A kólikás nyugtalanságnak minden hasi fájdalom oka lehet és ezenkívül még a húgy- és a nemi utak betegsége is.

A kólika sok áldozatot követelő betegség, főleg azért, mert késedelmesen vagy szakszerűtlen kezelés után kerül a ló szakember elé, pedig napjainkban már a ló hasi sebészete is óriásit fejlődött és bélhelyzetváltozás, bélelzáródás stb. jó eredménnyel operálható.

A sikeres beavatkozás feltétele, hogy azonnali és szakszerű helyszíni ellátás után a beteg ló jó állapotban kerüljön a szakállatorvos kezéhez.

20170626 kolika 01

A kólikás fájdalmat mutató, nyugtalankodó lovat kímélni kell a túlzott mozgástól, "meghajtástól". Kíméletesen jártassuk, a hempergését lehetőleg akadályozzuk meg.

Figyelemmel kell kísérni tüneteit, a lázat, a kötőhártyákat, a bélsarat, a vizeletet, a has teriméjének változását, a pulzusszámot.

Az emésztőszervi eredetű kólikás megbetegedések legnagyobb része megelőzhető. A lovak szakszerű elhelyezése, rendszeres használata, kifogástalan takarmány etetése, a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz itatása megelőzheti a bajt.

Azonnali beavatkozást a tenyésztő is adhat, 20 ml Algopyrin és 20 ml No-Spa injekció adásával. Ha ezeknek hatására csak átmenetileg nyugszik meg a ló, akkor kivizsgálásra sürgősen szakemberhez kell vinni.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)