2020. július 12. vasárnap. Ma Coronita, Diamond, Huckleberry, Sebastian és Silveranus névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Fórum

Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés (1 megtekintés) (1) vendég
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Popa Zoltán 7 éve
Sziasztok!

Akiket érdekel a természetes lovaglás illetve lókiképzés azoknak tudok ajánlani egy tábort ahol ezt megtanulhatják, részletek facebookon: http://www.facebook.com/pages/Term%C3%A9szetes-l%C3%B3kik%C3%A9pz%C3%A9s/156956871154495?fref=ts
Egyébként itt van pár infó:
Természetes lókiképzés tanítása tábori keretek között. Augusztus 9-13.-ig. Könnyed, erőszakmentes lovaglás, problémamegoldás, stresszkezelés ló és lovas részére, élvezetes tereplovaglás ijedezés, ellenszegülés nélkül, lószállítóra pakolás könnyedén, nyugodt, együttműködő ló a mindennapi ápolás, körmölés, szerszámozás, lovaglás karámban, terepen, pocsolyához, félelmetes helyzetekhez szoktatás (zörgő nejlon, hirtelen mozdulatok, dob, zajok, esernyő, stb.) A lovasíjász ló kiképzésének alapjai, hogyan lehet megérteni a lovunkat, hogyan tudjuk megértetni magunkat velük. Hogyan tudom megtanítani a lovamnak, hogy "vakon kövesse" az utasításokat, "visszakérdezés" nélkül.
Parellitől Monty Robertsen át a klasszikus lovaglás szabályaiig, egy kis westernnel fűszerezve lovasíjász szemmel a ló hátáról
28éves tapasztalat csikók belovaglásában, problémás lovakkal való foglalkozásban, versenyzői múlt díjugratásban, díjlovaglásban, lovaspólóban, lovasíjászatban, hivatalos Parelli oktatóknál szerzett német-, és magyarországi több, mint 10 éves tapasztalat, fogyatékos és egészséges gyerekek lovasoktatása.
Parelli kötőfék készítése.
Helyszín: Vásárosbéc, Jurtatábor
Bevezető ár: 50.000 Ft/tábor/oktatás+ellátás
(Igény szerint lovat tudunk biztosítani illetve fogadni)
Tel.: 70/6002494, 73/454096
Remélem segíthettem!
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tombor Mónika 8 éve, 4 hónapja
Kedves Zsolt!

Bocsánat, egy választ vártam: sok-sok feltett kérdésemre, szintén Zsolttól! De az utolsó válaszában -hozzászólásában szintén csak „Kritizálással” vádolt, és csak kitérő válaszokat adott: kezdő vagyok, a természet szépsége, a rendszertelenség is egyfajta rendszer…stb.
Semmi konkrét érv, ok-okozat, semmi lovas segítségek értelmezése, használat….

Hozzászólásod kezdete zavart meg: mi a tréner, és mi a horsemanship! Ezzel továbbra sem tudok egyet érteni!
A természetes „kiképzéssel”, mint eszme, a lovak viselkedése, kommunikációjával teljesen egyet értek, és alkalmazom, használom, tanítom. Számomra a természetes kiképzés LÓ központú, az embernek kell alkalmazkodni a lóhoz: a klasszikus kiképzési skála alkalmazása a ló fizikai, szellemi, és alkati felépítéséhez igazítva!

Nagyon sok írást, dolgozatot, videót tanulmányoztam a Natural horsemanship módszerről:
Nagyon sok hiányosságot: lovas segítségek, a ló edzettsége, a ló lépcsőzetes felkészítése, a ló izomzata, izületei fejlesztése, a lovas ülése, és az idomító skála – ez mind hiányzik.

Zavaró a western és a klasszikus kiképzés részeinek összekeverése, rossz értelmezése, a ló egyéniségének figyelmen kívül hagyása: és ez megint az, hogy a western lónak más a felépítése, mint a többségű hazánkban élő melegvérű lovaknak, más a használatra van tenyésztve, és minden lóból azonos lovat képezni….

Szóval, úgy gondolom maradok az eddigi véleményemnél: dolgozom, lovagolok minden lovat az egyéniségének, a fizikai –szellemi felkészültségének megfelelően, segítségeimet a ló érzékenységéhez, és tudásához igazítom, valamint az idomító skála szerint képzem, fejlesztem. Ezzel egy időben folyamatosan fejlesztem, csiszolom saját tudásomat, elemzem a tapasztalataimat.
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Molnár Zsolt 8 éve, 4 hónapja
Kedves Mónika!

Valószínűleg összetévesztesz valakivel, akivel elözöleg párbeszédet folytattál.:) Nem tudok róla hogy nekem kérdést tettél volna fel, mivel nem vagyok rendszeres látogatója ennek a fórumnak.

Sajnos amíg nem tudod megfelelőképpen értelmezni az idézetet addíg nem nagyon tudok neked mit mondani, mivel érzésem szerint tele vagy előítélettel.

