Gyomorhurut

Az esetleges fogrendellenességek kezelésével, szájon át sós hashajtó bejuttatásával 1-2 nap alatt javulás érhető el. Jó minőségű, könnyen emészthető takarmányok nyújtásával 1-2 hét múlva a ló korábbi étvágya visszatér.

Heveny gyomortágulás

Nehezen emészthető takarmány nagy adagja, valamint a rossz fogazat miatt a gyomorban sokáig időző és vízfelvétel miatt megduzzadó takarmány okozhatja. A túl nagy adag, főleg friss abrak, tök, répa takarmányozása folytán a termelődő gázok kitágíthatják a gyomrot. A gyomor- és béltartalom kiürülésének akadályozása ugyancsak gyomortágulatot okoz.

A túletetés után hamarosan kólikás nyugtalanságot mutat a ló. Hasát nézi, hempereg, földhöz veri magát. Az általános állapot rohamosan romolhat, a kötőhártyák kipirulnak, a pulzus gyenge. Gyomorrepedés vagy fulladás is bekövetkezhet.

Gyomorszonda, gyomornyelőcső levezetése ajánlatos. A várható gyomorrepedés jele, hogy az egyébként hányni nem tudó ló orrnyílásában kevés gyomortartalom jelenik meg. Ha sikerül kiüríteni a gyomrot, a ló állapota rohamosan javulhat. Gyomorrepedés mellett viszont már két óra elteltével elpusztulhat.

Háziszerként beadhatunk 1-1 1/2 deciliter ecetet, ugyanannyi vízzel felhígítva. Ez a gyomor záróizmának elernyedését és a gyomortartalom vékonybélbe jutását idézi elő. A lovak ilyenkor szokásos jártatása káros, mert gátolja a gyomor kiürülését.

Havivakság

A havivakság belső szemgyulladás, amely rendszerint egyik, néha mindkét szemen előfordulhat. Nevét onnan kapta, hogy a betegség 3-6 hetenként ismétlődő rohamokban jelentkezik. Ilyenkor a beteg szem könnyezik, a kötőhártyák kipirosodnak, a szemrés félig vagy egészen zárt, a szaruhártya füstszerűen elhomályosodik.

Bár az első hét végén vagy a második hét elején csökkenhet a gyulladás, de a szem belsejében lezajlott gyulladásos folyamat miatt a szem megkisebbedik, a szemrés szűkebb lesz. Az ilyen szemnek a pupillája akkor sem tágul, ha erős fényt vetítünk rá. A lezajlott gyulladásos jelenségeket szemtükörrel állapítjuk meg. A ló idővel megvakul.

Hőguta

Oka, hogy a párátlan, meleg levegőben az állat a termelt hőtől sem izzadással, sem sugárzással nem tud megszabadulni. Ezért a felmelegedett vér az idegrendszer érmozgató és légzőközpontjában működési zavarokat okoz.

Gyakorta a szívizom is sérül, ezért betegség után célszerű pár napig pihentetni a lovat. Óvintézkedésképpen, ha csak lehet, nagy melegben tartósan a napon ne dolgoztassuk a lovat. Ha mégis kénytelenek vagyunk erre, időnként állítsuk hűvös helyre, locsoljuk le vízzel, a homlokára és fülére védőhuzatot tegyünk. Ilyen látható a Kisalföldön, nemcsak hidegvérű, de melegvérű igáslovakon is.

Hurutos bélgörcs

Megázás, meghűlés, hideg víz fogyasztása, fagyos vagy romlott takarmány etetése, szeles idő okozhatja. Ismétlődő görcsös állapot és bélzörejek a jellemzői. Magától is megszűnhet, de szövődmény is alakulhat ki (pl. bélcsavarodás). Hasmenéssel ritkán jár. Görcsoldók (Algopirin, No-Spa) jó hatásúak, ezek mindig legyenek kéznél. A lovat meleg istállóban helyezzük el, hasát alaposan csutakoljuk le. Meleg kamillatea itatása javasolt.

Hasonlók a tünetei a csikómozgásos kólikának, amely a méh izomzatának görcsös összehúzódása. Kiváltó oka a magzat mozgása. Az előbbihez hasonló a kezelése.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)