2019. május 23. csütörtök. Ma Amanda, Blanka és Jenny névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »
Lovam.hu

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Kérdések

Segítsek kérlek, aki tud!

Kérdező:
yoyo
Kérdés időpontja:
2013.06.06 12:54

A kérdés bővebben

Segítsetek, mert tehetetlen vagyok!:(

Leírom a szeretet pacim életét (amit nálunk töltött):
6 hónaposan (2009. november. 1.) került a családhoz a magyar félvér fekete kanca. Ébennek neveztük el. Amit tudtunk, betanítottunk neki.
Lábat feladja, körmölést állja.
Már 8 hónaposan a futószáron megcsinált mindent szóra. (Séta, üget, vágta, állj). A betanítás menete az volt, hogy a férjem fogta a kör közepén a futószárat, én fogtam a ló fejét. Amit a férjem mondott, azt csináltam a pacinkkal. Gyönyörűen sétált, ügetett, és vágtázott mellettem. Mindig nagyon figyelt rám és nem is kellett visszafogni sem (pl: vágtánál) mert figyelte a tempóm és ha lassítottam ő is lassított. 2 és fél éves koráig csak ennyi munkája volt a lovunknak. Utána szépen elkezdtük nyereghez szoktatni. Szépen tűrt, semmi gond nem volt. Amikor már megszokta a nyerget, utána a férjem ráült. Először futószáron gyakoroltunk. Szépen gond nélkül, még vágtázott is. Aztán elindult vele futószár nélkül. Ez is gyönyörűen ment. Túlzottabb ijedezései nem voltak, nem bokrosodott, nem bakkolt. Ha megijedt akkor megugrott egy kicsit, de hamar megnyugodott. A férjem lovagolni nem tudott, de a kancánkkal együtt megtanult. Most már mind a ketten együtt összhangban elmennek elveszett kutyát keresni a pusztában, gombát szedni és fát vágni az erdőre és még a faluban is sétálgatnak a járdán.
Sajnos a probléma nem is itt van.
A szekérbetörésnél kezdődött. Úgy kezdtük, hogy hozzá szoktattuk a hámhoz, hajtószárhoz, stb. Evvel semmi gond nem volt úgy tűrte mint nyergelést. Utána kötöttünk egy gumit mögé. A férjem a hajtószárral irányította én meg a ló fejénél segítettem neki. Probléma mentesen csinálta ezt is. Amikor már a nagyon pici mozdulatokból is értett, akkor megpróbáltuk befogni egy idegen ló mellé. Gond nem volt a bekötéssel. Indulásnál viszont nem akart elindulni, a másik ló elindította akkor már ment ő is. Kanyarodni is a másik ló húzta, vagy tolta. De egyébként rendben ment. Sokszor be volt fogva, és amilyen tanulékony meg is tanulta, csak a gond az akarással van. Kivettük mellőle a másik lovat. Amíg állni kellett addig nem volt gond. Amikor indítottuk az elején még elindított, de aztán magától megállt, ágaskodott, rúgott. Ha kettesbe van befogva akkor nincs gond. De ha egyedül van akkor meg se mozdul, vagy ha igen akkor megy amerre lát. A szekeres kocsink kb. 400 kg, én magam is el tudom húzni a 60 kilómmal. Szakszerűen volt bekötve, lovászok próbáltak vele foglalkozni, de sajnos sikertelenül. A mai napig sincs vele semmilyen gond, a hátasozást ugyan olyan jó viseli.
 Sajnos ő az egyetlen lovunk és szükségünk lenne egy szekeres lóra. Ezért is vettük 4 évvel ezelőtt. Megválni nem akarunk tőle, mert a család tagja és sajnos másikat mellé nem tudunk venni.
Tetszett? Oszd meg:

