2020. július 12. vasárnap. Ma Coronita, Diamond, Huckleberry, Sebastian és Silveranus névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Hiba
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 1808
Kérdések

Mikor eszik, rúg

Kérdező:
antika
Kérdés időpontja:
2010.01.06 19:39
Kérdés módosítása:
2010.03.09 15:14

A kérdés bővebben

Sziasztok!

Édesapámnak van egy kisbéri félvér kanca csikója, most 6 hónapos. Minden rendben van vele, nyugodt állat, de az utóbbi időben, amikor abrakot kap nem tűri, hogy a közelébe menjünk, egyből rúg-gondolom félti a zabot. Mi a teendő? Hagyjuk békén mikor eszik, vagy nagy türelemmel próbáljuk lenevelni arról, hogy támadja az embert mikor eszik. Ha a második, akkor azt hogyan érdemes csinálni?

Köszönöm a segítséget!

Jeanne

Tetszett? Oszd meg:

Hozzászólások  

#52  mersi lady

2011-06-14 11:08

Arikát már jól ismerem,nem keni vastagon a vajat a kenyérre és azért is keményen megdolgozik.
neki van igaza,a pénzt elő kell teremteni.
na jó ,van akinek jobban megy és luxusoshat ,grati nekik.
Az ilyen tigrisbukfences lobvas összejövetelekn ek a titka az ,hogy valaki kitalálja és megvalósitja és összetartja az embereket. nagyon szép élet.

#51  mersi lady

2011-06-14 10:38

minden ló féltékeny a kajára .vannak boxok ahol be van deszkázva az a rész ahol az etető van ,mert még a rácson tuli lóra is haragszik.

#50  marchie

2010-01-25 10:42

Bármikor szívesen látlak, most viszont rohannom kell, majd később írok még bővebben meg privátban, meg fogsz pukkadni a röhögéstől

#49  Arika

2010-01-25 10:34

Ez tök jó lehet nálatok, egyszer elmegyek, ha meghívsz! Nálunk is van szüreti felvonulás meg lovas ügyességi verseny, csak épp "klikkek" vannak, ez nem beszél azzal, amaz meg emezt utálja..,de legjobban engem utálnak (nem mindenki, szerencsére), mert "elrontom a játékukat", merthogy mindig bebizonyosodik, hogy a szentandrásiak közül én vagyok a legjobb. A csődörkém olyankor tudja (de honnan?) hogy most "élesbe megy", rettenetesen koncentrál, elég erősen arra gondolnom, hogy mi a feladat, és ő megcsinálja, szinte gondolatra dolgozik, nem segítségekre. Persze nem mindenkinek tetszik, hogy nem az ő több százezres felszereléssel rendelkező lova nyeri a versenyt, hanem az a "bevándorló" (nem vagyok tőzsgyökeres szentandrási), a szakadt huszárnyereggel .

#48  marchie

2010-01-25 09:18

Sajnos igazatok van Arikának csak annyit, hogy hála az égnek nálunk a faluban és a környezőkben minden évben vannak felvonulások és ünnepi versenyek, fantasztikus hangulatban, az igazi lovas összetartás jegyében. Etetnek, itatnak az utcán és a felvonulóknak jár a menet után egy fincsi parasztlakoma Nálunk pont a megjátszósok vannak kicsit mellőzve. Versenyeken ordítva bíztatjuk a leggyengébbeket is (főleg őket), pl. ha ugratószámban valaki leesik és nem sérül meg, végig kell csinálnia a pályát ló nélkül, a tigrisbukfencbe n vett akadályok plusz pontot érnek, mindenki remekül érzi magát, senki se fikázza a másikat. Akinek ez nem fekszik, elmegy máshová nagyképűsködni, oszt kész

