Savós patairha-gyulladás

Okozhatják emésztőszervi megbetegedések, felszívódó bomlástermékek, toxinok. Lehet traumás eredetű is.

A ló sokat fekszik, nehezen kelthető fel. Tipegve jár, hátsó lábait maga alá állítja. A hőmérséklete 40 °C is lehet, izzad.

Ha a szarutok és az irha összeköttetése nagy területen megszűnik, a patacsont a testtömeg folytán megsüllyed, vagy előre megbillen, rokkant pata alakul ki. Az ilyen pata idővel a sarokfal felé széjjeltérő gyűrűzöttséget mutat, középen a pártaszél fölött, kifejezett mélyedés tapasztalható.

Teljes pihentetés, hideg borogatás, antibiotikumos kezelés megkísérelhető, bár ennek jelentősége csak akkor van, ha a patacsont helyzete nem változott meg.

A kialakult rokkant patán az észlelt jelenségek nem korrigálhatók. A ló gyógyulására kevés a remény.

Sántaság

Ha a ló végtagjának megbetegedése miatt munkáját nem tudja végezni, sántaságról beszélünk. A sántaság elbírálását mind a három mozgásnemben végezzük el, tehát lépésben, ügetésben és vágtában, bár a vágtában történő elbírálás a legbizonytalanabb.

Egyenes vonalon, majd körön mozgatjuk a lovat kantározva, és szabadon, hosszú száron vezetve. A bíráló távolabb álljon a lótól, hogy jól láthassa a kialakult mozgászavart.

Kétféle sántaságról beszélünk, az egyik az előreviteli sántaság, a másik meg a megterhelési sántaság.

Az előreviteli sántaság a lépés nyújtási szakaszában rövidül, a ló húzza a lábát. A végtag-előreviteli izmok fájdalmassága, bénulása, az izületek mozgáskorlátozása lehet az oka. Az egészséges lábra történő lépéskor az állat fejével biccent, mivel a beteg láb terhelésekor a fejét, a nyakát tehermentesítés céljából fölemeli.

A hátulsó végtag megbetegedésekor, a beteg végtag terhelésekor viszont süllyed. Megterhelési sántaság esetén a ló a mozgásban a rendesnél rövidebb ideig terheli a lábát.

Gyakori eset, hogy mind az előreviteli, mind a terhelési sántaság egyszerre jelentkezik. Az elbírálása, a pontos diagnózis megállapítása nehéz.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)