Hozzászólások  

#13  mersi lady

2013-06-09 21:41

1- ha a paci megál és nem akar tovább húzni (pedig addig húzott ) azt jelenti ,hogy megunta és át akarja venni a dolgok irányitását.Egyszóval dominálni téged,az legyen amit ő akar és nem amit te.Ellenkezik,ágas kodik.Nos,ha a pacinak most ez a dolga ,hogy húzzon,akkor neki húzni kell.A oacik sokkal okosabbak ,mint ezt sokan gondolják.megpróbál túljárni a gazdi eszén.Ez egy idegháború,ahol győz az erősebb idegzetű.
Ha most feladod,akkor rájön ,hogy ez bejön neki és máskor is csínálja.
2 - ha lecövekel,akkor tényleg (Istvánlovas) oldalra kell mozditani a fejét.Nincs olyan ,hogy ne lépjen aztán,mert kimozdúl az egyensúllyábol.Előrre hiába cibálod,nem fog menni.Határozott és hosszantartó huzással,még ha a feje a válláig ér is ,nem létezik ,hogy ne indúljon.
3-ha ágaskodik ,akkor álj meg,várd meg mig resetálja a softerét,mig megnyúgszik,ily enkor dícsérni,simoga tni nem ajánlatos ,mert akkor azt hiszi,hogy jól csínálta,de a halk,csititó füttyögetés jót tesz.Egy lépélsért egy órai munka se sok,ha egyszer meg van vadítva,De mindent ,mindent visszalehet csínálni,csak sok sok türelem.
Ne csúggedj,ne hagy abba.Láttam már olyan videót ,ahol a gazdi alig szól a lónak,az erdőben,ő pedig hátul van és a ló elkezdi húzni a nehéz fatörzset,még ha a nyelve egy félméterre is kilóg.De ennek a gazdinak se sikerűlt rögtön megértetni,hogy a pacinak ez a dolga ,ezzel keresi meg a zabravalót.
4 - Megverni a lovat? Bizony van olyan helyzet is ,csak ez nagyon veszélyes dolog a paci lelkivilágára való tekintettel,mer t ha a bünti nem akkor jön ,mikor ő makacskodik és nem érti meg,hogy miért kapta,aztán ha a bünti nincs arányban a rosszalkodással ,akkor több kárt okozunk mint jót.
Sokan azért ütik meg a lovat,hogy levezessék a tudtalanságukbo l eredő tehetetleségüke t, a butaságuk megnyívánúlása.Ezek rossz gazdik .

#12  yoyo

2013-06-09 07:59

Istvánlovas! Köszönöm tanácsodat, de ezt már mi is megpróbáltuk, de nincs eredménye. Minél jobban nem akar menni annál jobban ellenkezik. Ágaskodik, bakol, kikapja a fejét. Tehát nehéz vele. Természetesen ütéssel nem lehet semmit elérni csak agresszívabb lesz. Azt véletlenül nem tudod, hogy akik azt mondja magáról hogy ő milyen nagy lovász az mindig megveri a lovat?

#11  istvanlovas.

2013-06-08 20:11

Vágta, ügetés ráfogható a fiatalságára. Előtte futószárazd le, hogy nyugodtabb legyen. ha lecövekel, gondolom van ottaki segít, mennyen a fejéhez, és valamelyik irányba mozdítsa el a fejét, attól álltalában elindul. ostorral közben is noszogathatod hátulról, de ne üsd! fej oldalratevése pedig ne csak elfordítás hanem nyomás vagy húzás legyen. Itt sem azt mondom hogy két kézzel húzza ahogy bírja, hanem vigyen bele erőt. Rengeteg türelem és odafigyelés szükséges egy csikó betanításához. Hogy hogy van tanítva, befolyásolhatja az egész életét. Nem játék.

#10  yoyo

2013-06-08 08:32

Most megint elkezdtem az alapoktól és most legalább annyit megcsinál hogy elhúzza a rönköt. Csak az a baj, hogy egyből ügetni, vágtázni akar és nagyon nehezen tudom visszafogni. A szekérbe is az volt a baj, hogy ügetéssel indított utána megállt és onnan már senki nem mozdította el. Az is a nagy gondom, hogy elég makacs. És amikor megáll akkor semmilyen noszogatással (még ostorral sem) nem akar elindulni. Betart és 4 patával ellenkezik. Szerintetek, hogy tudom elindítani ha megmakacsolja magát?

