marmagassága 135-145 cm, övmérete 185-190 cm, szárkörmérete 19,5-20,5 cm. Testsúlya 450-500 kg. Régebben 10 cm-rel kisebb volt és finomabb felépítésű. A parasztgazdaságok igényelték a tömegesebb típust, főleg Dániában.

Színe valamilyen fakó árnyalatú - az egész világostól a sötét egérfakóig. Hátszíjjal, esetleg zebracsíkokkal. A hátszíj színe az egészen sötéttől a világosbarnáig változhat. Végigfut a faroktól a fejig, ezért a sörényszőrök középső vonalában - a sörényélen - fekete a szőr, s kétoldalt pedig világos, mint a test egyéb helyén. Ezt a tulajdonságát igen tetszetős sörénynyírásra használják ki, a sötét középső szőröket kétujjnyival hosszabbra és a kétoldali fehéreket pedig ugyanennyivel rövidebbre nyírják. A csikóknál ezt még nem teszik, ezért azok bozontos sörényűnek tűnnek.

20170426 fjord lo 03

Feje vaskos, de nem durva, nyaka izmos, amelyet a sörénykezelés magasillesztésűnek és hosszúnak mutat. Marja izmos, magas, rövid. Háta-ágyéka izmos, középhosszú. Fara igen gazdagon izmolt, ezért rövidebbnek tűnő. Lapockája meredek, a gazdagon izmolt szügy és felkar, valamint a dongás mellkas nagy erőkifejtésre vall. Ugyanilyen izmolt a konc is. Patái kemények, szabályosak.

Igen jóindulatú, kezes. Nagy munkakészségű, mindig üzembiztos és indítókész.

Kis igényű. Szenvedélyes legelő. Igen jó kondíciótartó. Csak a választott és az éves csikó fejlődésére és kondíciójára kell ügyelni a felnevelés során. Munkateljesítménye külön megvilágítást igényel. A hidegvérű kettes munkafogat teljesítményének 80%-át tudja teljesíteni.

A tartós (8 órás) átlagos vonóerő-kifejtése 160 kg (a hidegvérű fogaté 240 kg). Gyors lépetű, s így ha a hidegvérű munkáját 100-nak vesszük, a fjordé 117. A maximális vonóerő-kifejtése 400 kg, amely a hidegvérűnél 480 kg.

20170426 fjord lo 02

Ezek a tulajdonságok vezették az Állattenyésztési Kutatóintézetet, amikor a muraközi új vonalának kifejlesztésében a fjordra alapozott. Az F1 a várakozásnak megfelelő lett:

  • jól izmolt,
  • feltétlen munkakészségű,
  • győzős,
  • egyöntetű (még a fakó színben is),
  • jó kondíciótartású.

Testsúlya 50-80 kg-mal lett könnyebb, mint a fajtatiszta muraközi egyedeké. A takarmányigénye pedig 1/4-ével kevesebb.

A jóindulatú, kezes fjord ló

Munkahasználata kiváló: serény lépésű és jól üget, biztos igás. Igen jóindulatú. A ménesekben, ahol a csikói nevelődtek, feltűnt, hogy a gyerekek szőrén ülik meg azokat. Ezért két év után gyermeklovaglásra fogtuk őket.

Minden az elképzelésnek megfelelően alakult, csak az okozott problémát, hogy idősödve erősen szélesedtek, s így kinőttek a fiatal gyerekek alól. Akkor határozta el a Kutatóintézet, hogy az F1 kancát arab ménnel fedeztetik. Így kapták a tengelici kislovat.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)