2020. július 12. vasárnap. Ma Coronita, Diamond, Huckleberry, Sebastian és Silveranus névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Fórum

Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés (1 megtekintés) (1) vendég
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tombor Mónika 8 éve, 6 hónapja
Kedves Zsolt!

Általánosságokban írok, mert általános dolgokról beszélünk. A helyes vagy helytelen kiképzés, oktatás mérve az eredmény! Helyes a kiképzés, ha a ló mentálisan, és fizikailag edzett. A mentális avagy szellemi képzés az ember partneri elfogadása. Az ember, mint társ. A fizikai edzettség: az izületek, izmok megfelelő edzése a lovas súlyának viseléséhez. A ló egyensúlyának megerősítése, fejlesztése. A megfelelő alapkiképzés egy kiegyensúlyozott, a lovas jelzéseit ismerő, értő, jó izomzatú – főleg a hátizom – eredményez. A megfelelő alapokkal rendelkező ló alkalmas: díjlovaglásra, díjugratásra, militaryra, hobbira, távlovaglásra, voltizsra, fogatozásra…..ha csak szellemileg van felkészítve, akkor hiányos a képzés! De hiányos, és helytelen, ha csak fizikailag van rendben, de egy ütött- vert lovacska, aki nem szereti az embert! Szerintem, ha jól lovagoltam be a lovam, akkor egy kezdő lovas, vagy egy versenyző is el tudja lovagolni. Mindenki megtalálja vele a közös hangot, és mindenki élvezi a közös mozgást, munkát.

A helyes lovasoktatás: megismertetni a ló alap tulajdonságait, felépítését. Megtanítani a helyes bánásmódot, kommunikációt – mind a földön, mind a ló hátán.
Mert a lovaglás folyamatos kommunikáció a ló és lovas között!
Megtanítani a helyes ülést, mozgáskövetést, jelzéseket, segítségeket. És meg kell ismertetni a ló válaszait, jelzéseit a lovas segítségeire. A jól képzett lovas minden lovon képes lovagolni.
A megfelelő alapokkal rendelkező lovas bármikor választhat szakágat, vagy csak élvezi a lovaglás örömeit.

Amit láttam, tapasztaltam – a saját szememmel – az egy meghirdetett: Természetes lókiképzés, Magyarország legjobb Horsemanship kurzus volt. Szóval a legjobbat láttam!
Parelli, nagyszerű díjlovas, módszere kiegészítő foglalkozás: lovaknak, és az olyan lovasoknak, akik a versenysportban nem reménykedhetnek sikerekre. Vagy nem is szeretnének versenyezni, de kiegészíthetik, sikeressé tehetik a ló adta örömöket. A Parelli foglalkozások nem terhelik a lovat: Monty Roberts remek ember, egy lópszichológus. Tagadja az erőszakot, munkája és élete a megértésen alapul, amit sajnos elfelejtenek az emberek. Alapot ad, amit a további képzés során be kell(ene) építeni a tréningbe. Parelli, Monty alapgondolatokat adnak, amit folyamatosan kell alkalmazni, és beépíteni az adott munkába. Az egészből kiragadott részek – és csak ezek alkalmazása – nem adja ki az egész lényegét, és értelmét.

Mi a véleményed Kappel Edit bemutatóiról?
Szerintem tökéletes példa a ló intelligenciájának, és természetes mozgásának bemutatására.
Bemutatóin egyértelmű, hogy a féloldalzás, passage, piaff a ló természetes mozgáskultúrájába tartozik, amit kantár, és lovas nélkül is végrehajt! És ne feledjük el, hogy Judit remek díjlovas, és a lovak tökéletesen belovagol díjlovak! Munkájuk nagy részét lovas alatt végzik, a földön, szabadon csak részben dolgoznak. A szabadidomítás egy visszaigazolás, egy játék, és nem a szabadidomítás a lényegi munka.

Tehát a természetes kiképzés, és oktatásban a folyamatot, a lépcsőzetes felépítést hiányolom.
A kérdéseimre választ szeretnék kapni, mondjuk példákon:
Írd meg légy szíves, hogy mi a lovas képzésének folyamata! Mondjuk, már túl vagyok a csatlakozásokon, a földön tudom jobbra, balra terelgetni a lovat: tudok, a loval a földön kommunikálni.
Mi a következő lépés, és mit tartalmaz?
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tóth Zsolt 8 éve, 6 hónapja
Kedves Mónika!

