Bélhurut

Szennyezett takarmány, paraziták, baktériumos fertőzés okozhatja. A gyomorhuruthoz csatlakozhat. A vékonybélhurut akkor jár hasmenéssel, ha a vastagbél is hurutos. Az étvágy csökkent, de a hőmérséklet nem emelkedik. Enyhe kólikás tüneteket mutathat a ló.

A vastagbélhurut esetében jó az étvágy, de a hasmenés szinte csillapíthatatlan. Következménye lehet savós patairha-gyulladás is. A takarmányozási hibák rendezése után ki kell üríteni a bélcsatornát, rendszerint gyógyul.

20171115 belhurut 02

A csikók komoly felnevelési betegsége a bélhurut. Az ellés után néhány nappal tapasztalt bélhurut a bőtejű, idősebb kancák csikóinál fordul elő, mert a csikó sok tejet szopott.

Bár a csikó életerős, jól fejlett, nincs láza, ürüléke híg, sárgás, nem bűzös. Szopik, kólikát csak súlyos esetekben mutat. Ha 6-8 napon át, mérsékelt szopással kissé koplaltatjuk a csikót (a kanca csecsét közben a gyulladás megelőzése végett többször fejjük ki), a tünetek maguktól megszűnnek.

Idősebb szopós csikó bélhurutját takarmányváltozás vagy a hosszú időn át csikója nélkül dolgoztatott kanca "felhevült tejének" nagy mennyiségű fogyasztása okozza. Ürüléke előbb sárga, vízszerű vagy kenőcsös, később szürkés, morzsalékos és bűzös. Változtassuk meg a kanca takarmányát, a lucernaszéna helyett rétiszénát, abrakul zabot, búzakorpát adjunk és a hasmenés megszűnik.

A csikó nélkül dolgoztatott kanca időnként térjen haza szoptatni (vagy a felgyülemlett sok tejből fejjünk ki, bár ennek a csikó látja a kárát). Hasmenést okozhat még a mohón fogyasztott sok víz, a mértéktelen sófelvétel, a meghűlés is.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)