A cékla turbósít

A zöldségek pozitív hatása az ember egészségére már sok-sok éve hírneves. Közismert, hogy a cékla jó fehérjeforrás, emészthető rost, antioxidánsokban gazdag és hasznos polifenol vegyületeket tartalmaz. Az utóbbi időben így tehát a cékla a sportolók táplálkozásában kiemelt szerepet kapott.

A rubinvörös növény rendkívül erős vérképző hatású, mely tulajdonságát már a népi gyógyászat is ismerte. Ezt azonban nem annak köszönhető, hogy több vas van benne, mint más zöldségekben, hanem a benne lévő nyomelemeket a test jobban tudja hasznosítani. A vörösvérsejtek regenerálódását és képződését egyaránt serkenti.

A cékla rengeteg nitrátot tartalmaz, amely által a szervezetben képes átalakulni metabolikusan aktív nitrogén-monoxiddá, ami egy hatékony értágító (ellazítja a vérerek falát), jótékony hatást gyakorol a vérkeringésre, és energetikailag csökkenti az izom-összehúzódás és az energiatermelés költségeit az izomsejtekben.

A nitrogén-monoxid leginkább kiemelendő előnye az, hogy csökkenti a vérnyomást, miközben növeli az izmok gazdaságos működését úgy, hogy kevesebb oxigén jelenléte is elegendő. Így nő a terhelési tolerancia, a teljesítmény és az állóképesség egyaránt.

A lovaknak is finom falat lehet

Eddig tudományosan nem vizsgálták, hogy a cékla kifejezetten a lovakra milyen hatást gyakorol, de nyilvánvaló, hogy ha az emberi szervezet számára ennyire értékes, akkor a ló is csak profitálhat belőle – annak ellenére, hogy a történet nem ilyen egyszerű és egyértelmű, hiszen jelentős a különbség a ló és az ember tápanyagszükségletei között, és természetesen, ahogy mindent, a nitrátot is túl lehet adagolni. Az azonban biztos, hogy a céklára egyre több lótartó fog felfigyelni, odafigyeléssel való etetése pedig egy új és izgalmas takarmány jelent majd a lovak számára.

Finom falat

Termeszd meg magad!

A cékla gomolyban fejlődő magját legkorábban április elején vethetjük. A gomolyból csoportosan kelő növénykéket egyelni kell; csak a legerősebbet hagyjuk meg, egymástól 15 cm távolságra.

A cékla vízigényes növény, ezért az öntözött ágyásban gyorsan növekszik. Akkor szedjük fel, amikor a gyökér mérete minimum a tojás nagyságot elérte. Felszedéskor ügyeljünk arra, hogy a húsos gyökerek minél kevésbé sérüljenek, ugyanis ha gumóin sebet ejtünk, hamar tönkre megy. Elfogyasztásig tároljuk hűvös helyen.

Jó étvágyat hozzá! Nyihááá!

Itt olvastunk utána:
europe.trainermagazine.com
keyflowfeeds.com