2019. február 17. vasárnap. Ma Summer és Dajka névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »
Lovam.hu

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Hiba
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 1808
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 289
Kérdések

Milyen ló? Segítsetek!

Kérdező:
davinho
Kérdés időpontja:
2011.02.12 21:26

A kérdés bővebben

Sziasztok! Lóvásárlás előtt állok és a segítségeteket szeretném kérni , h milyen lovat vegyek? Milyen ló a pónik között és milyen ló a nagyok között?
Tetszett? Oszd meg:

Hozzászólások  

#13  szemdor

2014-07-13 15:04

Én a Magyar Sportlovat nagyon ajánlom. Egyik ismerősömnek is az van, nagyon szereti. A Fríz se rossz, csak azzal nem mehetsz versenyre. Nekem egy Angol Telivérem van, ezt a fajtát is ajánlom.

+1

#12  Vivus

2011-03-03 22:11

Ezt így felesleges kijelenteni, hogy mindenképpen lipicai, nóniusz vagy akármilyen. :) a rábaköziek között például vannak páran akik ügetőkkel érnek el jó eredményeket. Ki kell próbálni, majd eldönteni, hogy bírsz-e vele/velük és,hogy látod-e benne/bennük azt a bizonyos szikrát… Nekünk egy magyar félvérünk és egy shagya-arabunk van és tesóm a tavalyi évet jórészt első helyezésekkel zárta C kategóriába. Persze nem azt mondom, hogy akármilyen lóval el lehet indulni, csak azt, hogy ki kell próbálni, eldönteni, hogy bírsz-e velük és, hogy mik a távlati céljaid, ahogy azt csutip is írta. :)

+2

#11  lóbolond

2011-02-13 20:24

én a furiosot, noniust, vagy lipicait ajánlok!
de mindenképp próbáld ki és állatorvos feltétlenül kell!

+2

#10  csutip

2011-02-13 19:50

Kisbéri nagyon jó hobbiló lehet, versenyzésre nem ajánlom (legalábbis fogatban). Az arabokat pedig kezdő fogathajtónak szintén nem, velük baromira tudni kell bánni.

#9  fruszy

2011-02-13 19:47

Én a kisbérieket különösen szeretem!
De ha menösebbet szeretnél arabot vegyél!!!

+5

#8  csutip

2011-02-13 18:13

Na, akkor én most jövök, mint versenyző fogathajtó, és megmondom neked, hogy erre a kérdésre képtelenség válaszolni.:)
Rengeteg mindentől függ, pl. milyen kategóriában szeretnél indulni? C-ben ugyebár kevésbé fontos a ló akciós mozgása, illetve a magassága, itt egy kisebb, pörgős fogattal sokkal sikeresebb lehetsz, mint a nagyobb, lomhább dromedárokkal. Feljebb viszont pl. a díjhajtásban csúnyán lepontozzák a kisebb lovakat, maratonban viszont itt is előnyben vannak nagyobb társaikkal szemben (nem szakaszon, hanem az épített akadályok között).
Mi kis lippekkel versenyzünk, C-ben elég eredményesek, de feljebb nem tudnánk velük menni, az előbb említett miatt. Ha lippben gondolkodsz, próbálj minél méretesebbet keresni (170 felett), és fontos, hogy minél nyugodtabb, jó munkakészségű legyen, ne dilizzen be a forgatástól. Régen kialakult egy sztereotípia a nóniuszokról, miszerint nem felelnek meg a mai fogathajtás követelményeine k, de a mostanság kialakult sportosabb nóniuszokat is bátran ajánlom, főleg, ha kezdő vagy, hiszen a núniuszok jóval nyugodtabb vérmérsékletűek , mint a lipicaiak. Sokan mondják, hogy a legjobb a jó magyar fv. Igenám, de amennyire felhígult ez a fajta, baromi nehéz olyan példányt találni, amelyik versenyszerű fogathajtásra alkalmas, akár egészségileg, akár genetikailag is könnyen előjöhet olyan probléma, ami kizárja a további jó szereplését a lónak. Amennyiben viszont sikerül jó mf-eket találnod, igen sikeres lehetsz velük, hiszen jóval nyugodtabbak a lippeknél, de inkább versenyre termettek, mint a nóniuszok.

+1

#7  Axieris

2011-02-13 12:49

Furioso.

De ezt itt neten butaság megkérdezni, mert szerintem versenyszinten lévő fogathajtó nincs köztünk (ha mégis, bocsika tőle!).
És ha akad is, nem neten kell a tanácsát kérni, hanem elhurcolni magaddal lovat nézni!
Ez a legjobb, amit tehetsz: keress valakit (akár internetes szakemberajánló n, lovasok.hu-n azt hiszem van is lista valahol), aki valóban ért hozzá, valóban profi, és élőben vidd magaddal lovat nézni!
Mert egy fogathajtó tudja, hogy mi az a spéci gyengeség, amit pl egy szimpla lovas nem vesz észre, vagy nem tulajdonít neki jelentőséget. Egy fogathajtó tudja, hogy mit kell nézni egy lovon, hogy ne egy cukipaci hobbilovad legyen, hanem olyan jószágot találj, ami élete végéig alkalmas lesz arra, amit akarsz.

Semmiképp se vegyél olyan lovat, aminek a lábai így-úgy gyengeséget mutatnak! Ahogy a fogatot pörgeted-forgatod, óriási terhelést kell kibírjanak az inak, ízületek. Te jársz rosszul, ha egy jó verseny után kidől az ín, és soha többé nem tudod használni a lovadat…
Szóval akár állatorvost is vihetnél magaddal!

A nóniusz jó, sokan szinte kizárólag fogatlónak tartják, a lipicai szintén, nemrégiben valaki azzal nyert valami komoly bajnokságot (kivételesen nem Dobrovitzra gondolok). Ha viszont a gyorsaság is számít majd, akkor valami mást kell keresned, ezeket az új, tempós fogathajtásra tenyésztett félvéreket…

+1

#6  sunrice

2011-02-13 11:33

fogathajtó versenyszerűen. első ami eszembe jutott egy jó kis testes kisbéri ;)
illetve rögtön kettő

+2

#5  kicsicowgirl

2011-02-13 10:51

akkor szerintem lippet vegyél azok a legjobbak sztem fogathajtóra :) vagy a nóniusz de ez csak az én véleményem :)

#4  davinho

2011-02-13 09:30

Fogathajtásra kellene.. és versenyszerűen..

Szólj hozzá!

Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be.