Látom rendkívül jól megy neked az általánosítás. Persze, nyilván ez sokkal könnyebb, mint elfogadni, hogy máshogy is működhet a világ, mint ahogy mi azt elképzeljük. Remélem én nem estem ugyanebbe a hibába. Én ugyanis nem írtam, hogy valamelyik módszer jobb lenne a másiknál. Éppen ellenkezőleg, azt írtam, hogy csak helyes és helytelen van. És iyen szempontból tök mindegy, hogy ki milyen ruhát vesz fel, vagy milyen
nyeregben lovagol. Különösen szeretem, amikor olyan mondatokat tulajdonítanak nekem, amiket nem mondtam. Ugyan, akkor áruld már el, hogy én mikor mondtam azt, hogy a hagyományos lovasoktatás az csak mechanikusan begyakorolt mozdulatokból áll. Nem ezt mondtam. Nem is említetem a hagyományos lovaglást. Tényleg. Mi az? (Mert ha már hagyományról beszélünk, akkor be kell látnunk, hogy a nálunk legelterjedtebb lovardai lovaglás, más népek lovas kultúrájához képest igencsak gyerekcipőben jár.) Én a lóval való kommunikáció hiányára mondtam ezt. Különösen nem személyeskedtem, veled ellentétben. Hiába no, emberekkel a legnehezebb kommunikálni.:) Arról, hogy Te magadra vetted, nem tudok mit mondani, talán magadban kéne keresned az okát! Pedig van ugyebár egy régi
magyar közmodás, hogy:Akinek nem inge...;)
Én sem veszem magamra, amiket Te leírtál általad látott horsemannek nevezett személyekről. Miért is venném? Nem hajkurászom a lovamat körbe-körbe (de azért azt el kell mondanom hogy már láttam olyanokat, akik nem hívják ugyan horsemanaknek magukat, de a lovat órákig kergetik körbe körbe futószáron) és nem is verem jól hátba semmivel.Attól, hogy valaki rosszul csinál egy módszert, még nem a módszer rossz. Én is láttam már nagyon durván lovagoló embereket. És nekem nagyon tetsző módon lovagolókat is. Mindenféle stílusban. De ha ilyet látok, akkor nem azonosítom az általa képviselt stílussal és nem azt mondom hogy mindenki mindent rosszul csinál. Kissé nagyképűség is lenne, mivel nem láttam mindenkit!B)
Hagyományos edzőktől is lehetne sorolni rémtörténeteket, kudarcokat, elrontott lovakat. Mi értelme lenne?
Ráadásul a világ minden táján, Dél-Amerikától Új -Zélandon, át Mongóliáig számtalan lovaglási stílus létezik. Talán nincs is értelme stílusnak nevezni. Sőt sok helyen szerintem hevesen tiltakoznának az ellen hogy őket beskatulyázzák valamilyen
stílusirányzatba. És valóban, mi szükség lenne erre? Szerintem mindig csak egy konkrét lovat és a gazdáját kell nézni. Az mond el mindent a viszonyukról és nem az ún. stílusuk. Pláne nem a dumájuk.

Különösen tetszik a feltett kérdésed?

"De, még mindig nem adtál választ, hogy mitől lesz átengedőbb a lovam, ha a natural
horsemanship-et alkalmazom??????????"

Ezek szerint nem csak azt nem olvasod el, amit én írok, hanem a sajátodat sem. Mert ezt a kérdést úgy tetted fel, mintha már legalább harmadszor kérdeznéd tőlem! Pedig nem. Én
elovastam, hogy korábban mit írtál, talán tedd meg Te is. Valószínűleg sokkal könnyebb lenne úgy kommunikálni, ha odafigyelünk arra, hogy a másik mit mond. Már csak
így van ez. :) Még a lovaknál is.
De ha először teszed fel a kérdést akkor is érdekes. Szerinted ezt jelenti a Natural Horsemanship, Vagy bármilyen stílus? Itt kezdődik? Ezzel a kérdéssel kell indítani?
Szerintem ez kb. olyan, mintha a csajtól az első randin azt kérdezném, hogy melyik póz a kedvence! Hadd idézzek a Lovas Nemzet legújabb számából egy idevágó mondatot.

"Aki azt gondolja, hogy a lovaglás lépésről, ügetésről, vágtáról és versenyek nyeréséről szól, az igazából nem veszi észre mindazt, amit a ló nyújthat az embereknek, az emberiségnek!"

