Mirigykór (csikókeh)

Okozója a Streptococcus equi nevű baktérium, amely a ló felső légutainak nyálkahártyáján általában mindig jelen van.

A beteg csikó eleinte bágyadt, étvágytalan, majd magas láz és nyaktáji fájdalom jelentkezik. Mindkét orr gennyes folyása és az áll alatti nyirokcsomók megduzzadása következik ezután.

A betegség súlyos, a beteg állat el is pusztulhat. Ahol pedig több csikót tartanak együtt, ott rendszerint az egész állományra kiterjed a baj.

Ezt a betegséget a leromlott, legyengült egyedek kapják meg. Ilyen állapot a választott csikóknál az ősz végén, a tél elején gyakorta következik be.

Lóbetegségek A-tól Z-ig: a mirigykór

A legjobb védekezés a választott csikók jó erőben tartása. Az edzett, jól fejlett csikó, ha meg is kapja a mirigykórt, azt könnyen átvészeli, nem romlik le, fejlődése zavartalan.

Ha a csikótelepre új csikó érkezik, azt 3-4 hétre különítsük el, betegségek behurcolásának megakadályozása végett. A mirigykór lappangási ideje 3-4 nap. A fertőzés az orr-, bél-, gyomorváladékkal, ráköhögéssel, a jászollal, az ivóvízzel s egymás harapdálásával terjed.

A beteg csikót (csikókat) széltől, huzattól védett istállóban, kifutóban tartsuk. A jártatást szüneteltessük. Könnyen emészthető takarmányt adjunk, amelyből a sárgarépa ne hiányozzon.

A súlyos lefolyású mirigykórhoz másodlagos megbetegedések is társulhatnak, amelyek szív-, tüdő-, bélbántalmat, gennyes daganatokat okoznak. A mirigykórtól erősen megviselt, a fejlődésben visszamaradt, kehes, hörgős, rossz takarmány-értékesítő egyedeket a legjobb a tenyésztésből kiselejtezni, mert munkabíró ló sohasem válik belőlük.

Gyógyításképpen az állkapocs körüli részekre meleg borogatást tegyünk, a torokjárat daganataira oszlató kenőcsöt alkalmazzunk. Az el nem oszló daganatokat az állatorvos nyissa fel. A tartós hatású penicillinkészítmények (Tardomyocel inj.) jó eredménnyel alkalmazhatók.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)