2020. február 28. péntek. Ma Flash, Francois és Misi névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Hiba
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 289
Kérdések

Lótartás és éves fenntartás

Kérdező:
Éva59
Kérdés időpontja:
2012.11.06 15:32

A kérdés bővebben

Érdeklődni szeretnék,hogy Közintézményben lehet-e lovat tartani? A másik kérdés,hogy egy ló éves fenntartási költsége mennyibe kerül? mendent beleszámítva.Sürgős választ kérek .Köszönettel Éva
Tetszett? Oszd meg:

Hozzászólások  

#2  Bari

2012-11-12 13:28

Szerintem ha valaki otthon, saját maga tartja a lovát (nem póni, nem kisló, hanem mondjuk valami félvér), akkor is jó, ha havi 30.000Ft-al számol, de ez csak addig áll, amíg nincs a lónak baja.
-takarmány kb 15.000Ft (mondjuk, hogy 6-8000 egy körbála széna, és 1 hónapban megeszik 2-t a ló.)
-alom, ezt nem tudom, mennyi lehet, szerintem 1 körbála szalma elmegy a ló alá /hó, olcsóbb szokott lenni, mint a széna, mondjuk számoljunk 5000-el.
Ez már 20.000, ehhez jön, hogy a ló iszik is, világítani kell, abrakot is enne, ami szerintem havi 2000-3000-ből megvan, ha nem kell tápozni. Aztán körmölés 2-3havonta legalább, kb 5-6000Ft, oltás-féreghajtás, évente olyan 20.000Ft nagyságrend.
Nyáron nyilván kevesebb széna is elég, főleg, ha tud legelni, akkor lehet spórolni ezzel, illetve ha megoldható, hogy a ló ki-be mászkáljon a boxból, akkor nem kell alom sem nyáron, mert úgy is keveset megy a helyére.
Az oltásokon, féreghajtáson, körmölésen nem szabad spórolni!!!!
Aztán ha a lónak baja van, akkor határ a csillagos ég! Sántaságvizsgál at 15000Ft, és a ló még nincs ellátva, csaj jó esetben alapos gyanú van a baj okára. Röntgen 25.000+, Ultrahang 15.000+, ha idősebb a ló, akkor időnként fogreszelesé 15.000-20.000 között.
Vérvizsgálat 10.000Ft, ami azt hiszem 2évente már kötelező is minden lónál.
A különböző táplálékkiegész ítők elég magas áron vannak, és könnyen lehet, hosz szükség lesz egy-egyre.

És ez mellett persze a felszerelésk, amiket csak akkor elég 1x megvenni, ha nem a legolcsóbbat választja az ember, és a karbantartásra is kell szánni, mert hamar tönkremennek. Kell nyeregszappan, bőrolaj is.

A személyes jótanácsom, hogy lovat CSAK AZ VÁLLALJON, aki a havi költségeken kívül esetleges vészhelyzetekre is tud komolyabb összeget fenntartani! Még ez sem garancia, hogy sosem lesz gond a lótartás anyagi részével.

#1  Axieris

2012-11-06 20:51

Első kérdés: helyi szabályozás alapján lehet, szóval gondolom, hogy önkormányzatnál kellene érdeklődj.
Éves fenntartási költség…Milyen ló? Ebből jön, hogy mennyit eszik. Akkor fel kell szorozni a mostani széna- és abrakárakkal. Nyilván kell alá alom is, hacsak nem ridegtartás, szóval szalma vagy forgács kell alá, esetleg brikett, ezeket, ha boxban/állásban van a ló, naponta illik cserélni.
Patkolás/körmölés: kovácsonként eltérő. Oltás: párezer évente, féreghajtani évi kétszer-négyszer kell. Ez típustól függ, meg hogy be tudod-e szerezni terítőtől, mert akkor 2000 forint körül is kijöhet egy adag.
Plusz a felszerelés, plusz a nyalósó, répa, táp, ha kell neki.
És ha bármi történik, akkor állatorvos, ami tízezer forintoktól a százezrekig terjed.

Szerintem párszázezer forint lehet összességében egy évre egy ló tartása. De részeire elosztva.
Attól függ merre vagy és hogy akarod tartani a lovat, lehet viszonylag sokat spórolni!
De idén rettenetesen drágák a takarmányok.

Szólj hozzá!

Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be.