2021. április 20. kedd. Ma Shingilana névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Kérdések

Fedezőmén vagy a kanca a rossz?

Kérdező:
szofi888
Kérdés időpontja:
2011.07.18 00:32

A kérdés bővebben

Sziasztok! 

Van egy 7 éves kancám shagya arab keverék nem volt még csikója, tavaly júniusban fedeztettük egy magyar hidegvérűvel. Minden rendben volt rendesen sárlott és el is vittuk a ménhez 3 napig volt ott és 3x fel is vette a csődört . Hazahoztuk teltek a hónapok én úgy láttam hogy növekszik a hasa de szerintem csak beleképzeltem.Jött az ellés ideje és már a 2. hetet húzta volna rá de egyszer csak a legelőn ahogy be akartam hozni vártam vele mert a teheneket is be kellet hajtani hát ott hagytam tereltem a teheneket és Szofit (ló) is be akartam vinni de ő nem akart aztán ellenőriztem nincs e valamilyen sérülése de nem volt és egyszer csak lefeküdt és rögtön az hittem h elleni fog , letette a fejét és ha valamilyen zajt hallot felkapta aztán felkelt bevittem a boxába ott is ugyanezt csinálta először 10 majd 5 percenként , de nem volt tej a tőgyében ezt furcsállottam ezért felhívtuk azt akinél fedeztettük és ő azt mondta h bekólikázott , hittunk neki és elkeztem futószárazni ügetésben és fél óra múlva nem volt semmi baja .

mi történhetett? talán túl nagy volt a mén? vagy a kancának van rendellenessége és nem lehet csikója? kérlek titeket aki tud valamit írjon előre is köszönöm

Tetszett? Oszd meg:

Hozzászólások  

#13  Evi18

2019-10-12 22:12

Ja és még valami lehet nem a kanca hibája volt hogy nem fedezte be a mén valószínű a mén a rossz vagy is a spermája ki kell vizsgáltatni és onnan ki derül hogy tényleg e a mén hibája az egész e.

#12  Evi18

2019-07-11 03:09

Szerintem ne hidegvérűvel fedeztessed mert ha túl nagy lesz a csikó akkor gondok is akadhatnak ellésnél és a kanca jár porul. Keressél olyan mént ami nem hidegvérű pls: Arabot vagy valami sportlovat . :)

#11  szofi888

2011-07-18 18:16

meg is néztem a bélműködését és hallotam ezért is volt ilyen fura hogy kólikás

+2

#10  paaajkos

2011-07-18 18:14

Az hogy milyen mént választasz,az csak a te ízléseden múlik.
hogy félvér vagy ahagya…a lényeg neked tetsszen a mén.aztán hogy mi lesz belőle.és milyen színe lesz.a genetika nehéz ügy.sok embert ért már meglepi :)

Ránéztéből még egy orvos sem tudja megállapítani hogy vemhes-e a kanca,csak már a nehéz vemhesség idején,mikor látni,hogy mozog a csikó.de azt már te is látod :)
Szóval ha nem sajnálod a pénzt,érdemes állatorvossal ellenőriztetni a vemhességet.

Fura állat a ló.én pl láttam olyat,hogy egy kanca vemhes kancák közt volt,és elkezdet tejelni.pedig sem csikója,sem pedig vemhes nem volt.

A kólika tünetei lefekszik -felkel,izzad,ny ugtalan,a hasát skubizza,amik nálad is megvoltak.természetesen betojatják az embert ,mert aggódik a lováért
de ügetésben nem szabad mozgatni.lépésben a székletig.ha citromozot a paci,akkor nincs baj.egyébként azt is meg lehet csinálni,hogy bélhangokat hallgatsz.próbáld majd ki.ha nyugodtan áll a ló hallgasd a bélhangokat.ha van kurtyogás,van bélmozgás.ha van bélmozgás,nincs kólika.

#9  istvanlovas

2011-07-18 15:11

csak az ár sem mindeggy, meg az sem, hogy a hidegvérű vagy a shaggya a szebb..vagy mijen szinü legyen a csikó…

+2

#8  istvanlovas

2011-07-18 15:11

Hát könnyebben megellene egy shaggya csikót mint egy hidegvérüt…persze az is sokat számít kinek a géneit örökli növésban, színben alkatban…stb. de egy shaggyát könnyebben ellene az biztos!

#7  szofi888

2011-07-18 14:03

köszönöm a válaszodat paaajkos
én nem vagyok olyan tapasztalt lótartó 3 éve van lovam és még egyszersem láttam bekólikázott lovat , ahol fedeztettük azt mondta hogy futószárazzam és ügessen Szofi

ja meg nem is mondta hogy vigyük vissza a kancát hanem, csak eljött hozzánk az utolsó hónapokban ( vemhességi idő) és azt mondta hogy vemhes

és szerintet megpróbáljam fedeztetni egy shagya arabbal?

+1

#6  paaajkos

2011-07-18 13:53

Állvemhességnek hívják. megesik.nem beképzeled hogy nő a pocija,hanem tényleg nő a pocija.

Az,meg ha kolikázik a ló,nem hajtjuk futószáron,csak léptetjük,mert baj is lehetett volna.mi van ha szétrepednek a belei?mivel nem vetted észre időben,és fogalmad sem volt mióta kólikázik.neked hogy esne,ha hasgörcsök közben futkosnod kéne?

A kancádnak semmi baja nincs.keress egy tisztességes embert a fedeztetéshez,u gyan is nem törvény szerű,hogy ha 3 szor rápakolják akkor megfogja. a fedeztetés után 18 napra vissza kell próbálni a kancára a mént .

#5  mersi lady

2011-07-18 08:45

Hali ,szép jó reggelt !
Ari vagy ,hogy ennyire aggódol,de nem kell tragédiát csinálni ,ha nem most ,akkor máskor,ebbe nem lehet beleavatkozni .
az meg ,hogy szük a kanca ,az szecska ,mert akkor nem is tárgyalt volna a ménnel ,de szerinted jól megvolak egymással .
Türelem csikót terem !!!

#4  szofi888

2011-07-18 08:36

köszönöm a válaszokat csak sajnos az inszeminátor aki idejön a teheneket vemhesíteni az egyáltalán nem ért a lovakhoz .
a volt állatorvos meg kutyás macskás volt
a mostani állatorvossal meg még csak egyszer találkoztam de ő ért a tehenekhez de hogy a lóhoz is e azt még nem tudjuk mert nem lehet csak úgy megkérdezni
am a mén szerintem egészséges volt és láttam a fedeztetést minden simán ment
csak azért kérdezem hogy érdemes e újrafedeztetni e a kancámat?
vagy hogy a kancáknál nem mindig sikerül az első fedeztetés?
és azt is mondta akinél fedeztettük hogy szűk a kanca
és a ménnek elég vastag

Szólj hozzá!

Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be.