2019. május 23. csütörtök. Ma Amanda, Blanka és Jenny névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »
Lovam.hu

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Kérdések

kezelhetetlen

Kérdező:
007
Kérdés időpontja:
2013.08.13 23:43

A kérdés bővebben

Sziasztok! Az én lovammal az a probléma hogy kezelhetetlen szabadon.Egy évig nem ültem rajta mert nem volt alkalmam, de már az elött is voltak gondok. A nyár folyamán elkezdtem edzeni, de gondok akadtak. Mikor futó száraztam viszonylag jól kezelte.De ráültem és elakartam indítani és nem tudtam, mindent megpróbáltam, de makacskodott, de aztán egyáltalán nem tudtam irányítani nem érzékelte a szár segítséget sem pedig a csizmát.. Egyszerűen be akart vinni az istállóba, nem engedtem neki de fel akart ágaskodni nyugtattam de semmi. Ha elakarom kezdeni irányítani egyből hátrál és csapkod .. Mit csináljak mitől ilyen kezelhetetlen.. Ez nem egyszeri alkalom ..:// Van mikor kirúg és ugrál egyszerűen nem értem.O.o Megköszönném a segítséget.
Tetszett? Oszd meg:

Hozzászólások  

#6  Arika

2013-09-01 09:26

Örülök, hogy sikerült!

#5  007

2013-08-25 23:49

Mersi lady te hol láttál rólam fotót mert egy sincs fenn az interneten..:)) De egyébként köszönöm a válaszokat sokat fejlődtünk, a bizalmat kellett újra elérnem illetve kipróbáltam ezt a folyamatosan hátrálást és bevált, persze ezzel is voltak nehézségek de türelmes voltam..:))

#4  mersi lady

2013-08-21 07:19

Megnéztem a fotót a paciddal.Ott bizony a lovaglási stíllus váltja ki az ellenszegűlést.
A gyakorlat majd megoldja.

#3  Arika

2013-08-19 10:48

A lovas felejt, de a ló nem felejt! Legfeljebb nem akarja csinálni a dolgokat és úgy tesz, mintha nem tudná. Nekem volt egy lovam, ami régebben fogatban járt, de utána 7 évig csak lovagolva volt. Mikor először befogtam, úgy ment, mintha mindennap kocsikáztam volna vele. Egy ismerősömnek volt egy csikóslónak betanított kancája, ami 8 évig volt ménesben tenyészkancának . Volt egy herélt lova, azzal csinálta a bemutatókat. Mikor ez a herélt egyszer lesántult és le volt már beszélve a bemutató, el kellett hozni a kancát, és a kanca 8 év után ugyanolyan jól megcsinált mindent, mint annakelőtte. Mersinek igaza van, ha tisztázod, ki az úr a háznál, a lovadnak majd hirtelen eszébe jut minden!

+1

#2  mersi lady

2013-08-14 11:35

Hhát biza egy év alatt sok mindent elfelejt a lovas is ,a ló is,így hát mindenek előtt türelem ,amig vissza ál a viszony.
A futószárazás jó ötlet,de figyelmbe kell venni egy alapvető dolgot..A szárazásnak nem a az a fő célja ,hogy kifárasszad a pacit,mert hamarabb fárad ki a lovas a körbe körbe forgástol..A szárazásnak a szerepe az erőviszonyok tísztázása,ille tve ,hoigy a paci értse meg ki az úr..És én ezt sokszor elismételném,mé g mielőtt újra a paci showt csínál velem nyeregben.A szárazásnál azt kell elérni,hogy a ló rád figyeljen és parancsokat teljesitsen.Ha a paci feje kifele bámúl,akkor még nem fígyel rád..Aztán több járási módot kell neki díktálni a megálástol,ami tarthat percekig,mozdul atlanúl,egész a vágtáig,aztán megint vissza ügetbe,közbe hangos,nyújtott szóval is kisérni a parancsot : "üüüüüüüget" ,vagy " léééééééépés" ..
Aztán a futószár hellyes feltevése is fontos,bár itt a vélemények megosztottak.Van aki csak bekapcsoja a belső karkába,,de szerintem ez helytelen,mert akkor csak húzod ki a zablát a szájábol,még az ajkát is felsértheted.Az én véleményem,a belső karikán áthúzni,tovább a szíjjak alatt,a fejebubján át,egész a külső karikáig..Így a ló az egész fejét kénytelen a parancsolt irányba fordítani .
A currikolás pedig a paci vogyorgása a lovassal szemben,a tagadásnak a formája.De még most is kacagok Arikának az esetén,mikor sietett valahova egy friss lónak a hátán,az meg nem volt hajlandó kivenni a sebváltót a hátramenetböl.Nem volt ideje vele kakecolni,hát nyomás a visszapillantó tükörben vezetni a pacit,amig az megúnta.mert a végén megúnta!mármint a paci,nem Arika.
Még valami,csak akkor üljél újra rá,mikor már látod,hogy szárazásnál a paci teljesit.Ha nincs türelmed,akkor elölröl kezdi a paci a dominálási showját.Elég egy alkalom elszúrni a lovaglást és másik 10 kell,hogy helyre hozzad.Ezért türelem,türelem .Aztán mikor már megért oda,hogy nyergelj,még jó pár órát zárt karámban,akár a körkarámban menjél,minél több feladatott adni a pacinak :kiskör,nagyobb kör,kígyóvonal, megálás,újraind itás.A szabadban a ló tudja ,hogy szabad és rakoncátlanabb.A kerités jobban visszapofozza az agyát.
na,,sok sok síkert és,ha már írtunk neked,megtíszte lnél,ha elmesélnéd hogy haladsz,működik -e ?
Szia !

+1

#1  Arika

2013-08-13 23:35

Mindenekelőtt gondold át, nem a te lovagló-stílusodban van-e a hiba. Jól van-e beállítva a kantár a ló fejéhez, nem húzod-e túlságosan a kantárszárat, nem töri-e a nyereg, nem érsz-e hozzá önkéntelenül a sarkaddal vagy a pálcával, stb. Ha mindent rendben találsz, és csak a ló makrancoskodik, a következőképpen járj el:
Mielőtt felülsz rá, futószárazd egy jó félórát. Utána tegyél rá weirotert (segédszárat) és úgy lovagold. A hátrálós lovaknál jól bevált módszer, hogy mikor elkezd hátrálni, akkor elkezded hátraléptetni és nem is engeded előre menni. Elég hamar meg szokták unni a lovak a hátramenetet, ha nem önszántukból van, megállnak és aztán kis segítségre indulnak előre. Én egyszer vagy 2 és fél km-t mentem hátrafelé egy lóval, de utána soha többet nem hátrált, úgy ment előre, mint a kisangyal.

Szólj hozzá!

Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be.