2020. július 12. vasárnap. Ma Coronita, Diamond, Huckleberry, Sebastian és Silveranus névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Hiba
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 1808
Kérdések

Kötőféken elszalad mit tegyek?

Kérdező:
Nomi
Kérdés időpontja:
2010.07.09 22:06

A kérdés bővebben

sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni valamelyitől aki gyakorlott lovas és sok lóval volt már dolga.
Van egy lovunk nagyon jó indulatú kanca, remek fogatos és lovagolni is lehet. Három éve van nálunk, mindig a bátyám bánt vele.
Azonban volt egy rossz szokása: ha kötőféken volt vezetve, nem minden esetben de volt hogy elszaldadt és kergetőztünk kellet mire meglett. Annak ellenére, hogy semmi nem ijesztette meg. Egyszer velem is eljátszotta ezt,mikor vezettem megfeszítette a kötelet, és hiába fogtam teljes erővel, mihelyt rájött hogy el tud húzni csupán a fejével, el is húzott, és inkább elengedtem. Kötőféken nem is lehet futószárazni csak zablával. Azt hiszem, hogy a helyzetet rontotta, hogy az esetek többségében abrakkal volt a legegyszerűbb megfogni.
Az utóbbi időben ezzel felhagyott, és arra gondoltam ez annak tudható be hogy nehéz vemhes és egyre lomhább.
Mit lehet ilyen esetben tenni? Hogyan lehet erről leszoktatni?
Kérem aki tud segítsen.
Tetszett? Oszd meg:

Hozzászólások  

#10  mersi lady

2011-06-16 15:59

Oké ,DIKI ,ügyi voltál ! de ahogy Shadow mondta ,a vállánál kell álni ,és ,ahogy Diki nem mondta ,nem a testeddel kell feltartani ,hanem a jobb könyököd bepeckeled a szügyébe ,miközben a vezetőszárat minél közelebb a szájához fogod . De ha mégis baj van,inkább elengeded ,oszt hadd menjen magának ,eccer csak megál .
Én már jártam úgy ,hogy meg akartam mutatni mijen fickós vagyok és erősen fogtam a kötőszárat 2 kézzel és azért se engedtem neki . Bazmeg !!!! ( bocs ,hogy urinő voltam !!!!) úgy végig húzta a zsinórt a tenyeremen meg az ujjaimon,úgy megégette,hogy 2 hétig még a taknyos orromat se tudtam megtörölni.

#9  Shadow.91

2011-06-15 07:53

Én senkinek nem javasolnám, hogy erővel próbáljon egy lovat visszatartani, esélye nincsen egy több száz kilós állat ellen. Ha nincs szerencséd még jól meg is tapos amikor elé kerülsz, nem véletlem az, hogy a vállánál halad az ember amikor vezeti a lovat.

#8  Diki

2011-06-14 21:05

Fúú… nekem is volt ilyen lóval dolgom. Én az csináltam ,hogy nem a kötőfékkel próbáltam visszafogni, hanem a testemet a szügyéhet álltam és így tudtam visszafogni. nem volt egyszerű de egy idő után ment. Hajrá!

#7  mersi lady

2011-06-14 12:55

Kötőfékkel egy " menős " lovat megfogn nagyon gyakorlott lovas kell hogy legyen.ha nincs más ,a kötőfék szárat rá kell hurkolni az orára ,esetleg úgy el lehet vezetni.De nálunk még az istálóbol se szabad kihozni a lovat csak kantárral meg zablával a szájában,pont ezért.i

#6  lóbolond

2010-07-12 10:02

Szépen összefoglalták a többiek…
Egy észrevétel…írtad, hogy az esetek többségében abrakkal volt a legegyszerűbb megfogni.
Ez nem jó dolog. Az abrak nem erre való… Főleg ha nem dolgozik. Az abrak mennyiségének és a munkának arányba kell lennie.
Tehát ha dolgozik = több abrak, ha pihen = kevesebb.
És mozgasd mindig rendszeresen. Egy ideig míg ki nem adja magából a gőz kicsit "agyas" lesz, de ha majd lecsillapodik, megszokja a mindennapi munkát szépen megy majd futószáron is.
De eleinte mindenképp szabadon mozogjon…(Te is jobban jársz… )

#5  Arika

2010-07-11 23:19

Akkor jól gondoltam, szüksége van arra, hogy jól kirohanja magát. Futószárazáshoz rakj mindig kantárt, és néha engedd, hogy kifussa magát. A lovaglás nem csak abból áll, hogy szép összeszedetten lovagolunk meg idomítunk, hanem néha a réten "eleresztjük" a lovat, hadd vágtasson, amilyen gyorsan ő akar. Nincs olyan helyed, nagy karám vagy rét, ahol szabadon tudnád kicsit engedni? Ha tudná, hogy úgyis kifuthatja magából a gőzt, nyilván nem szaladna el tőled.

#4  Bari

2010-07-11 13:50

Ha ez a helyzet, akkor nyilván túlteng benne az energia.
Nincs egy karám, ahol tud szaladgálni?
Mert attól, hogy megrángatod, és nem szalad el, attól még az energiája megmarad. Ha nem dolgozik, legyen karámban, illetve akkor futószárazd le. Először biztos nehéz lesz, de valahogy túl kell esni rajta, utána pedig ne hagyd, hogy újra tele legyen. Szüksége van a rendszeres mozgatásra!
Ha van karám, akkor tedd be oda, és hajtsd szabadon. Akkor megelőzöd, hogy az első alkalmakkor szétrángasson, de figyelj, hogy legyen bemelegítés és levezetés szakasz. Ha beteszed és elkezd rohanni, ne hajts rá még te is, inkább próbáld nyugtatni, nehogy húzódás legyen a vége.

#3  Nomi

2010-07-11 11:45

Köszönöm a hozzászólásokat .
A hasonlóságot illetően főleg akkor szaladt el ha ritkán volt befogva, és tele volt erővel. De úgy vélem akkor sem szabadna elrohannia. Megpróbálom hogy ráhúzom az orrára a hurkot ahogyan Arika javasolta. A futószárazáshoz van esetleg ötletetek, vagy maradjak a kantárnál?

+1

#2  Arika

2010-07-10 23:45

Szerintem egyszerűen hiányzik neki, hogy szabadon kirohangálja magát. Ha kötőfékkel vezeted, csinálj egy hurkot a kötőfékszárból, mármint a kötélből, amivel vezeted, azt húzd az orrára vagy tedd a szájába. Ha húzni kezd, rántsd meg, ne csak húzd, mert ő az erősebb, a rántástól viszont észre fog térni. És tessék megtanítani a lovat a "Hó!" vezényszóra, erre akkor is meg kell állnia, ha vezeted. A másik meg a "Gyere ide!" amit tudnia kell. Én a csikót most tanítom, mikor vezetem be a legelőről, nincs rajta semmi csak a sörényét fogom, mégsem rohan be abrakot enni, hanem szépen megáll a "Hó"-ra.

#1  Bari

2010-07-10 10:52

Szia!
Mindenképpen a okot kellene felderíteni. Viszont ennek számtalan oka lehet, úgyhogy nem lesz egyszerű.
Nincsen túletetve? Bár akkor kantárral is rakoncátlan lenne, csak úgy nyilván könnyebb megfogni.
Mikor elhúz, akkor merre megy? Mit csinál? Gondolom nem az istállóba szalad vissza, mert akkor nem kellene kergetni.
Nincsen hasonlóság a sziuációk között, mikor megpróbál elrohanni?

Szólj hozzá!

Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be.