Különösen a csikók féregtelenítése fontos. A férgességtől ugyanis általában nem pusztul el az állat, de kondícióját, fejlődési erejét veszti és sohasem lesz belőle olyan ló, mint amilyen a nagyarányú fertőzés nélkül lett volna.

A férgesség tehát kisebb-nagyobb mértékben mindig csökkenti a csikó, a ló értékét. S mivel hosszan elhúzódó állapot és nem hirtelen bekövetkező baj, gyakorta hajlamosak vagyunk kártételét figyelmen kívül hagyni, vagy csak megkésve védekezni.

A paraziták az emésztő- és légzőszerveket támadják meg, a bél nyálkahártyáját károsítják, a vért szívják, vérkeringési zavart okozhatnak, az idegrendszer működését zavarják, táplálékot vonnak el a csikótól.

Rozsféreg, lóbagócs

Fertőzés esetén a lárvájából a végbél nyálkahártyáján, a végbélrózsán meglehetősen sok található. A 12-14 mm-es rozsdasárga légy petéjéből fejlődik a lárva. A fehér petéket a csikó, a ló sörényén, elülső lábának szőrzetén nyáron igen nagy számban találhatjuk. Harapdálás, lenyelés útján kerül a pete az állat szájába. A rágás (mechanika hatás) folytán a peteburokból 5-10 nap alatt kiszabadul a lárva és a nyálkahártya alatt a garat felé vándorol.

A gyomron, a bélcsatornán áthaladva azok falába befúródva érett lárva lesz belőle, amely garat-, bélhurutot, gyomorátfúródást, bélgyulladást okozhat. 9-10 hónap múlva a 2 cm-es féreg a végbél környékéről a bélsárral a szabadba ürül és bebábozódik. A bábból 30-40 nap múlva kikel a légy. A körfolyamat 11-12 hónapig tart.

Az erősen fertőzött csikó enyhe kólikás tüneteket mutat, lesoványodik, borzolt, fénytelen szőrű. A petéket a hosszú szőrökről, a lábvégekről ecetes vagy kőolajos dörzsölés útján kefével távolítjuk el. Az emésztőtraktusból tél elején szájon át adott Equalan pasztával űzzük ki a lárvákat.

20170619 fergesseg 02

Orsóféreg (ascaris)

A 20-40 cm hosszú, 4-5 mm vastagságú, fehér vagy sárga színű féreg petéi a vékonybélből a trágyával ürülnek a szabadba. A csikó a takarmánnyal, az alommal, az ivóvízzel lenyeli, s burka az emésztőnedvek hatására a vékonybélben megnyílik. A lárva a bél falán át a véráramba kerül, s e révén a májba, a tüdőbe, a hörgőkön, a légcsövön át a szájüregbe jut, és az állat ismét lenyeli. A vékonybélben 8 nap múlva ivarérett féreg lesz belőle, amelynek petéi a vándorlást újrakezdik.

Nagy vastagbélféreg (Strongylus vulgaris)

A féreg 3-4 cm hosszú, ceruzabél vastagságú. A vastagbél nyálkahártyáján élősködik. Petéi a trágyával ürülnek a szabadba, s a petéből lárva lesz, amely kétszer vedlik és azután fertőzőképes. A lárva a fűszálon képes helyét változtatni, a nedves fűszálon felfelé törekszik, így legeli le az állat. A bélbe jutó lárva a vérárammal vagy a bélfalat átfúrva, a hasűrön át az elülső bélfodri verőér felé törekszik. Itt akár hónapokig megtelepszik, közben vérrög képződhet, amely leszakadva a szűkebb érben elzáródást idézhet elő, kólikás tüneteket okoz. A kifejlett lárva a vérárammal a vastagbélhez sodródik, átfúrja az érfalat, és a nyálkahártyán megtelepszik.

Kis vastagbélféreg

Lárvája nem vándorol olyan messzire, mint a nagy vastagbélféregé. A ló szervezetébe jutva, mindjárt a bél falába fúródik, és ott zajlik le fejlődésének 6-7 hete. A vándorló petéket semmiféle szerrel nem tudjuk elpusztítani, az egyszeri védekezés ezért nem szünteti meg a fertőzést. A kifejlődött lárva ugyanis újra fertőz. Ezért a bevált kezelések sorozata szükséges, hogy a csikót a féregtől megszabadítsuk.

A férgeket Tetramisol, Mebenvet, Equalan készítménnyel sikeresen el lehet hajtani. A csikót 3-4 hetes korában kezeljük először, akár észleljük a fertőzést, akár nem. A gyógyszert abrakjába keverjük, vagy a pasztát nyelvére kenjük. Választás után, de legkésőbb 6-7 hónapos korban, majd éves korban (3-4 héttel a legelőre jutás előtt), végül a következő évben ugyancsak a legelőre kerülés előtt kezeljük a csikókat. Fontos, hogy féregtelenítve kerüljön a csikó a legelőre. Ménesi tartás mellett ezenkívül a legelőn bizonyos óvó rendszabályt kell foganatosítani:

  • mindig legyen pihenő legelőszakasz, amelyet csak szarvasmarhával járatunk,
  • a pihentetett szakaszra kiscsikós kancák, választott csikók kerüljenek először,
  • a csikólegelőről csikónak, lónak szénát ne készítsünk, mert az Ascaris peték és a Strongylus lárvák hónapokon át életképesek maradnak,
  • vizenyős foltokat ne tűrjünk a legelőn,
  • az elhullott trágyát vagy szedjük fel, vagy fogasoljuk szét, ugyanis a bélféregpetéket a közvetlen napsugárzás elpusztítja.

Szokás az is, hogy a vemhes kancákat és a csikókat folyamatosan - minden hónap azonos meghatározott napján - védik a férgek ellen.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)