2020. július 12. vasárnap. Ma Coronita, Diamond, Huckleberry, Sebastian és Silveranus névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Fórum

Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés (1 megtekintés) (1) vendég
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tombor Mónika 8 éve, 6 hónapja
Sziasztok!

Szeretnék hozzászólni a természetes lovaglás témájához: számomra az erőszak = a tudatlansággal! Nagyon sok lovat képeztem, lovagoltam, versenyeztem és nagyon sok lovast tanítottam. Olvastam, láttam ezt a „csoda módszert” is. Nagyon sok jó dolog van és nagyon sok dolgot használunk belőle. Csak éppen nem nevezzük csoda módszernek!
Ámulnak és bámulnak az emberek a natural horsemanship csodáin! Honnan jött ez a módszer? – Amerikából! Milyen lovakon alkalmazzák? – Western lovakon!

Nálunk milyen lovak vannak többségben? – Európai sportra tenyésztett lovak!
A hazai lovakat lovaglásra képezzük ki. A kiképzés egy jól átgondolt, szisztematikus gimnasztika. Figyelem véve a ló életkorát, alkatát, vérmérsékletét. A kiképzés célja, hogy a ló ütemesen mozogjon, elengedett legyen – minden fizikai és szellemi feszültségtől mentesen.
Keressen támaszkodást a zablára – engedje fel a hátát, a hátsó lábaival lépjen a súly alá. Az határozottabban alálépő hátsó lábak átveszik a súly nagy részét – a ló saját + lovas súlya! A ló eleje felkönnyül – feligazított, átengedő lesz. A segítségekre finoman reagál: a ló olvas a gondolataimban, nekem már csak gondolnom kell az elvégezendő feladatra.

Ha megnézzük és összehasonlítjuk a western ló és a kis hazánkban élő lovak testfelépítését, mozgását, használhatóságát akkor nagyon nagy különbségeket találunk. A lovak vezetése, futószárazása, az egymás közötti kommunikációja azonos. De egy normális hozzáállással – szemlélettel - a mi hagyományos módszerünk is ugyan olyan jó. A lóval való együttműködés szemlélete!

Az üzlet ebben a natural horsemanship- ben a szemlélet! És nagyon szomorú vagyok, hogy egy idegen szemléletet éltetünk: pedig az amerikai stílusnak mondott lovaglás – és ez a szintén normális melegvérű lovak lovaglására vonatkozik – nem western ló – nem más mint az örkénytábori szemléletű lovaglás! Némethy Bertalan csodát művelt az amerikai lovassporttal! George Morris kurzusra kell elmenni! Nem csoda, csak a lóval együttműködő lovaglás szemléletét látod. Nem a pálca használat, nem a csoda zablák, és nem a többi csoda szár..stb. Megérezni, megérteni a ló jelzéseit, válaszait és együtt gondolkodni.

És akkor ne hagyjuk ki a legfontosabbat, amiről nem olvastam, hallottam egyetlen egy natural horsemanship- en sem: LOVAS TUDÁSA! Helyesen jól ül? Jól adja a lovas segítségeket? Egyáltalán ismeri a segítségeket, tisztában van a kiképzési skálával?

Teljesen mindegy, hogy nyeregben, vagy szőrén, zablával, vagy nélküle lovagol valaki:
Ha nem jól ül – zavarja, fájdalmat okoz a lónak: üti a ló hátát, kalimpál a lába, le-fel jár a keze, púpos, merev, görbe, előre dől…stb
Ha nem jól ül, akkor nem jól adja a segítségeket, vagy nem is tudja mi az a lovas segítség!
Mi a csizma, mi a szár, és mi a testsúly segítség. És ezt nem is tanítja a horsemanship!
Mi az összefüggés a segítségek és a ló reakciója között? Hogyan oldom meg a gondokat? Mire mi a válasz?

Szerintem a natural horsemanship módszer nem helyettesíti, pótolja a lovasok tudás hiányát.
Sajnos a lovasok csalódásai, rossz élményei a hiányos tudásukból ered. És csekély tudásukért az őket tanító edzők a felelősek. Nem répaostor kell, hanem lovas tudás.
Tudatosan, együtt érző, jó lovaglás a természetes lovaglás!
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes loaglás,kiképzés
írta: Gajdos Juli 9 éve, 2 hónapja
Na várj. Ha jól értettem kötőfékkel lovagolod, és mi az, hogy kizárod a nyerget, de nyergeléskor kapar??
ennek ellenére javaslatom a köv. Nekem is voltak hasonló problémáim egy ügetővel, bár az nem ágaskodott. Na szóval én azt csináltam, hogy megállítottam, magam mellett. Végigsimogattam, majd újra séta aztán neki támasztottam a lában, ha nem megy el juti! Ezt addig, amíg ne tud úgy állni, hogy a hátán, vagy a kengyelben van a lábam. akkor lassan főlhúzom magaam, aztán juti és vissza. ezt addig, míg lassan a nyeregbe nem vagy. KIcsit hosszú, de nekem bejött :)
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes loaglás,kiképzés
írta: Béla 9 éve, 2 hónapja
Sziasztok!

