Mik a szabadgyökök?

A szabadgyökök – leegyszerűsítve – mérgező molekulák, amelyek elsősorban a táplálékkal, vízzel és a levegővel jutnak be a szervezetbe, és a sejtekhez kapcsolódva, károsítják azokat. Ilyen mérgező anyagok a szervezet számára egyes adalékanyagok, vegyszermaradványok, gombatoxinok és a gyógyszerek.

Hogyan kerülnek szabadgyökök az állatok szervezetébe?

A legtöbb ló nem kap olyan, az emberi élelmiszerekben bőven megtalálható adalékanyagokat az abrakba, ami veszélyes lenne szervezetére. A tápon tartott kutyák viszont igen! Ezért is javasolja sok szakember, hogy tartsuk nyerskoszton a kutyát. Mindenféle gabona és fűfajta (pl. széna) tartalmazhat a szomszédos szántóföldről átkerült műtrágya- és növényvédő szer maradványokat.

A legtöbb esetben már a szántóföldön, míg lábon áll a kalászos, gombákkal fertőződik a búzaszár, a leendő szalma. Bálázás után pedig egyre nő a gombák (főleg Fusarium fajok) mennyisége, mind a szénában, mind a szalmában, és az általuk termelt méreganyagok.

Tudta Ön, hogy ha teljes kiőrlésű gabonából készült ételt fogyaszt, akkor csak és kizárólag bio minősítésűt vegyen?! Hiszen a maghéjban halmozódik fel a legtöbb vegyszer. A teljes kiőrlésű kekszek és müzlik nem is olyan egészségesek, ha nem bio termesztésből származnak.

Az összes gyógyszer (különösen a féreghajtók, szteroidok, antibiotikumok és gyulladáscsökkentők) leterhelik a ló/kutya/ember szervezetét, és azon belül is a méregtelenítő feladatokat ellátó májsejteket, melyek naponta méregmolekulák milliónyit közömbösítik.

Tudta Ön, hogy a legtöbb méreg, amit nem tudott hatástalanítani a májunk, testünk zsírszövet-raktáraiban vár sorsára? A testünkre rakódó zsírszövet valójában megmenti az életünket, hiszen véd a vérben keringő és létfontosságú szerveket károsító mérgektől. A méregtelenítés elvén működő fogyasztó teák (mint pl. a Fitocavallo FOGYI tea) ezért hatásosak.

)

Milyen jelei vannak, ha károsodott a máj?

Sajnos, nem egyértelmű, hogy melyik tünet hátterében mi áll. Különféle bőrbetegségek (pl. ekcéma, gombás fertőzések, csalánkiütés), reumás ízületi gyulladások, embereknél PMS, koncentrációzavarok, fáradtság, különféle emésztési zavarok, ödémák, de még akár hiperaktivitás, migrén vagy depresszió hátterében is állhat a máj „mérgezettsége”. Régen ilyenkor vértisztítást, méregtelenítést javasoltak a vajákosok, gyógyfüvesek.

Állatoknál hasonló tünetek jelezik az anyagcsere javításának és a májregenerálásnak a szükségességét. Kutyák fogköveit, bűzös leheletét, tappancsaik repedezettségét, ekcémáját, szőrhullását és viszketéssel járó megbetegedéseit elsősorban a tápokban található adalékanyagok és egyes gyógyszerek okozzák. Szerencsére szakember által összeállított, speciális gyógynövény-receptekkel ezek nagyon szépen kontrollálhatóak, megszüntethetőek.

Hogyan hat a máriatövis gyógynövény?

A máriatövis magjában található ún. szilimarin-komplex a méregtelenítő folyamatokat végző máj védelmét látja el. Egyrészt a májsejtek szaporodását és a károsodott májsejtek regenerálódását gyorsítja, mert elősegíti a fehérjeszintézist, amely a sejtosztódás alapja. Másrészt a sejtek védelmi vonalát erősíti azzal, hogy stabilizálja a sejtmembránokat, és semlegesíti a szabadgyököket, mivel kiváló antioxidáns. Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak. Mellékhatása nem ismert. Ehetjük porítva, teaként főzve, kivonatát is fogyaszthatjuk. lovaknak és kutyáknak a mag porát adjuk az abrakhoz, eledelhez.

Mi az, hogy antioxidáns?

A káros szabadgyökök nagyon reakcióképes molekulák, melyek a sejtekhez kapcsolódnak, és azok molekuláival kémiai reakcióba lépnek. Ezzel nagy zavart és kárt okoznak a sejtek működésében. Az agresszivitásuk oka az, hogy rendelkeznek egy „ragadozó”, szabad oxigénatommal, ami csak arra vár, hogy reakcióba léphessen valamivel. Az antioxidánsok ezt az oxigénatomot „kapják el” és semlegesítik. Nagyon leegyszerűsítve.

Mikor adjunk lovunknak vagy kutyánknak feltétlenül máriatövist?

Ha kedvencünk gyógyszeres kezelésen átesett, akkor mindenképpen javasolt egy 6 hónapos máriatövis-kúrát beiktatni az étrendjébe. Mivel a stresszhormonok jelenlétében a máj működése tökéletlen, ezért versenylovaknak évente legalább egy, 3-4 hónapos kúrát javasolnak.

Ha lovunk takarmányában vagy kutyánk eledelében jelentős szerepe van a szintetikus anyagoknak (adalékanyagok), és rendszeresen megkapja a szükséges féreghajtást, vakcinákat, akkor minden tavasz elején (február-március) javasolt egy gyógynövényes májregeneráló kúrát végigcsinálni (1-2 hónapig). Hatékonyabb a kezelés, ha olyan speciális receptet etetünk kedvencünkkel, mely többedmagával tartalmazza a máriatövis gyógynövényt.

Fitocavallo
Marton Zsófia
állatgyógyászati gyógynövény-szakértő
www.fitocavallo.hu

(Fotó: netherbarium.hu)