Előfordulása egyre gyakoribb, nemzetközi kutatások szerint előfordulása a sportlovak körében 50-90%. Leggyakoribb a telivér versenylovaknál, második veszélyeztetett csoport a távlovak, majd a díjlovak és díjugrató ill. military lovak.

Ha végiggondoljuk, hogy a lovak hogy „működnek”, akkor ez mind könnyen érthetővé válik. Természetes életmódjuk során a lovak órákon át csak legelésztek, gyomrukban folyamatosan volt emészthető tápanyag. A lovak gyomrának mérete testükhöz képest relatíve kicsi, ezért nem is tudnak egyszerre sok tápanyagot befogadni. Emésztőrendszerük is a rendszeres és gyakori, szinte folyamatos táplálkozáshoz alakult, folyamatosan termeli a gyomorsavat, méghozzá elég nagy mennyiségben (kb. 1,5 liter/óra). A csikók már 2 napos koruktól termelnek gyomorsavat.

Vannak, akik megpróbálják a természetes táplálkozás szemléletét követni saját lovaikkal is. Természetesen ez könnyebben megvalósítható a jó legelőn, vagy megfelelően karámozott tartású lovakkal, illetve azokkal, akik nincsenek nagy terhelésnek kitéve és ezért nincs szükségük jelentős mennyiségű extra energiára. Azoknál a sportlovaknál, akik kemény munkában vannak, bokszos tartásban, több szemes takarmányt, tápot és kevesebb szálas takarmányt kapnak, ez nehezebben valósítható meg. A lovak gyomra nem alkalmazkodott ehhez a megváltozott igénybevételhez és táplálási szokáshoz. A gyomor az emésztőnedveket folyamatosan termeli, de mivel nem tudja azokat a táplálék emésztésére felhasználni, a gyomor érzékeny fala van kitéve az emésztőnedvek hatásának.

A stressz is fontos szerepet játszik az emésztőrendszeri betegségek kialakulásában. Stresszhelyzet lehet az új környezetbe történő nehéz beilleszkedés, csikóválasztás, utazás, rendszeresen kimerítő edzések, tartós gyógyszeres kezelés (leginkább a nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők hosszan tartó alkalmazása) is kockázati tényezők.

A gyomorfekély diagnózisának igazolása mindenkor állatorvos feladata, amely komplex és endoszkópos vizsgálatokat igényel. Amennyiben olyan tüneteket észlel, hogy a lova kondíciója romlik, munkakedve csökken, szőrzete megcsúnyul, esetleg (akár rendszertelenül) kólikázik, hasmenéses bélsárt ürít, fogát csikorgatja, ezek mind lehetnek ráutaló jelzések, ezért is hasznos, ha bármilyen aggodalma esetén konzultál az állatorvosával, hogy a megfelelő diagnózist felállíthassák és a legjobb gyógymódot megtalálhassák.

A gyomorfekély kezelése nem csak gyógyszeres kezelést igényel, hanem életmódváltást is. Meg kell próbálni a lovának a természeteshez közeli életmódjának a lehetőségét megteremteni, hosszabb időszakokra karámozni, több szálas takarmányt adni, több részletre elosztani a szemes takarmány és tápok etetését. Megfelelő kiegészítőkkel és vitaminokkal támogatni az emésztőrendszer egyensúlyának helyreállítását. Megint csak hangsúlyozom, hogy nagyon fontos a kielégítő rost ellátás, amelynek legjobb forrása a jó minőségű réti széna. Ezek a megoldások minden ló esetében hasznosak, akkor is, ha semmilyen betegségben nem szenvednek.

20140312 gyomorfekely 02

Az Equimins Gastro Shield gyomorvédő kiegészítőnk előállítását is hosszas kutatások előzték meg, hogy olyan egy olyan átfogó megoldást és segítséget adjunk, amely csikóknak és lovaknak is adható, bizonyított összetevőivel támogatja a gyomor kémiai egyensúlyának a fenntartását, védi a gyomorfal nyálkahártya sejtfalát.

Elérhetőség:

Honlap: www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu
Telefon: 06-30-979-65-78
Termékfelelős: Möhöly Christa