Bénulásos izomfesték-vizelés

Az izmokban nagy mennyiségű glikogén folytán sok tejsav képződik, amely sem elégni, sem visszaalakulni nem tud és nem is szállítja el a szervezet. A felhalmozott sok tejsav hiányos oxigénellátás és hiányos vérellátás következtében az izomrostok merev összehúzódását okozza.

Hamarabb bekövetkezik a betegség, ha szénhidrátgazdag takarmányozást folytatunk (abraktakarmány, cukorrépa, melasz stb.). A merevedés a hátulsó lábakon és a faron kezdődik. A ló kötötten jár, beteg testrészei izzadnak. Nehezen lép, botladozik, majd elesik. A beteg ló vizelete barnásvörös.

A mozgászavar észlelésekor meg kell állni és az izmokat ledörzsölni. A lovat ha lefekszik, hagyjuk nyugodtan fekve. Egy-két óra múlva meg lehet kísérelni a felállítást. Az első napon belül, ha 15-20 percre többször fel tudjuk állítani, rendszerint magától gyógyul.

Megelőzésképpen pihenőnapokon is jártassuk a lovat, csökkentett abrak etetése mellett. Erősebb munka előtt kissé jártassuk, majd a kevés munka végzése után adjunk pihenőt, hogy a vérerek az igénybevételnek megfelelően kitágulhassanak.

Bélelzáródás

Bélelzáródás leggyakrabban háromféle okra vezethető vissza. Előállhat foszforban gazdag takarmányozásnál, például korpa etetése után - amikor bélkövek képződnek - a belekben kialakuló szőrlabda vagy pedig takarmányrögök összecsomósodása esetén.

Bélsárpangáshoz hasonlók a tünetek, de általában hirtelen jelentkeznek. Hashajtókkal, beöntéssel az esetek jelentős részében eltávolíthatók az elzáródást okozó anyagok. Ha ez nem sikerül, hasműtétet kell végezni.

Bélcsavarodás

A lónál a bélcsavarodás sokkal hamarabb fordul elő, mint más állatokon. Csavarodhat a vastagbél, de a vékonybél is. A kólikás megbetegedések gyakran vezetnek a bél helyzetének változásához, csavarodáshoz. Vizsgálattal ki kell zárni a bélsárpangást és a gyomormegterhelést, és hogyha valószínűsítik a bélcsavarodást, úgy hamarosan fontolóra kell venni az operációt, mert 24 óra alatt elhullhat az állat.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)