Általánosságban elmondható, hogy a lónak kifejezetten éhesnek kell lennie ahhoz, hogy potenciálisan veszélyes élelmet vegyen magához.

Egyes héjasokat például időről időre fogyaszthat bármiféle káros következmény nélkül. Vannak azonban olyan fák, amelyek termése különböző egészségi problémákat okozhat, vagy akár a ló pusztulásához is vezethet. Ha tudjuk, melyek jelentenek veszélyforrást, megóvhatjuk a ló egészségét és megelőzhetjük az esetleges mérgezést. Lássuk a két leggyakoribbat.

20171021 lo vadgesztenye makk 01

Vadgesztenye

A vadgesztenye levele és kérge kumarin glikozidokat tartalmaz, továbbá cserzőanyagokat, amely a termésben is jelen van. Az a ló, amelynek emésztőrendszerébe vadgesztenye kerül, viselkedését tekintve izgatottá válhat, valamint görcsök és hasmenés törhetnek rá, esetenként mozgáskoordinációs zavarok is felléphetnek nála.

Az állat akkor hajlamos rá, hogy ilyen veszélyes növényt fogyasszon, ha például sovány a legelő. Érdemes tudni, hogy tavasszal a fiatal, zsenge növények nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak toxikus anyagokat, mint idősebb társaik. Legeltetéskor tartsuk a lovat távol a fás területektől, ezzel megakadályozhatjuk a bajt.

20171021 lo vadgesztenye makk 03

Makk

A tölgyfa termése, a makk nagy mennyiségben fogyasztva mérgező lehet a lovak számára. Bár a ló általában nem keresi a makkot a keserű íze miatt, a jó minőségű takarmány hiánya arra késztetheti, hogy alternatív táplálékforrás után nézzen - ennek során pedig táplálkozás közben véletlenül pár szem makkot is lenyelhet.

Egyes források szerint léteznek lovak, amelyek rászoknak a makkevésre, és akkor is makk után kutatnak, ha elérhető közelségükben van egészségesebb táplálék is. Az ilyesfajta rossz szokás aggodalomra adhat okot, takarítsunk hát fel a tölgyfák alatt és a makkfüggő lovat a fáktól kellő távolságra elkerítve legeltessük. Mivel a makk okozta mérgezés tünetei könnyen összetéveszthetők más súlyos betegségekével, tanácsos minden ilyen esetben állatorvos segítségét kérni.

Mentés

Mentés