Az ókortól napjainkig

Már az ókori civilizációk, mint például a görögök, rómaiak és egyiptomiak is használtak levendulát számos különböző célra: illóolaját parfümökhöz, fürdővízhez adagolták, továbbá előszeretettel használták különböző bőrproblémák kezelésére. A rómaiak rovarriasztóként is hasznát vették. A történelmi feljegyzések szerint még I. Erzsébet királynő is tett levendulát a teájába stresszoldónak.

Embernek, kedvencnek

A levendula illóolaja azonban nem csak az emberre van jótékony hatással; az állatok egészségi állapotát ugyanúgy előnyösen befolyásolja. A levendula egyike a legbiztonságosabb illóolajoknak, amelyet közvetlenül a bőrön is lehet alkalmazni. A levendula illóolaja hatásosan alkalmazható a lovak különböző bőrbetegségei esetén, fájdalomcsillapítóként, valamint bőrnyugtatóként. Már csak ezért is érdemes mindig tartani belőle az istálló elsősegélykészletében.

A levendula illóolaj biztonságosan használható minden állat, még a macskák esetén is. Hatásos például az egyes gyomfélékre allergiás lovaknál fellépő kellemetlen tünetek esetén. Előfordulhat ugyanis, hogy a szénabálába időről időre ilyen növény is bekerül. Az allergiás tünetek között megfigyelhetjük a szemduzzanatot vagy a csalánkiütést, amely esetenként igen nagy bőrfelületre is kiterjedhet.

Hogyan alkalmazzuk?

A levendula illólaj enyhe, így biztonságosan használhatjuk az érintett területeken: csöpögtessünk belőle a tenyerünkre, majd óvatosan dörzsöljük be vele a ló bőrét. Ha nagyobb területen kell alkalmaznunk, az illóolajat töltsük pumpás flakonba és úgy permetezzük be vele a ló bőrét.

Mivel fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, a levendula illóolaj kitűnő választás sebkezelésre is. Kisebb vágások, horzsolások, égési sérülés vagy különbözős bőrirritációk esetén adagoljuk a seblemosó folyadékhoz vagy a seb helyétől függően pár cseppet csepegtessünk közvetlenül az érintett területre.

Ideges, nyugtalan ló esetén a levendula aromaterápiás tulajdonságait használjuk ki: pár cseppet csepegtessünk a tenyerünkbe és tartsuk a ló orra elé, vagy hagyjuk, hogy közvetlenől az üvegből lélegezze be az illóolajat. Legyünk azonban óvatosak, mert meglehet, hogy a ló megpróbál harapni az üvegből, ha különösen megtetszik neki a levendula illata!

Nyugtatóként, stresszoldóként 3-4 csepp illóolajat masszírozzunk be finoman a ló bőrébe a halántékánál mindkét oldalon. Az állkapocsizületnél szintén hatásos ez a feszültségoldó technika.

Tekintettel arra, hogy valóban számos különböző gyógyhatása van, a levendula illóolaj valóban egy "esszenciális" szer. Legyen mindig belőle nálunk az autóban, az istálló körül. Kevés illóolaj veszi fel vele a versenyt, használjuk hát ki a sokoldalúságát. Biztonságos, egyszerűen alkalmazható és számos hagyományos bolti termék elsődleges természetes alternatívája.