+1

#47  Arika

2010-01-24 21:25

Még el is lehetne vitatkozni azon, hogy ki tudja jobban ezt vagy azt, attól még nem kéne utálkozni…Attól még nagyon jókat lehetne együtt lovagolni…De sajnos, ez van. Nem törekednek itt lovas nemzetre, Amerikát majmolják meg mindenféle más országot, a magyar nem jó. A jobbnál jobb magyar méneket kiherélik, miközben külföldről hordják ide a méregdrága, "selejt" fedezőméneket. Pl. "Hungarian" nevű shagya arab herélt (innen vették a spanyolok), sorra nyeri az összes nemzetközi távlovagló versenyt, a magyarnak nem kellett, kiheréltette és eladta. Egy francia fed.ménért adott a hülye magyar egy nóniusz-fogatot+mégegy lovat. Egy olyan ménért, amit a franciák leselejteztek, mert egy normális csikója nem volt! A hagyományőrző bemutatón a "Roham!" vezényszóra a tíz huszárból kettő tudta vágtába ugratni a lovát, a többi a ló oldalának döngetése közepette ügetett, egy ló lefeküdt. Ez lovas nemzet? A lovasok óriási összefogását Szardinia szigetén láttam, minden évben rendeznek egy nagy ünnepséget, a "La cavalcata sarda"-t. Aznap a lószállítósok benzináron vagy épp ingyen járnak, hogy mindenki ott lehessen, az egész várost lezárják a vonuló lovasoknak, tribünök vannak utcaszámra a nézőknek. Senki nem hőbörög, hogy aznap nincs busz, senki nem kritizál senkit, mindenkit megtapsolnak.(Versenyen is láttam olyat, hogy a gyengébb lovast se "fúj"ozták, hanem megtapsolták.)Utána nagy eszem-iszom, mindenki hoz, amit tud (sült malac, sajt, kenyér, bor stb.), mindenki kínál mindenkit, mindenki barátkozik mindenkivel. És nem kell fizetni a részvételért, mint itt a "Nemzeti Vágtán". Ott voltam a csődörkémmel, több mint 400 ló között, szuper volt! Egy magyar lószállítós vajon fordulna-e 3-at, 4-et ingyen, saját zsebből fizetve a benzint, hogy a szegényebbek is eljussanak a lovas ünnepségre? Egy magyar lovas vajon adna-e a sült malackából annak, aki semmit nem tudott hozni?

+2

#46  lovak

2010-01-24 19:00

de magyarországon legalább TÖREKEDNEK a lovas nemzetté váláson.Szerbia ezt meg sem próbálja ..bár ez tényleg elszomorító…és persze nevetséges.mért nem lehet azt mondani :Igazad van lehet ,hogy jobban tudod meghallgatlak…
…Igen ez tényleg jó ötlet örülök ,hogy elmondtad…

elég nevetséges ,hogy ezt nem lehet így lerendezni…

+1

#45  lóbolond

2010-01-23 18:01

Idézet - Arika:

Sajnos, Lóbolond, ilyen a magyar ember. Itt a faluban is van néhány lótartó, jóformán mindegyik utálja a másikat, senki nem beszél senkivel. Pedig milyen jó túrákat lehetne együtt csinálni, de lenézik a másikat, mert annak nincs ezüstveretes, többszázezres westernnyerge. Utálják azt is, aki jobb lovas, mint ők, eszükbe se jut, hogy tanuljanak tőle, utálkozni egyszerűbb. Ez ma a magyar mentalitás.


Magyar gondolkodás…elszomor ító

+1

#44  Arika

2010-01-23 17:45

Sajnos, Lóbolond, ilyen a magyar ember. Itt a faluban is van néhány lótartó, jóformán mindegyik utálja a másikat, senki nem beszél senkivel. Pedig milyen jó túrákat lehetne együtt csinálni, de lenézik a másikat, mert annak nincs ezüstveretes, többszázezres westernnyerge. Utálják azt is, aki jobb lovas, mint ők, eszükbe se jut, hogy tanuljanak tőle, utálkozni egyszerűbb. Ez ma a magyar mentalitás.

+2

#43  lóbolond

2010-01-23 13:57

További félreértések elkerülése végett tisztáznám, hogy itt volt egy adott téma és mindenki leírta a véleményét. Ami persze, nem biztos, hogy megegyezett…De ezeket a véleménykülönbs égeket nem személyes sértésnek, vagy kötekedésnek kellene venni…, ez inkább egy lehetőség, hogy új álláspontokat ismerjünk meg, vagy éppen ész érvekkel meggyőzzünk egy másképp gondolkodót.
És még egy észrevétel: ha ilyen kisebb lovas közösségben nem tudunk viták, sértődések nélkül eszmecserét folytatni, akkor hogy várjuk el azt, hogy Magyarországon fejlődjön a lovas társadalom??

Szólj hozzá!

Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be.