Van egy igencsak gyors es ideges termeszetu lipicai kancam. Kb. 2 eve lovagolom heti 2-3 szori rendszeresseggel. Elorevetitem hogy tapasztalt lovasnak tartom magam, hetente tobb mint 50 km-t lovagolok kizarolag terepen es az emlitett kancan. A problema/kerdes a kovetkezo: amikor elkezdodik a nyergeles a kancam kezd kaparni az elso labaval es jeleket ad hogy tiltakozik a kovetkezo folyamattol. Mikor a nyerlegeles megtortent megnyugszik es szepen tortenik a futoszarazas bemelegites, itt nincs gond. Amikor viszont fel szeretnek ulni ra, a lo egyszeruen nem tud megallni. Forog korbe, tappog es nagyon aggressziv lesz. Ha felszoritom a szarat a sorenyebe es visszahuzom ezzel a fejet hogy ne lepjen ki, akkor elkezd minden iranyba lepni ...forogni. Szoval ezt tudom vele jatszani kb. 10-15 percet is amig eljon az a pillanat hogy villamgyorsan feltudok ra lepni. Ha a szara megjobban felszoritom hogy ne lepjen elore akkor felall ketlabra , rug ... vag. Amikor rajta vagyok mintha angyalla valtozna a lo, teljesen lenyugszik, szarat elengedve tudok rajta lovagolnies terepen is szepen dolgozik ...

Megvalami: ha egy masodik szemely megprobalja a fejetol megfogni vagy szartol hogy ne lepjen, forogjon ez esetben egybol felall ketlabra :(

Valaki azt mondja meg mi lehet a gond?

UI. Amit en kizarok : zabla, nyereg vagy tovabbi szerszamok nem kenyelmesek. Tovabba nem csak nekem esik nehezemre felulni hivtam tapasztaltabb lovast is aki hosszu eveken at vadlovakra ugrott fel es csikokat lovagolt be. O neki is nehezkesen ment a felules.
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Gajdos Juli 9 éve, 2 hónapja
Na helo, nagyon tettszik hogy valaki csinált ilyen fórumot, sokat foglakozóm ezzel, fogadott pacikámmal. Na most tanácsot szeretnék kérni és nem kinevetni!!
Az a baj, hogy nem tudom kötőfékkel irányítani, zablát pedig nem szeretnék használni, hakamorra nincs lehetőség, sem más ilyesmire. Mi a teendő földről működik, követ, megáll, tolja a farát elejét amerre akarom, tolat, szóval megy minden. Nagyon rohant az elején, mert ügető volt sokat játszottam vele, elértem, hogy kövessen, bármeddig megáll, akkor is ha lassan vonszolom fel rá magam szőrén. Csak így lovagolom, lépés megy ügetésben még olyan ideges, de kb 10 métert tudunk már menni rendesen. Vágtáról még nem is álmodunk. Nincs csak csirke meg egy öleb a társaságában, ez ellen azonban nem tehetek semmit, mivel én csak lovagolom. Nem az enyém. Sajnos.
Úgy van szerszámozva, hogy van rajta egy csomózott kötőfék, és egy kötél a nyakában újabban ugyanis így próbálom előtte csak a nyakába volt kötél. Fokozatosan csinálom, de semmi eredmény. Lehet hogy csak idő kel, de biztos akarok lenni. Előre is kösz: Juli és Brescia(a ló)
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Kis Bence 9 éve, 3 hónapja
Én most egy parellis ("féle" , kevert stílusa van) embernél tanulok.
Nagyon tetszik!!!
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Molnár Zsolt 9 éve, 5 hónapja
Kedves Lámpás!

Igen csinálok mást is a " bizniszen" kívül. ;)Azért mert nem hírdetem magam úton-útfélen attól még dolgozhatok lovakkal, nem?:) Sajnos az emberek zöme azt gondolja hogy ez mekkora üzlet. Van aki tudott ebből csinálni nagy üzletet de a többség vagy akik komolyan és hitelesen csinálják az NH-t azok nem lettek belőle milliomosok. Mint ahogy én sem. Évi eladott 100-150 DVD vagy könyv az nem nevezhető nagy "biznisznek". A lovak képzésénél is ez a helyzet. A lótulajdonosok többsége elöbb megvesz egy rózsaszín nyeregalátétet, mint hogy engem elhívjon a problémás lovához. Pedíg hosszú távon kifizetődőbb. Vagy már csak akkor hív ha nagy a baj.(de fizetni akkor sem nagyon szeretnek).

Mivel ritkán fórumozok (bizonyos okok miatt nem is szeretek) ezért nem figyelem állandóan a fórumokat. Ha valakinek kérdése van(és veszi a fáradságot) megkeres e-mailben annak szívesen válaszolok.

Amikor meghirdettük az NH találkozót még nemtudtuk hogy a 11 az munkanap lesz. Remélem azért az feltételezhető rólam hogy ennyire buta nem vagyok hogy direkt egy munkanapra szervezek egy rendezvényt.:)

Üdv:

Zsolt,
Utolsó szerkesztés: 2011-02-01 12:37 : Moli.
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve