A fajta eredete a XIX. századba vezethető vissza. Nagy-Britanniában kezdték tenyészteni, de Franciaországban tökéletesítették. A brit anglo-arab tenyésztésben angol telivér, arab reciprok keresztezést használtak, és az utódokat visszakeresztezték, míg a francia anglo-arab tenyésztés két arab ménre (Massoudra és Aslanra), illetve három telivér kancára (Dairre, Common Marere, és Selim Marere) épült.
Fajtáról:

A keresztezéstől azt várják, hogy az arab lovakra jellemző egészséget, életerőt, s a telivér gyorsaságát, és mozgását egy fajtába egyesítsék. Küllemében inkább a telivérre hasonlít, bár az anglo-arab nem olyan gyors, mint a telivér, de testrészei kiváló vágtamozgásra teszik alkalmassá. Az arabnál jóval nagyobb, és tömegesebb.

Jellemzés:

A hosszú, vékony fej a telivér hatását tükrözi. Az állkapocs nem húsos, a toroktájék vékonyabb mint az arabé. A lapockák dőlése a telivérre jellemző. A végtagok egészségesek, a lábszerkezet szabályos, a csontozat kemény, jó minőségű, s a hosszú, finom formájú hátsó végtagok jó vágtamozgásra utalnak.

Fajta kialakulása:

Telivér
Méretet, mozgást, vágtázó-, és versenyzőképességet adott.

 

Arab
Egészséges szervezetet, keménységet, kitartást és kezes természetet örökített.

Marmagasság: 170 cm
Színek: Pejtől a sárgáig
Hasznosítás: Hátasló
Elnevezései: Anglo-Arab, Anglo Arab