Az ánizs olyan, rendszeresen használt egynyári fűszernövény az állatgyógyászatban, amely már több ezer éve ismert széleskörű felhasználásáról. Termése sokféle hatással bíró kémiai vegyületeket és illóolajat tartalmaz. Az ánizs illóolajának 80%-át alkotó anetol görcsoldó hatását a vesében, az emésztő-rendszerben és a légutakban fejti ki.

A légző-rendszerben elősegíti a bronchusokban letapadt légcsőváladék oldását, fertőtlenítő hatása révén megakadályozza a baktériumok fejlődését. Köptető hatása miatt az ánizs elsősorban légúti megbetegedésekben, asztmás jellegű és krónikus köhögésben szenvedő lovaknak és kutyáknak ajánlott.

A vesében kisebb vesekövek miatt kialakuló görcsöknél segíthet, a belekben szélhajtóként a felfúvódást szünteti meg, ami a gázképződéssel járó kólikás megbetegedésekre készített gyógynövénykeverékek egyik nélkülözhetetlen alkotójává teszi. Rossz étvágyú lovaknak adjunk a napi abrakhoz 1 maroknyi összetört ánizsmagot, mert illatával és aromájával felkelti a ló érdeklődését. A kutyák is szeretik illatát, persze, csak mérsékelten. Fokozza az étvágyat, hiszen serkenti az emésztőnedvek termelődését.

Ánizs

Az ánizs dianetol tartalma ösztrogén-szerű anyag, amely hasonlít hatásában és felépítésében a női nemi hormonokhoz. Emiatt vemhes kancáknak és szukáknak ne adjunk ánizst, de más gyógynövényt sem, mert szinte mind tartalmaz hormonszerű anyagokat, amelyek akár vetélést is okozhatnak. Másrészt ez a vegyület tejhozamnövelő hatással bír (tejtermelő állatoknál ez kimondottan előny: szarvasmarha, kecske), nem is beszélve arról, hogy a hormonális rendszerre kifejtett hatása miatt kiegyensúlyozottabbá teheti a nőstény állatok ivari ciklusát.

Az ánizs nem csak az állatgyógyászatban, hanem az ember egészségének megőrzésében is jelentős szerepet játszik, kellemes íze miatt kedvelt alkotórésze számos köhögés- és gyomorkímélő teakeveréknek, fokozza az emésztősavak kiválasztását, és puffadás gátló hatással bír.

Ne feledjük, hogy a legtöbb gyógyszert gyógynövényekből állították elő eredetileg! A gyógynövények is egyfajta gyógyszerek, csak kisebb mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagokat. A régi mondás pedig ma is igaz: kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben méreg.

Fitocavallo
Marton Zsófia
állatgyógyászati gyógynövény-szakértő
www.fitocavallo.hu

Ánizs
Fotó: www.netherbarium.hu