Az alacsony másfél éves csikóból megfelelő méretű ló már nem lesz. Elmaradt magassági méretét ezután pótolni sohasem tudja.

Ha a másfél éves csikó alacsony s emellett még telt formát is mutat, széles és mély "formás kis ló", soha nem lesz belőle még közepes nagyságú felnőtt sem, megmarad ilyen alacsonynak.

Milyen ló lesz a csikóból? Előrejelzés szemrevételezéssel

Előfordulhat az az eset is, hogy igen jól takarmányozták a csikót, de mindig le volt kötve, tétlenségre kárhoztatva.

Az ilyennek a magassági méretei megfelelőek, de az egész egyed alkata puha, petyhüdt, ízületei beszűrődöttek, s végtagjai nem szikárak, izomzata nem kidolgozott.

Ez a puha nevelés szem elől tévesztette, hogy a ló fizikai erejével hasznosít, s mindennél fontosabb a kidolgozott izomzat, az acélos ín és szalag, a kompakt csontozat.

A nagy lovat általában jobban kedvelik, mint a kisméretűt. A szolidabb méret az arabnál, a hobbiból tartott kislovaknál kötelező, a pónik pedig határozottan kicsik.

A modern ügetőfajta is inkább szolidabb méretű. De a többi fajta esetében a nagy lovat kívánják. (Némely fajtánál a gazdasági típus középnagyot és széles formát jelöl.)

Milyen ló lesz a csikóból? Előrejelzés szemrevételezéssel

A testméretek alakulása koronként
  Mezőhegyesi félvér Nóniusz
Születéskor 90/98 95/102
Választáskor 122/128 129/135
1,5 éves korban 147/153 149/156
2,5 éves korban 153/159 154/160
3,5 éves korban 157/162 158/166

Miheztartás végett érdemes átnézni a táblázatot, amely a mezőhegyesi félvér és nóniusz fajták bottal és szalaggal mért marmagasságát mutatja.

Általános szabály, hogy a csikó előbb magasságban nő és másfél év után mélyül, majd szélesedik. Éppen ezért a másfél éves csikó a kifejlett ló arányaihoz szokott szemnek aránytalannak tűnik. Helyes tehát az a gyakorlat, amelyik azt mondja: dönts a csikó sorsáról választáskor, hogy felneveled-e vagy nem, ezután a meghagyottakat etesd és edzetten neveld 3 éves koráig és akkor bíráld el, hogy mi lesz belőle.

Ehhez csak egyetlenegy hozzátennivaló van: ha közben selejtezési hibák lépnek fel a csikón (csökött, elmaradott, csánkpókos, súlyos mozgáshibás, vak), akkor ne tartsuk tovább, hanem mielőbb szabaduljunk meg tőle.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)

Mentés

Mentés