De ha már reagálsz valamire, akkor nem árt pontosan elolvasni az adott szöveget. :) Nem 2 nap hanem 2x2. Tartanék én 4 heteset is, de szerinted mi az esélye hogy bárki is részt tudna venni rajta? Neked lenne ennyi szabad időd?

Én nem irtam sehol hogy kezdő vagyok és hogy mélységében még nem tudom a technikákat!

Oda kellene figyelni hogy mire mit válaszolsz és kinek, mert ez elég nagy figyelmetlenséget feltételez rólad, ami a lovakkal való foglalkozásnál és/vagy a lovaglásnál problémákat okozhat.Amíg nem vagy tisztában azzal hogy mit is tartalmaz az én képzési strukturám, addig óvatosan kritizálj.

Mindezek ellenére, vagy pont ezért:)

Üdvözlettel:

Molnár Zsolt
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tombor Mónika 8 éve, 5 hónapja
Kedves Zsolt!

Ez sem válasz a kérdéseimre!


„A tréner és a horseman között az a különbség, hogy míg az előbbi lovakat képez, az utóbbi saját magát.”

Ez a válaszod a ló- és lovas képzés, idomító skála, lovas segítségek, és mind ezek összefüggéseire!!!!!!
Szóval, Endrődy Ágostonra hivatkoztam, akit nagyon elismertek, és még idézni szoktattok tőle.
Erre valami westernes szöveget adsz, mert azt úgy sem lehet lefordítani!!!

Tehát a NATURAL HORSEMANSHIP, mint természetes ló, és lovas képzésben a HORSEMAN csak saját magát képzi! A LÓ csak ESZKÖZ, vagy csak TÁRGYA a HORSEMAN SAJÁT ÖNÖS ÉRDEKEINEK, a TERMÉSZETRE való hivatkozással! A HORSEMAN-t nem érdekli a ló fizikai állapota, életkori sajátosságai, izületeinek, - izomzatának megfelelő terhelései, a ló alkati,- és szellemi adottságai, a lovaglás terheléseinek összetevői…egyáltalán a lovaglás, mint egy élőlénnyel történő közös megélt esemény nem tartozik a HORSEMAN érzésbe.


Mert a hagyományos ló, - és lovasképzésben: a tréner, az edző: lovakat és lovasokat képezz, és állandóan, folyamatosan képzi saját magát! Főleg saját munkájából tanul, saját tapasztalataiból és eredményeiből alakulhat. És minden hagyományos lovas, minden egyes lovaglás alkalmával – amikor lovát képzi – egyben önmagát is képzi. Figyelembe véve a ló egyéniségét, fizikai adottságait, képzési szintjét. Az idomító skála betartása, követése, a folyamatosság, és következetesség szemléletével. Ez a lovaglás alapelve: ló és lovas együtt egy társas kapcsolat, ezét képzésük nem lehet szétválasztani!

Hagyományos magyar lovakkal, lovasokkal foglalkoztok: hozzá keverve a western alapjait, és módszereit – hogy senki se értse! És így mindent meg lehet magyarázni.
És még mindig a western stílust szeretnétek erőltetni nem western lovakra! A western és nem western ló között nagyon sok különbség van!Az I. szinten elsajátított anyag megalapozza a további földről és lóhátról való képzést(II. III. szint) valamint problémamegoldó képzési technikákat is.


■Az I. szintű kurzus semmilyen előzetes lovagló tudást nem igényel, de nem is hátrány.

Na, ezt már végleg nem értem! Semmi lovas tudással, hogy lehet megalapozni a lóhátról való képzést, és problémamegoldó képzési technikákat????,

És egyáltalán: Te szervezed a képzéseket? De nem tudsz választ adni oly egyszerű kérdésemre, hogy milyen összefüggésben van a földön való munkának és a lovas segítségeknek?

Te írtad, hogy csak kezdő vagy, és mélységében még nem tudod a technikákat! Egy átfogó, teljes tudás nélkül, hogy lehet alapokat oktatni?

Teljesen abszurd, és felelőtlen pár óra elméleti oktatás után - ami csak a lovak társas viselkedését öleli fel – egy lovat még nem látó ember kezébe lovat adni, hogy képezze! Ja, bocsánat csak magát képzi!
És mire?
Kommunikációra!

Minden kommunikációra, minden helyzetre, 2 nap alatt? Ezt nem gondolod komolyan!
És mi történik a 2 nap után? Hol gyakorolnak, azok, akik még soha nem lovagoltak? Gondolom, nem járnak egy lovardába sem, és lovuk sincs! Vagy elég ez a 2 nap, és horsemanship lett belőle?

Neked is, és másoknak is azt javaslom: olvassatok, tanuljatok – 48,000 Ft- ért már komoly edzéseken lehet részt venni, ahol elméleti és gyakorlati képzésben részesül ló és lovas. Olvassatok: Lezsák Leventét, és ha nagyon kíváncsi vagy a westernre: olvass Viktor Fröschl-t.
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Molnár Zsolt 8 éve, 5 hónapja
Molnár Zsolt

Natural Horsemanship

Kurzus (I. szint)„A tréner és a horseman között az a különbség, hogy míg az előbbi lovakat képez, az utóbbi saját magát.”