Ez a módszer sokkal több ennél. Nem is lovagló embert, hanem lovas embert jelent. Szerintem Olyan ember is lehet kiváló horseman aki fel se ül a lóra!(ajánlom megnézni, azt a német Parelli tanítvány hölgyet, sajnos a neve most nem jut eszembe, aki
tólószékből irányítja a lovait, sokkal jobban mint sokan a lovuk hátán ülve)
Én mindig az után érdeklődöm, hogy, miyen körülmények között tartják a lovat?
Karámban? Legelőn? Boxnak nevezett magánzárkában? Itt kezdődik az egész lovas érzés!
Hogy tisztában legyek azzal. Hogy a lónak mire van szüksége, és így tartsam, mert tisztelem és szeretem annyira, hogy biztosítok neki elegendő szabadságot és fajtársakat is ahhoz, hogy úgy élhessen, ahogy arra a természet megteremtette.
Már csak azért is mert a lovak többsége (főleg it Európában, ahol már nagyon kevés lónak van igazi munkája) az életének 98%-át nem nyereg alatt tölti, ezért az életminőségüket is sokkal jobban meghatározza, hogy hogyan élhetnek a munkán kívül.
Ha egy ló hetente 160 órát boxban tölt, de pár órára kihozzák onnan, felülnek rá, bármilyen tökéletes segítségekkel is lovagolják, az nem sokat fog javítani szomorú sorsán.
De ha már itt tartunk, lehet valaki természetes lovas ember, de szerintem olyan, hogy természetes lovaglás nem is létezik. Vagy látott már valaki olyan természetfilmet, hogy egy ló valamit cipel a hátán? Ha igen, kérem ossza meg velem, valószínűleg sokat
lehetne tanulni belőle. Sajnos én sem vagyok tökéletes, csak egy nagyon is gyarló ember. Igyekszem a lovaimat jól ellátni, bitosítok nekik legelőt, ménest, állatorvosi ellátást, patkolókovácsot stb., de bizony nem önzetlenül. Mert cserébe, amolyan haszonlesőként elvárom,hogy ha felülök a hátukra, akkor elcipeljenek ide-oda. Persze igyekszem ezt úgy csinálni, hogy az nekik is a legjobb legyen, ne érezzék nagy tehernek,szívesen dolgozzanak. Ezért is fontos a lovak nyelvén való kommunikáció, a megértésük, hogy elfogadtassam magamat a vezetőjüknek, akinek a döntéseit, akárcsak a ménesben a vezérkancáét sosem kérdőjelezik meg, hanem köveik árkon-bokron át. De sajnos ez nem sokat szépít emberi gyengeségeimen. De azt is elmondom, hogy az igazi
boldogságot nem a hátukon való száguldozás jelenti nekem, hanem a mindennapi együttlét, amikor csakúgy kószálok velük a legelőn,ahogy hallgatom, amint elégedetten ropogtatják
a füvet körülöttem. Vagy a teraszon üldögélve nézem őket, amint élik az ő lóéletüket. Ilyenkor mintha megállna az idő. (bárcsak megállna!)
Ezért nagyon sjnálom de ha valaki tőlem azt kérdezi először, hogy hogyan csinálom a vágtába ugratást, vagy bármi mást, akkor erős a gyanúm, hogy nem is igazán érdekli maga
a ló. Ebben a sok technikai kérdésben csak éppen a lényeg, a ló veszik el. Szerintem a horsemanség sokkal, de sokkal többet jelent mint a lovaglás tecnikája.
Lovas érzést tanítanak? Hol? Hogyan? Mi az a lovas érzés? Megmondjam nekem mi? Amikor hazamegyek és lovaim azonnal jönnek oda hozzám, bármit is csinálnak. Hogy bármikor oda tudom hívni őket a legelő legtávolabbi sarkából is. Hogy akár tisztogatom, vagy a patájukat tisztítom, reszelem, vagy nyergelem őket, nem kell őket megfogni, (még kötőfék sincsen rajtuk), mert nem akarnak lelépni, mivel szeretnek velem lenni. Hogy terepen is simán szabadon engedem a lovamat és nem lép le tőlem, hanem szépen legelészik mellettem, ha meg elindulok akkor ő is jön utánam. Vagy ha felnyergelem a ház előtt, akkor ő kikötés nélkül is mozdulatlanul, akár egy szobor álldogál kint, amíg én is átöltözöm és ki nem megyek hozzá, hogy jól van, akkor indulás! Vagy csak kinézek az ablakon és gyönyörködöm bennük, ahogy játszanak egymással, vagy mondjuk békésen legelésznek. És még sorolhatnám a végtelenségig. Nekem ez a lovas érzés. Ezt tanítják? Lehet ezt tanítani? Erősen kétlem.
Persze sokkal egyszerűbb a másikat leszólni, meg komoly kinyilatkoztatásokat tenni.
Bőven van még mit tanulnom a lovakról, a lovaglásról is. Ezt is teszem. De szerintem, aki azt mondja, hogy ő aztán már mindent tud és neki semmi újat nem lehet mutatni ráadásul minden ami az ő világképétől eltér, az haszontalan hókusz-pókusz, az jobban
teszi ha magába néz egy kicsit. Mert könnyen előfordulhat, hogy jön egy írástudatlan mongol kissrác és mi csak bámulunk tágranyílt szemekkel.Én magam bizalommal és szimpátiával tekintek mindenkire, aki a lovát igazán szereti,tiszteli, hagyja lóként létezni, és nem egy használati tárgynak, vagysporteszköznek tekintve használja, kihasználja. Nem fordulok senki felé előítéletekkel azért mert ilyen vagy olyan sítlusban lovagol .Egy kicsit sem érdekel, hogy horsemannek, cowboynak, huszárnak, hobbylovasnak vagy akárminek nevezi magát. Itt is inkább a saját szememnek hiszek. Mert nem a stílus neve a lényeg, hanem a ló maga!

