A nemzeti kincsünknek számító nyolc hagyományos, őshonos lófajtánk van: az előbb említett shagya arab, lipicai, nóniusz, továbbá a gidrán, a kisbéri és a mezőhegyesi félvér (furioso north star), a hucul és a magyar hidegvérű. Közülük többet az állami ménesekben közel két évszázad alatt gondos, szakszerű tenyészkiválasztással, tenyésztői munkával alkottak.

E páratlan érték gondozása, gyarapítása javarészt a világhírű állami méneseink — Mezőhegyes (alapítva 1785), Bábolna (1789), Szilvásvárad (1953) és Hortobágy — feladata.

Méneseinknek — tenyésztői munkájuk mellett — a környezetükben megcsodált épületegyüttesek, kulturális értékek óvása is a fontos feladataik közé tartozik.

Védett állatainkhoz — hatalmas genetikai értékük mellett — sok esetben néprajzi hagyományaink kötődnek, idegenforgalmi látványosságok, megélhetési forrást jelentenek és mindezek mellett esztétikai értéket is képviselnek. Nem véletlenül kerültek Vastagh Géza és György, Kárpáti Miklós, Csontvári, vagy Garay Ákos csodálatos alkotásaira.

A NÓNIUSZ lófajtát a Mezőhegyesi Magyar Királyi Állami Ménesben tenyésztették ki. Eredetileg a legnehezebb viszonyok között is helytálló nehéz tüzérhámos ló kialakítása volt a tenyésztés célja. Kiváló mezőgazdasági munkaló. A fajta a két háború között országos jelentőségű volt.

A háború előtt kettesfogatolásban 3 nap alatt megtett 350-370 kilométeres teljesítménye szinte egyedülálló.

E fajta lovai sikeresen szerepeltek négyesfogathajtó versenyeken is. Fintha Gábor, fogathajtó válogatottunk szövetségi kapitánya több nagy nemzetközi versenyen, köztük a szilvásváradi világbajnokságon (1984.) szerepelt eredményesen nóniusz lovaival. Szegedi Gábor pedig a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban nóniusz „Puszta-tizennégyese(!)” hátán Guinness rekordot ért el.

A hobbilótenyésztőknek különösen felhívjuk a figyelmét: a nóniuszt klasszikus külleme, egyöntetűsége miatt — mint a legkonszolidáltabb megjelenésű magyar fajtát — hobbilóként is ajánlják.

Tájfajtái: a mezőhegyesi és a hortobágyi vagy sziki nóniusz.

A 2009-es Lovas Világkupán Mezőhegyes, Hortobágy és a magántenyésztők nóniusz lovait láthatta a közönség az Arénában.

Fehér Károly - LovasVilagkupa.hu