Chris Cox, az amerikai Road to the Horse 2011. évi nyerteseA kurzus leírása

A lovakkal való sikeres együttműködés kulcsa természetük alapvető jegyeinek ismerete. A általam kínált kurzusok I. szintje abban nyújt segítséget, hogy a ló a legalapvetőbb helyzetekben együttműködjön. A lovak etológiai sajátosságainak ismertetése mellett egyszerű és következetesen alkalmazható viselkedési mintázatokat alakítok ki a résztvevőkben, melyek segítségével lovaikkal gyümölcsöző kapcsolatot tudnak kialakítani, legyen szó akár csikóról, akár tapasztalt, képzett bajnoki lóról.

A résztvevők mind elméletben, mind gyakorlatban megismerkednek a lovak alapvető társas viselkedésének tulajdonságaival, a lovakkal való kommunikáció nyelvezetével, a bizalom és együttműködés kialakításának módszereivel. A kurzust elvégzők elsajátíthatják a földről való munka alapjait, a ló földről való kontrolljának kialakítását és fenntartását.

Az I. szinten elsajátított anyag megalapozza a további földről és lóhátról való képzést(II. III. szint) valamint problémamegoldó képzési technikákat is.Megjegyzés: A kurzus három szintje tartalmazza Monty Roberts módszertanának teljes elméleti és gyakorlati anyagát, de mivel több más módszertanra épülő elemet is tartalmaz, így nem nevezhető kizárólag Monty Roberts kurzusnak.Ízelítő a kurzus tartalmából:

■Lovak fejlődésének története és természete

■Lovakkal való kommunikáció sajátosságai

■Kapcsolatfelvétel, csatlakozás, behívás

■Lovak irányítása földről eszköz nélkül

■Két futószáras munka, mint képzési forma

Időtartam:

■2x2 nap vagy 4 nap egyben, igény szerint.

Ár:

■A 2x2 nap összesen 48.000 Ft

Előfeltétel:

■Az I. szintű kurzus semmilyen előzetes lovagló tudást nem igényel, de nem is hátrány.

Részvételi és fizetési feltételek:

■Egy kurzuson min. 4- max. 8 fő vehet részt.

■A kurzuson saját vagy bérelt lóval is részt lehet venni. Ennek részletei a kurzus helyszínétől függően változhatnak.

■A kurzuson való részvételhez regisztrálni kell. Regisztrálni nálam lehet emailben (zsmolnar@equinart.hu) vagy telefonon (06-30-5302702).

■A regisztráció a részvételi díj felének (24.000 Ft + ÁFA) befizetésekor kerül rögzítésre. A résztvevő ezzel biztosítja helyét a kurzuson.

■A részvételi szándékot visszamondani legkésőbb a kurzus időpontjától számított két héttel korábban lehet. Ilyen esetben a befizetett összeget visszafizetjük.

■Amennyiben a kurzus elmarad, a befizetett regisztrációs díjat visszafizetjük.

Korhatár:

■14 év alattiak kizárólag szülői felügyelet mellett vehetnek részt a kurzuson. A szülői jelenlétért fizetni nem kell.

■14-18 év között írásos szülői engedéllyel lehet a kurzuson részt venni.

■A 18. életévüket betöltött résztvevők saját felelősségükre jelentkezhetnek.

Öltözet, eszközök:

■A kurzuson az időjárásnak és a lovakkal való munkának megfelelő öltözet szükséges (elsősorban lábbeli: bakancs, csizma, és fejvédő: kobak)

■Minden egyéb eszközt a kurzus idejére biztosítunk.

Helyszín: Ócsa, Equina Lovasfarm.

Időpont: márc. 10-11 és 17-18

ápril. 14-15 és 21-22
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tombor Mónika 8 éve, 5 hónapja
Ja, bocsánat elfelejtettem, hogy miért fontos az abszolút egyenesre igazítás!
Mert nekem egyértelmű.

Az egyenesre igazítás – szintén két szár kell – a keskeny elejét a szélesebb hátulja elé vezetni:
Hogy a belső hátulsó láb lépjen a súlypont alá. Az elülső lábak teljes tehermentesítése!

Így a ló a lovas segítségéire magától kínálja az összeszedettséget, feligazodtá válik. Az eleje felkönnyül, és a hátulsó lábak jobban hajlítottak és határozottan a súly alálépnek.

Mindez a ló válasza a lovas helyes és jó segítségeire, ami a helyes ülésből és mozgáskövetésből, értésből adódik!

Nem csalás, nem ámítás, csak tudatos lovaglás!

Ha már annyit emlegetik, olvasd el : EDRŐDY ÁGOSTON : Adj esélyt a lovadnak című könyvét, ha nem érted fizess edzőt, aki ismeri és érti!

Ha lovagolsz jusson eszedbe, hogy szeretné, hogy értené a lovad, mit is szeretnél tőle!
Hogy tud, mit szeretnek a lovak lovaglás alatt, hogy kell kommunikálni kér szárral a lóval!
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve