Sasszem?

A legnépszerűbb mítosz, ami elterjedt a répáról az az, hogy javítja a látást. Ez az elmélet a II. Világháború alatt alakult ki. Amikor a brit Royal Air Force pilótái állítólag nagy mennyiségű répát ettek, az a hír járta, hogy ez tette lehetővé számukra azt, hogy kiszúrják a németek bombázóit. Az igazság azonban az, hogy a britek új radarrendszert fejlesztettek ki, a sárgarépa csak ürügyként és álcaként szolgált sikereikre.

Bár a brit pilótákkal kapcsolatos történet valóban pletyka volt, a sárgarépa látásjavító tulajdonsága mégis igaznak bizonyult, ugyanis nagy mennyiségű béta-karotint tartalmaz. A béta-karotin az A-vitamin előfutára, amelyet a szervezet alakít át az emésztés során.

A-vitaminra szükség van az egészséges szemekért, a nyálkahártyákért, a csontok megfelelő növekedéséért, illetve a kifogástalan bőrért és hajért. A lovak a számukra szükséges A-vitamin nagy részét a legelőfűből és a kiváló minőségű lucernából veszik fel. Ha fűszénát etetünk, akkor érdemes táplálék-kiegészítőket is használni, mivel az nem tartalmaz elégséges mennyiségű A-vitamint a normálisan elegendő szint fenntartásához a tél teljes hossza során.

20180216 lovat repaval kinalod 01

Mennyit adjunk?

A sárgarépa ennek ellenére nem fogja élesíteni a ló látását, ha az nem szenved különösebb A-vitamin hiányban. A Nemzeti Kutatási Tanács (National Research Council, USA) ajánlása szerint egy lónak az egészsége fenntartása érdekében naponta testsúly-kilogrammonként 30 NE (Nemzetközi Egység; 1 NE = 0,6 μg béta-karotin) A-vitaminra van szüksége. Ez az jelenti, hogy egy körülbelül 500 kilós lónak 15 030 NE az A-vitamin szükséglete. 1 kg sárgarépa 66 000 NE A-vitamint tartalmaz. Az NRC pedig 80 000 NE mennyiségben határozta meg egy 500 kilogrammos ló A-vitamin szükségletének biztonságos felső határát. Ebből is láthatjuk, hogy naponta 1,2 kilogrammnál nem érdemes sokkal több répát etetni.

Rendszeres túladagolás esetén az A-vitamin is negatív hatású, sőt toxikus is lehet. Az A-vitamin zsírban oldódik, így nem mosódik ki egyszerűen a szervezetből, a túladagolás veszélye azonban a természetes béta-karotin forrásokra (lucernaszéna, legelőfű, sárgarépa) nem vonatkozik, hanem inkább a táplálék-kiegészítők mennyiségére kell odafigyelni, mert a túletetés ezek esetében okozhat gondot.

A sárgarépának magas a cukortartalma, ezért ahogy más szénhidrát, nagy mennyiségben ez sem ajánlott Cushing-szindrómás (mellékvesekéreg túlműködés), inzulin rezisztens és speciális izomrendszeri megbetegedésben (equine polysaccharide storage myopathy, EPSM) szenvedő lovak részére.

20180216 lovat repaval kinalod 03

Hogyan adjuk?

A répa etetésekor figyelni kell arra is, hogy olyan méretű darabokban adjuk a lónak, hogy nehogy fulladást okozzon. Érdemes hosszú, vékony szeletekre vágni, mert ezzel megakadályozhatjuk azt, hogy nagyobb darabok a ló nyelőcsövébe szoruljanak.

Néhány különleges esetben előfordult, hogy a túletetett répa megváltoztatta a ló szőrzetének színét, ami így narancssárgás árnyalatot nyert, ez azonban a mennyiség csökkentésével elmúlik, és visszaáll a ló szőrének eredeti színe.

Mint minden új takarmány bevezetése esetén, itt is figyelni kell a fokozatosságra, az emésztőszervrendszer mikrobáinak fel kell készülnie az új anyagok feldolgozására. Először kezdjük naponta kétszer néhány szemmel, majd két hét alatt érjük el az etetendő mennyiséget.

20180216 lovat repaval kinalod 02

Hogyan termesszünk? Másodvetésként!

A rövidebb tenyészidejű sárgarépát másodterményként is vethetjük - például fejes saláta, zöldborsó után - egészen június közepéig.

Az ágyást ássuk fel, a talaját gazdagítsuk érett komposzttal vagy más szerves trágyával, finoman egyengessük el.

Ezután kapával készítsünk 10-15 cm magas bakhátat és a magot ennek a tetejére vessük el 1-2 cm mélyen. Válasszunk rövid tenyészidejű fajtát, mert ez gyorsan csírázik és lendületesen fejlődik. Száraz időjárás esetén a vetés hálás lesz az időnkénti öntözésért. Kapálásra és a sűrűn kelt növények ritkítására feltétlenül szükség lesz.

Ezzel a módszerrel október elejére kifejlődnek a tetszetős, egyenes, vidám, ropogós répák.

Ha tehát van egy 500 kilogrammos „nyulunk”, aki igazán szereti a sárgarépát, nem kell aggódni: etessük bátran, jót tesz neki – ahogy a lovasnak is!

Forrás: www.thewayofhorses.com