1748-ban az uralkodó Braganza-ház alapította a fajt, s 1756-ban a ménest átköltöztették a Portugáliai Alterba. Az alapításkor a spanyolországi Jerez de la Forteából (ez Spanyol ország leghíresebb tenyészközpontja) 300 andalúz kancát hoztak a ménesbe. XIX. század elején a napóleoni hadak, a ménes állományának nagy részét ellopták, s a fajta állományt további csapások érték. A XIX. század végén Pia Maria királynő angol, normann, hannoveri, és arab lovak segítségével kezdte rendbe hozni a fajt. Ám e kísérlet sikertelennek bizonyult. 1932-ben újra megindult a tenyésztés, ezúttal sikeresen.

Fajtáról:

A fajtát a királyi ház számára tenyésztették ki. Lovasának hősies megjelenést adott, ideális termetével és mozgásával alkalmas volt a klasszikus iskolamunkára. A modern alter mára az andalúziaira emlékeztető, igen bátor, erős alkatú, mutatós, akciós mozgása miatt a magasiskolára alkalmas fajta lett.

Jellemzés:

A gyakran nemesnek mondott fej viszonylag kicsi, kosfej jellegű profillal. Az erős vállak, felkarok, alkalmasak a sajátos akciós mozgáshoz. A test erős, tömeges, a mellkas mély. Csüdök kissé puhák. A farok és a sörény sűrű, vastag.

Fajta kialakulása:
 
Spanyol ló
Bátorságot, jó természetet örökített.
Marmagasság: 155-165 cm
Színek: Pej, szürke
Hasznosítás: Hátasló
Elnevezései: Alter-real, Alter