A szalicilsav-származékokhoz sorolt aszpirinnel ellentétben azonban a fűzfajoknak nem mutatták ki mellékhatását, amiért egyes országokban egyre elterjedtebben használják a gyógynövényt az aszpirin helyett.

A fehér fűz (Salix alba) kérge tehát fájdalomcsillapító, láz- és gyulladáscsökkentő hatású. Használata hosszú távon sem okoz káros mellékhatásokat. Sok esetben sajnos ez az egyetlen lehetőség a hónapokig, sőt akár évekig tartó fájdalomcsillapításnak: idős, ízületi gyulladásban szenvedő embereknél, lovaknál és kutyáknál nagyon hatékonyan csökkenti a fájdalmakat. Ezzel enyhíti az ember és állat mozgásszervi megbetegedéséből eredő szenvedéseket.

A fűzfakéreg tea elkészítésével kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy míg embereknél javasolt néhány percig főzni, addig lovakkal az egy-két centiméteres kéregdarabok, kutyákkal pedig a szárított por (májkrémmel keverve) gond nélkül etethető, és ki is fejti hatását.

A fűzhöz hasonló anyagokat tartalmaz a réti legyezőfű (Spirea ulmaria), amelyet szintén elterjedten használnak krónikusan sánta lovaknak és ízületi gyulladásos kutyáknak. Az állatok remekül reagálnak e gyógynövény hatóanyagaira, és egészen új életminőségben élhetnek tovább, amennyiben egy speciális gyógynövény-keveréket is esznek a fűzfakéreg vagy legyezőfű mellé. Hiszen, ne felejtsük el, hogy a fájdalomcsillapítás önmagában csak tüneti kezelés, és nem elég!  A gyógyuláshoz többre van szükség: célzottan összeállított gyógynövény-receptúrára, mely testileg- és lelkileg helyreállítja a szervezet egyensúlyát.

Embergyógyászatban a fűzfa kérgét elsősorban láz és influenza esetén ajánlják. Fejfájásra, fájdalomra és reumára mint fájdalomcsillapító szerként használják, virágzata jótékony hatással bír a méhösszehúzódásokra és az álmatlanságra, továbbá külsőleg fagyott testrészek, sebek, fekélyek kezelésére is alkalmazzák.

Ne feledjük, hogy a legtöbb gyógyszert gyógynövényekből állították elő eredetileg! A gyógynövények is egyfajta gyógyszerek, csak kisebb mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagokat. A régi mondás pedig ma is igaz: kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben méreg.

Fitocavallo
Marton Zsófia
állatgyógyászati gyógynövény-szakértő
www.fitocavallo.hu

Fehér fűz / Salix alba
Fehér fűz / Salix alba
Fotó: www.netherbarium.hu