2020. augusztus 13. csütörtök. Ma Bodza, Notosz és Tekergő névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Kérdések

Futószárazás felszerelés nélkül

Kérdés időpontja:
2016.11.22 18:05

A kérdés bővebben

Van egy 5 éves nóniusz kancám, akit szeretnék természetesen kiképezni. Be van már lovagolva, de szeretném ebbe az irányba terelni... A problémánk a futószárazásnál van. Eszközökkel nehezen, de elég hamar ki tudom küldeni körre, de minden felszerelés nélkül sehogy nem jön össze. Szembefordul velem és a fejét elkezdi felrángatni, mint aki ágaskodni akar, de nem ágaskodik és olyan közel jön hozzám hogy már szinte mozdulni sem tudok. Hogy tudnám rábírni arra, hogy könnyen kimenjen körre?

Tetszett? Oszd meg:

Hozzászólások  

+1

#2  Virgi

2018-11-27 22:40

Szia.
Nekem is nóniuszom van, aki nincs belovagolva, és hát elég sok dologra nekem kellett megtanítanom. Sose látott futószárat vagy hasonló dolgokat, szinte nem is foglalkoztak vele, mára a legjobb ló a lovardánkban ahhoz képest hogy nincs belovagolva. Amikor eljutottam arra hogy futószárra sikerült rászoktatnom, kiderült hogy futószáron, nem hajlandó vágtázni, így megakartam próbálni szabadon hátha úgy megy. Az elején igyekeztem laza futószárral gyakoroltatni a kiküldést. És amíg ott nem tanulta meg mit kell addig nem is engedtem őt el. Én Parelli módszerrel tanítottam. Sajnos nálam is sokszor ágaskodott, rám ugrott vagy próbált elrántani. Elsőnek mindenképp futószáron legyen hajlandó kimenni. Én úgy csináltam hogy magam mellé állítottam a lovam, és a pálcával a könyöke mögé böktem. A lényeg az hogy mekkora nyomást teszel rá, először finoman bökd meg majd ha nem mozdul akkor fokozatosabban növeld azaz kicsit határozottabban , ha már az érősebb jelre arrébb megy vagy ki megy körre akkor nyugodtan megjutalmazhato d. Lényeg a türelem. Ha futószáron megtanulja, utána leveheted a szárat és ugyanígy. Előbb-utóbb megtanulja. Az enyém pár hónap alatt megtanulta, ma már elég megemelnem a kezem, vagy abba az irányba biccentenem a fejemmel és elmegy arra. Sok idő, türelem és jutalom a lényeg. Ha gondolod akkor megírom a facebook nevem és küldök pár videót.. :)

+1

#1  Arika

2016-12-30 17:56

Sajnos erre csak egy brutális módszer van, ugyanis a ló a szó szoros értelmében a "fejedre nő". Nem tisztel, nem engedelmeskedik , "rádmászik". Magyarul ő dirigál és nem te, ő nevel téged és nem te őt. Elképzelhető, hogy a továbbiakban, ha nem neki megfelelően viselkedsz, meg fog harapni vagy rúgni. Erre csak egy jól bevált módszer van: jól elvered az ostorral, ha szembefordul, akkor a nyakát, szügyét csapd meg, amíg azt nem csinálja, amit te akarsz.
Hidd el, ha egyszer-kétszer kikap, szót fog fogadni ostor nélkül is.

Szólj hozzá!

Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be.