Ezek igen változatos helyeken tudnak előfordulni. A leggyakoribbak talán a lábsérülések és a fej képleteinek sérülése. A következő írásaimban néhány konkrét esetet fogok ezek közül bemutatni.


II.

Ennél az esetnél feltűnt a tulajnak, hogy napok óta könnyezik a ló szeme, a karámfához dörzsöli a fejét, és egy napja beduzzadt a szemhéj is. A vizsgálat során a szemhéjon sérülés nem volt látható, a kötőhártya kissé kipirult a szemzugban pedig közepes mennyiségű zöldes váladékot lehetett megfigyelni.

Ezek alapján lehetett volna egyszerű kötőhártya-gyulladás is, de a szemgolyó vizsgálata során feltűnő volt a szaruhártya felületének egyenetlensége. A szemgolyó mélyebb struktúrái intaktnak tűntek. Ilyen eseteknél elengedhetetlen a szaruhártya megfestése, a sérülés mélységének megállapítására. A festés úgy történik, hogy speciális festéket juttatunk a szembe, mely a szaruhártya mélyebb rétegeit megfesti, a felületes régióról viszont könnyen lemosható.


III.

A képen jól látható, hogy az öblítés után a szaruhártya egy jelentős része megfestődött. A sérülés mélysége alapvetően befolyásolja a kezelési stratégiát. Mély sérüléseknél egyes szemkenőcsök használata (pl.: kortizon tartalmú készítmények) akár szem-perforációhoz is vezethetnek!

Az említett tünetek számos kóroktól származhatnak (idegen test, ütés, kémiai behatás, kóros helyeződésű szempilla stb.), melyeket a vizsgálat során ki kell zárni. Jelen esetben az intenzív kezelés 4. napján megszűnt a váladékozás és csökkent a könnyezés, a 14. napon pedig a szaruhártya már csak minimális területen festődött. Három héttel a kezelés kezdete után a szem tünetmentes lett.

Dr. Talpag Bálint állatorvos