A mellkasi és a hasűri szervek felszabadulnak a magzat nyomása alól. A nemi szervekben is visszaalakulás kezdődik.

A ló abban is különbözik a többi háziállattól, hogy a többinél ez a visszaalakulási folyamat hosszú ideig, hetekig elhúzódhat, a kancánál viszont csupán 5-8 napig tart.

A kanca méhének visszaalakulását nagymértékben segíthetjük, ha a rendesen ellő, egészséges csikójú kancát ellés után mielőbb kivezetjük a szabadba. Eleinte rövidebb, majd hosszabb ideig vezetgetjük.

Arra viszont nagyon ügyeljünk, hogy ha a viszonylag sötétebb istállóból kikerül a kiscsikó, könnyen szem elől téveszti anyját ezekben az első napokban. Ezért gyámolítsuk az anyja mellett.

Az ilyen egészségügyi mozgás minden beavatkozásnál jobban segíti a tisztulásban, visszaalakulásban a kancát.

A kanca és az újszülött élete ellés után

Figyeljük meg, hogy van-e elegendő teje a kancának, mindkét csecsbimbója működik-e. Ha a kanca teje a csikó táplálásához kevésnek bizonyul, próbáljuk meg, ha másik tejelő kanca is van a közelben, a bőtejűhöz hozzászoktatni a hiányt szenvedő csikót. Ha ilyen nincs, pótoljuk a tejhiányát.

Az elhullott, tejet nem adó, beteg tőgyű, elapadt, rosszindulatú kanca ellátatlanul maradt szopós csikóját, ha lehet, adjuk dajkaságba. Dajkakanca hiányában hígított tehéntejjel itassuk a kiscsikót: 6 dl teljes tejhez adjunk 4 dl forralt, majd lehűtött vizet és literenként ebben a keverékben oldjunk fel 3,5 dkg porcukrot. Kezdetben 1-3 óránként, naponta 4 liter keveréket, majd az első hét után 9-10 litert itassunk. Ha van lefölözött friss tehéntejünk, 2-3 hét múlva fokozatosan helyettesítsük vele a vizet.

Napi 2-3 nyers tojást nagyon meghálál a kiscsikó. A tojásadásra különösen akkor gondoljunk, ha a föcstejet sem a kiscsikó kapja.

A csikó patájának legjobb formálója, megfelelő szöveti szerkezetének kialakítója a rugalmas talajon végzett bőséges mozgás.

Születéskor a hordozószél keskenyebb, mint a pártaszél, s ez az arány lassan megváltozik. Második hónaptól már tisztogassuk a nyírbarázdákat, reszeljük a hordozószélt. Így a lábfeladást is játékosan megszokja a csikó.

A kanca és az újszülött élete ellés után

Ha a boxban tartjuk a kancát csikajával együtt, arra törekedjünk, hogy a boxon kívül is szabad mozgása legyen a csikónak. A boxban azért fontos, hogy szabadon legyen a csikó az anyja mellett, mert egyszerre keveset, de sokszor szopik. Megfigyelték, hogy egy nap alatt hatvanszor is szopik a kiscsikó. A kanca csecse kicsi, s mivel elég sok tejet termel, gyakran kell kiürülnie. Ha a kancát a boxban megkötjük, a kötőfékszárat húzzuk át a csikófán. Ez megakadályozza, hogy a csikó anyja kötelékébe keveredhessék.

A 3-4 hónapos csikó fejére húzzunk lapos, hevederszalagból készült kötőféket. A dolgozó kancák csikója kövesse anyját a munkába.  Sokkal jobb ez a megoldás, mint tétlenségre kárhoztatva a boxban maradjon, és a kanca naponta néhányszor térjen haza szoptatni. Ezek a hazatérések általában kevesbedni szoktak, és a csikó nem fejlődik úgy, mint hogyha a kancával szabadon jár.

A kiscsikó hihetetlen kitartással gyalogol. Elfárad, de pihenőidőben az istálló meleg almán kipiheni magát.

Az anyját követő csikó csak akkor van veszélyben, hogyha olyan útra tér a fogat, ahol nagy az autóforgalom. Ilyen út előtt a csikót anyja szerszámzatához kötjük. Jó csikónevelő vidéken számtalanszor látható olyan fogat, amelyiknek mindegyik kancája mellett ott kocog az anyjához kötött kiscsikó. Ha olyan útra ér a fogat, hogy megszűnt az autóveszély, kis gondossággal szabadon engedik a csikót.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)