Mindannyian tudjuk, hogy egy csésze finom, illatos kamillatea segít ellazulni vagy elaludni, amikor egy kicsit stresszesek vagyunk. De vajon a ló hogyan profitálhat a kamilla jó tulajdonságaiból?

20140923 kamilla lonak 02

1. Gyomorideg. Vannak lovak, amelyek hajlamosak a hasmenésre olyan, számukra szokatlan vagy ijesztő helyzetekben, mint például a lószállítóban való utazás vagy új, idegen helyek felkeresése. A kamilla segít megnyugtatni az emésztőrendszert és visszaállítani a normál működést. Ha lovunk ideges, nyugtalan az utazások során, az esemény előtt pár napig keverjünk a takarmányához kamillát, ezzel megelőzhetjük a kellemetlen tüneteket.

2. Görcsös kólika. Amíg az állatorvos megérkezésére várunk, fecskendezzünk kamillateát a ló nyelve fölé. A kamilla görcsoldó hatása révén segíthet ellazítani a görcsben lévő belek simaizomzatát. Természetesen ilyen helyzetben ne egyedül a kamillától várjuk a jobbulást - a kólika súlyos állapot, ami mindenképpen állatorvosi ellátást igényel.

3. Enyhe szorongás, idegesség. A kamilla enyhe nyugtató hatása közismert. Egyes ingerlékeny lovaknak is segíthet megnyugodni, lecsillapodni. Súlyosabb esetekben más, erősebb hatású gyógynövények is számításba jöhetnek.

4. Gyulladások. A kamilla gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, így különösen hasznos lehet az emésztőrendszert érintő egyes gyulladásos bélbetegségek esetén.

20170225 kamillat a lonak 01

5. Allergia. A kamilla nagyszerűen alkalmazható belsőleg légúti allergiára, illetve külsőleg bőrallergiára. Főzzünk teát kamillavirágból, szűrjük le, majd mossuk le vele a lő bőrét a viszketéses bőrbetegségek enyhítésére. A leszűrt, meleg (nem forró!) teával szemirritáció esetén borogathatjuk a ló szemét.

Általános adagolás. Elegendő, ha naponta egyszer egy marék szárított kamillavirágot keverünk a ló takarmányához. Az adagot növelhetjük napi két marékra súlyosabb esetekben, de minden esetben először kérjük ki az állatorvos tanácsát. Ha kamillateát készítünk a takarmányhoz, akkor a lefőzött teát a virágokkal együtt keverjük bele.

A tea elkészítése. Egy maroknyi szárított kamillavirágot szórjunk kb. egy liter forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk állni, amíg kihűl.

A kamillára általában biztonságos, általános célú gyógynövényként tekintünk, amellyel rendszeresen kiegészíthetjük a ló étrendjét. De mivel gyógyhatású növényről van szó, csakis ésszel és jó okkal használjuk. Azaz, csak akkor adjunk belőle a lónak, ha a jelek szerint valóban szüksége van rá.

Előfordulhat olyan eset, amikor a kamilla látszólag semmilyen figyelemreméltó változást nem idéz elő a ló állapotában. Ilyenkor felmerül annak a lehetősége, hogy az adott problémára egy másik, a célnak jobban megfelelő gyógynövényt próbáljunk ki.