#9  yoyo

2013-06-08 08:25

Istvánlovas! A lovam magyar félvér és shagya arabbal szeretnénk pároztatni. Elsőre nem is olyan nagy neki, meg azt mondják, jó keverék lenne.

#8  istvanlovas.

2013-06-08 07:34

Mersy lady, nem megy kajszán a szekér :) van olyan fogatolási mód, hogy kettesfogatban az1-ik oldalra van fogva 1 ló, és vígan húzza a szekeret vagy bármit. :) A türelem nagyon fontos. A hajdani wels kancám olyan volt, hogy ha bementem hozzá, kezdődött a fogócska. Hogy lovagolni tudjak 5-kor, 4 kor kellett odamenjek, mert fél/háromnegyed óra fogócska volt. hátsó lábát nem adta, lovagolni nem nagyon lehetett biztonságosan. Egy nyár alatt annyit fejlődtünk, hogy a karámba ha nem is jött oda, de ha szóltam neki megállt egy helyben, és nyugodtan rátehettem a kötőféket. Lovagolni ellovagoltam a 41-es főúton ( Mersy lady lehet tudja melyik az, közelbe valósi). Ezen megy kamion, busz, teherautó, ukránok. Füle botját sem mozdította. Azelőtt meg felültem rá és felágaskodott alattam. 2 csikót hagyott maga után, de meg kellett váljak tőlük, mert szó mi szó eléggé kinőttem őket. Vemhesítés. Ha sárlik a ló, akkor a viselkedésén is meglátszik. ingerültebb, más lovakkal szemben agresszívabb. Nem mindig engedelmeskedő, de nem minden lónál van így. A másik, mikor pisilés után még tartja a farkát és terpeszben áll, hosszan csurgat. De ha rejtett sárló, akkor jó lenne,ha lenne a közelbe valami kis mén vagy herélt póni vagy nagy ló is megteszi,ami egyből kiszagolja :) Milyen fajta a ló? Milyen fajtát akartok beletenni?

#7  yoyo

2013-06-07 17:51

Az biztos, hogy már sok mindenre megtanított az én kis pacikám. Én sajnos úgy nőttem fel, hogy lovat csak képen láttam. De most már szekerezni tanítom. Ráadásul a lovam nem rugós, nem harapós, és nem is olyan ijedős. Kell ennél több? Be is szeretném pároztatni, csak sajnos villantani nem akar vagy csak rejtegeti. Sajnos a jeleit még nem tudom.

#6  mersi lady

2013-06-07 17:26

Yoyo ! örülök ,hogy figyelemmel kiséred a fórumot.Grati !
Nincs olyan ló amit ne lehetne megtanitani valamire,csakhá t a lónak is megvan a maga egyénisége ,vérméséklete ,mint minden álatnak .Csak türelmetlen gazdik vannak,akik azt mondják : "Na ,ebböl ennyi elég …tovább nem éri meg ! "
És akkor itt mutatkozik meg a pacihoz való ragaszkodást.A paci nem hintaló,ha nem adna fel leckét neked,sohase tanúlnál meg lovat kezelni.Ez egy olyan alapszabály.Ezt el kell fogadni.
Írjál még !

#5  yoyo

2013-06-07 12:32

Most láttam mersi lady, hogy a lovadat is úgy hívják, mint engem. Szép neve van a pacidnak.

#4  yoyo

2013-06-07 12:29

Köszi, hogy válaszoltál! Az lehet, hogy kicsit türelmetlen vagyok. Mindegy megpróbálom, újra az alapoktól, és szépen lassan csak beletanul. Egy lovász mondta nekem, hogy a lovamból nem lesz jó szekeres paci. Van olyan, hogy egy lovat nem lehet betanítani szekerezni? Az is egyszer biztos, hogy kéne mellé egy társ. Hálás kis paci és nagyon okos. Természetes hogy hozzánk nőt, pontosabb a negyed gyerekem.

Szólj hozzá!

Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be.