2020. február 28. péntek. Ma Flash, Francois és Misi névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Hiba
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 289
Kérdések

Kérdező:
bettinaczira
Kérdés időpontja:
2012.03.19 20:23

A kérdés bővebben

Sziasztok!

Ha a lovamat szereteném kiheréltetni,akkor az mennyibe kerülne? 

Tetszett? Oszd meg:

Hozzászólások  

#13  Arika

2013-07-27 10:52

Na a származási lappal ez úgy van, hogy viszed a kancát fedeztetni egy állami fedezőménhez és vinned kell a kanca papírjait is, akár 0-ás sütésű, akár származási lapos. Akkor a mén tulajdonosa lejelenti, hogy ezt és ezt a kancát ekkor és ekkor fedeztette ezzel a ménnel. Kapsz egy papírt, amit a csikó születésekor elküldesz a lótenyésztési felügyelőségnek , hogy megvan a csikó, kanca-e vagy mén. Ősszel kapsz egy értesítőt, hogy vidd a csikódat ide meg ide (általában ahol a fed. mén van), mert megy egy ürge oda és lesüti. Oda viszik az összes abban az évben született csikót, mindet besütik és akkor kapsz egy csikóbélyegzési jegyzőkönyvet, amivel lekérheted a csikó származási lapját. Ha az anyja 0-ás, akkor is kap származási lapot, az apja szárm. benne lesz és anyáról meg az, hogy pl. anyja: Manci, származása ismeretlen. De ettől még viheted versenyre vagy akárhova a csikót, csak fedezőmén nem lehet.
Namost ha nem küldöd el a papírt, hogy megszületett a csikó, vagy nem viszed el besüttetni vagy mittudomén, akkor hiába fedeztettél állami ménnel, nem lesz származási lapja a csikónak. Esetleg utána lehet keresni, de elég macerás és költséges. Ha pedig zugménnel fedeztettél, nem lesz papírja a csikónak akkor sem, ha az anyja származása ismert. Persze vannak szempontok, mert nem mindenki akar versenyezni és egy hobbysnak többet ér egy szelíd, könnyen kezelhető, nem nagy ugróképességű, 0-ás sütésű ló, mint egy komoly származási lappal rendelkező, amelyikkel nem bír el…

#12  mersi lady

2013-07-26 00:23

Az ár sokat változik az orvos igénye szerint,

#11  kutya

2012-04-05 20:22

Végre, valaki adott egy kielégítő, érthető választ. köszönöm én is,jó ezt tudni.

#10  Dandi

2012-04-05 18:20

Mi nemrégen heréltük a lovamat, 40.000.- ből jött ki, de nagyon sok függ a ló súlyától, mert minél testesebb a ló, annál több kábító és gyógyszer kell neki. meg persze utána a "macera" (sétáltatás, farok fáslizása, visszaszoktatás a munkába.. stb" de nekem nagyon megérte, sokkal nyugodtabb, és bújósabb lett :)

+1

#9  Axieris

2012-03-23 10:50

Jegyzem ha a kérdés arra vonatkozott, hogy ha chippelteted, akkor a papírtalan ménnel mi lesz, akkor: nem lesz sütve, de ettől még ugyanúgy a "nullás sütésű" kategória tagja lesz, akinek ismeretlenek a felmenői.
Eszerint fognak rá tekinteni.

Manapság már nagyon-nagyon-nagyon ritka, hogy egy abszolút ismeretlen származású ménnek bárhogyan lehetővé lehessen tenni a fedezőménné átavanzsálását. Félvérekkel, ami adott fajtában nincs benne, de nagyon szép, csudaokos, fantasztikus tulajdonságokat tenne bele az adott fajtába, még lehet róla szó, de az ismeretlen származású lóval ez nem szokott megtörténni.

Aztán ha téged nem zavar, hogy a csikók is "ismeretlen származást" kapnak, mert hobbira kellenek, meg szeretgetni, v urambocsá tök jó tulajdonságaika t kihasználod, de versenyezni nem akarsz, akkor lelked rajta, fedeztethetsz az ismeretlen méneddel.
Ha kanca csikója születik, és azt besütteted, és annak származással bíró, hivatalos fedménnel lesz fedeztetése, akkor a kancacsikó csikója már származással rendelkező ló lesz. (Nem nullás, hanem pl nyakon sütött.)

+2

#8  Axieris

2012-03-23 10:46

Igen, és nem. Azzal a sütést váltod ki. Szóval a chiphez kell járnia egy származási lapnak.

#7  bettinaczira

2012-03-22 21:23

és ha chippel van ellátva,akkor az is számítható szárazási lapnak valamilyen értelemben?

+1

#6  Axieris

2012-03-21 15:56

Nem, származási lapja bármilyen lónak lehet, ha igazolva van, hogy xy az apja, xy az anya, ÉS az apa nem zugmén.
Intézheti a vevő is, ha ez fontos neki és tudja igazolni a lova származását:
- van vmi fogalma arról, h kik voltak a szülők, és DNS tesztet csináltat (ha a szülők gazdái engedik!), hogy bizonyítsa
- van róla vmi más papír (azt hiszem csikóbélyegzési jegyzőkönyv a neve, a csikó sütésekor adják tán, de ebben nem vagyok biztos)

Lényeg a lényeg: annak a lónak lehetnek rendezettek a papírjai, akinek az apja papíros, hivatalos fedmén és a fedezéskor ki lett töltve egy erről szóló papírka, amivel később lehet kérni a ló származási lapját (sütését, xy nyilvántartásba vételét, és aztán jön a származási lap, de ebben nem vagyok biztos, még sosem csináltam )

#5  mersi lady

2012-03-21 11:01

Én is szeretném tudni ? származási lapot csak fajtíszta pacinak adnak ? ezt az eladó kell rendezze ?

#4  budavariniki

2012-03-21 09:09

20-30 ezerért már lehet

Szólj hozzá!

Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be.