Lóbaráti üdvözlettel! Zsolt

:) :) :)
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tombor Mónika 8 éve, 6 hónapja
Bocsánat, nekem a módszer alkalmazásával van gondom! Ami nem tetszik!
Láttam, olvastam, figyeltem a natural horsemanship oktatást: nem értem, miért kell a vastag vezetőszárral hátba vágni a lovat - csak úgy természetesen? Szívem szerint odamentem volna a horsemanship-hez, és nagyon hátba vágtam volna.
Egy hagyományos edzést folytató lovasok között nyugodtan lehet dolgozni, ha valaki zavarja a lóval folytatott közös munkát, azt kiküldjük a lovardából!
Futószáraztam, és mellettem egy másik páros: ha már ketten vagyunk finomabb az ostor használat - hang nélkül, csak mozog! Csendesebb a hangsegítség is - nem zavarjuk egymás munkáját!
Bejöttek a horsemanship tanítványok: kész káosz: csapkodnak, csattognak, ott áll meg, ahol akar, vagy a ló megugrik, kötőfékkel ráncigálják a fejét, és hátba vágják a lovat!!!!!
1. a ló hátát, fejét, lábát és egyáltalán az egész lovat NEM VERJÜK!
A ló hátátra mért suhintás - vastag szár! - fájdalmat okoz a lónak. Az érintett felület érzékeny lesz. És erre akar felülni???
2. kötőfékben nem dolgozzunk!
3. Nem zavarjuk mások munkáját!
Ja , és a legjobb mert lovaink félelemmel reagáltak a káoszra, ezt példaértékünek találta a horsemanship! Szerintem veszélyt éreztek a natural kiképzéstől!
De, még mindig nem adtál választ, hogy mitől lesz átengedőbb a lovam, ha a natural horsemanship-et alkalmazom??????????

Egy lány vett egy lovat: a lány lovas tudása és a ló tudása is hiányos volt. A ló rohant vele, nem tudta rövidíteni...hagyományos edzők javasolták, hogy a lovának megtanítják a segítségeket - rá állítják a segítségekre, a lánynak egy lovagoltabb lovon megtanítják a helyes segítségek adását. Na, de ez sok munka és fárasztó! Persze, majd más lovagolja a lovat, és még fizetni is kell érte!

Megvette az összes dvd-t, meg a répaostort: 4 hónapig zargatta a lovat, eljött horseman is! Utána felült, a lova még jobban elvitte, de egy ideig boldog volt, majd leesett. És soha többé nem ült lóra!!!!!!
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tóth Zsolt 8 éve, 6 hónapja
"Répaostorral nem lehet ezt elérni!"

Hát ha te mondod... :)

De ha nem haragszol én azért még hiszek a saját szememnek! ;)
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tombor Mónika 8 éve, 6 hónapja
"A helyes kommunikációt a lovakkal. És ez a legfontosabb, amíg ezt nem sajátítja el valaki, addig nem is kéne lóra ülnie, különben az egész lovaglása csak mechanikusan begyakorolt mozdulatok sorozata lesz, és nem egy örömteli közös tevékenység egy másik élő-,érző lénnyel."
Kicsit elbeszélünk e téma mellett, de ezért! Szóval a lovasoktatás, már a hagyományos MECHANIKUSAN BEGYAKOROLT MOZDULAT??????????????
Nektek, meg annak a sok szerencsétlen lovasnak, akik egy kókler edzőtől tanult!
Igen, jó és rossz módszer van! De bármilyen jó is egy módszer, ha nem jól alkalmazzák, akkor csak rossz lehet! És ez oda-vissza, akár hagyományos, akár természetes.

