Bénulásos izomfesték-vizelés

A jó erőben lévő, nehéz munkát végző lovak betegsége. A betegség 2-3 pihenőnap után, az első befogáskor áll elő, mert a napokig pihenő izomzat vérerei jelentősen összehúzódnak, és a hirtelen munka oxigénigényét nem tudják ellátni.

Az izmokban nagy mennyiségű glikogén folytán sok tejsav képződik, amely sem elégni, sem visszaalakulni nem tud és nem is szállítja el a szervezet. A felhalmozott sok tejsav hiányos oxigénellátás és hiányos vérellátás következtében az izomrostok merev összehúzódását okozza.

Lóbetegségek A-tól Z-ig: bénulásos izomfesték-vizelés

Hamarabb bekövetkezik a betegség, ha szénhidrátgazdag takarmányozást folytatunk (abraktakarmány, cukorrépa, melasz stb.). A merevedés a hátulsó lábakon és a faron kezdődik. A ló kötötten jár, beteg testrészei izzadnak. Nehezen lép, botladozik, majd elesik. A beteg ló vizelete barnásvörös.

A mozgászavar észlelésekor meg kell állni és az izmokat ledörzsölni. A lovat ha lefekszik, hagyjuk nyugodtan fekve. Egy-két óra múlva meg lehet kísérelni a felállítást. Az első napon belül, ha 15-20 percre többször fel tudjuk állítani, rendszerint magától gyógyul.

Megelőzésképpen pihenőnapokon is jártassuk a lovat, csökkentett abrak etetése mellett. Erősebb munka előtt kissé jártassuk, majd a kevés munka végzése után adjunk pihenőt, hogy a vérerek az igénybevételnek megfelelően kitágulhassanak.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)