Szerintem semmivel sem ad többet a "természetes" kiképzés, sőt a rossz alkalmazás miatt ártalmas - mint a hagyományos kiképzés és oktatás. Mert a hagyományos kikpézés, oktatás során a földön, boxban, futószáron való kommunikációt együtt tanítom a ló hátán ülve értendő kommunikációval. Én ÉRZÉSEKET oktatok mind a lónak, mind a lovasnak. A ló mozgás követése - NEM MECHANIKUS MOZDULAT!!!!! - a ló mozgásának ÉRZÉSE. A lovas segítségei a ló ÉRZRTÉRE hat, a ló viszont reakciói JELZÉSEK a lovasnak - ÉRZÉSEKET ad. A lovas segítségeire adott válasz - a ló részéről - jelzés, hogy megértette, készen áll - a lovas helyes reakciója - válasz a lónak, hogy értjük, és követjük! Ez az oda-vissza jelzések, érzések adják a lovaglás örömét. A földön és a lóvon a kommunikációt egyszere tanitom!!!!!! NEm lehet külön- külön értelmezni, használni!!!! A ló hátán ülve NEM veszem hasznát a földi hokuszpokusz répaostornak! Csatlakozás!!! Hú-hú-hú, kergetem körbe egy körkarámban!
NEM!!! A bizalmat bárhol kialakítom, ápolom, simogatom - MINT A LOVAK! Vezetgetem - kialakítom a rendet! Megegyezzünk a karám a játék, a futószár = munka!
Egy csikót hónapokig szoktatok a hang segítségekre, a szerszámok viselésére, alkalmazásához. Edzem az izomzatát, felkészítem, erősítem, a munka során nem zavarom a társaimat, tisztelem mások munkáját. Lépésről lépésre fejlesztem.
És remek, hogy MEGEMLITÍ a natural horsemanship a régi szakembereket! Majd'hogy tőlük tanultam!!!

Na, mindegy: de a hívek nagy része csalódott lovas: nem a megfelelő edzőtől, lótól tanultak!!!!! Egyszerűbb a földön kergetni, vezetőszárral jól hátba vágni a lovat, mint a helyes üléssel, segítségekkel foglalkozni! Kengyel nélkül lovagolni. Kicsit a ló mozgásásra figyelni! Mikor lép a bal hátsó lábával? Mert úgye a helyes segítségek a jó ülésből adodnak! Mi a lovaglás célja? Örömöt szerezni? Igen, magunknak.
A helyes saját örömérzetünk a lónak is örömt jelent!!!! Örömében ütemes, elengedett, segítségeken áll, az eleje felkönnyűl, és a súly nagyrészét a hátsó lábain viseli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A gondolataimra dolgozik!
Répaostorral nem lehet ezt elérni!
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tóth Zsolt 8 éve, 6 hónapja
A Natural Horsemanship a legfontosabbat tanítja meg. A helyes kommunikációt a lovakkal. És ez a legfontosabb, amíg ezt nem sajátítja el valaki, addig nem is kéne lóra ülnie, különben az egész lovaglása csak mechanikusan begyakorolt mozdulatok sorozata lesz, és nem egy örömteli közös tevékenység egy másik élő-,érző lénnyel.
Szerintem felesleges ellentétbe állítani az amerikai meg a magyar, vagy bármilyen módszereket. Nincs ilyen. Csak helyes vagy helytelen módszer van.
Vagy jó csináljuk vagy rosszul. A lovak ugyanúgy kommunikálnak. Ha beengedünk egy quarter horse-t a nóniuszok közé, nem lesz semmilyen kommunikációs probléma közöttük, ők egy nyelvet beszélnek. Nekünk pedig ugyanazt kell beszélnünk.
Én Mgy-nél tanulok. Igenis tanítja a helyes lovaglást és a segítségeket is. És ugyanúgy idézi az örkénytáborosokat mint az amerikai horsemaneket. Pontosan azért mert csak az számít, hogy valami helyes vagy helytelen, jó vagy rossz. Mindegy, hogy ki mondja. Nem attól lesz valami jó vagy rossz. Hanem attól, hogy az a lovunknak jó-e vagy sem.
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve