2020. július 12. vasárnap. Ma Coronita, Diamond, Huckleberry, Sebastian és Silveranus névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Fórum

Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés (1 megtekintés) (1) vendég
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tombor Mónika 8 éve, 5 hónapja
Látom, nem igazán akarsz válaszolni!!!!!

Én nem kritizálni akarom a módszert, kiképzést,,stb Csak a hiányosságokra szeretnék választ kapni!

Mindent elolvastam, megnéztem a videókat: nagyon szép is igaz a lovak kommunikációja és az erre épülő viselkedés a FÖLDÖN. Bár én a lovat nem alárendelem – nem én vagyok a FŐNÖK, a VEZÉR. Én az együttműködés híve vagyok, a partneri kapcsolatot szeretem kialakítani a lóval. Én társnak tekintem!

DE egyetlen egy írásban, dolgozatban, videóban NEM kaptam választ, utalást, leírást, bemutatást: a loval való kommunikációról, ha a lovas a hátán ül!
Csak említések, idézetek komoly lovasoktól, mint Endrődy Ágoston – de ő a lovaglásról írt!

De legyen Endrődy Ágoston az alap: kiképzési skála – ütem – elengedettség – támaszkodás – lendület – egyenesre igazítás – összeszedettség.

1. naturale hormanship a földön: kommunikálok a loval, mint ló!
2. üljünk fel – Mi a lovas-ló közötti kommunikáció alapja????? A HELYES ÜLÉS!

Erről egy betűt nem írtak, vagy mondtak egy horsemanship sem.

Mi a lovas segítségei, amivel kommunikál a ló hátán? A lovas segítségek: csizma, testsúly, szár!
Erről sem egy betűt nem írtak, vagy mondtak egy horsemanship sem.

Vagy magától adódik a földön való kommunikációból, vagy csak néznem kell a nagy horsemanshipet és kész???? Mert jól kommunikálok a földön, és ez azt jelenti, hogy a lovon is????

Na, de mondjuk nem lényeges az ülés, nem lényeges a segítségek ismerete. Elég a csomózott kötőfék – nem véletlen van a csomó! – és egy kötél, úgy naturale.

3. ülünk a lovon, kötőfékben.
1. az ütem: ez nem gond, ha ismered a ló mozgását, és ÉRZED is. Az ütemet szabályozni tökéletesen lehet csizma, és testsúly segítségekkel. Természetesen akkor, ha ismered, és használni is tudod a segítségeket. Jó ütem, amihez még hozzá lehet tenni( fokozni), de még elvenni is lehet(rövidíteni) belőle.
2. elengedettség: Egy szál kötéllel, hogyan lehet állítani, vagy hajlítani a lovat?????
Hogyan lehet relatív egyenesen lovagolni?????? SEHOGY!
Szóval al naturale nem tudod elengedtetni a lovat.

A lovaglás kommunikációja érzéseken keresztül történő kommunikáció! A lovas érzi a ló mozgását, az egész testét, minden izmot, minden csontot, minden izületet. A lovasnak tudni kell olvasni a ló jelzéseiből, és ismernie kell a segítségeket, és jelzéseket. És a legfontosabb, hogy tudnia kell helyesen használni. Mert a ló mond nekem valamit a mozgásával, erre kérek tőle valamit: ha megérti megcsinálja, ha nem érti, akkor rávezetem, megtanítom. A lovaglás egy kérdez-felelek a ló és lovas között. A ló mond valamit – a mozgásával, testével- ezzel egyetértek, akkor elfogadom – válaszolok, hogy igen, rendben. Ha nem értek egyet, akkor elmagyarázom – segítségekkel, jelekkel. És ugyan ez visszafelé is. Ha nem jól beszélek a lóhoz, akkor nem ért meg. És ebben nem a ló a hibás, hanem én, az ember!

A lovas segítségek: csizma – testsúly- szár! Egy köteles kötőfék esetében nem beszélhetünk szársegítségről! Mert a lónak két oldala van, amihez két szár kell! A másik fontos beszélgetés elengedtetés közben az állítás, hajlítás közben az engedő szár együtt hat a rázáró csizmával. Ez az engedőszárhoz hajtás! Ezt egy kötélen nem megoldható!
Ebből az engedek, és hajtok kérésre a válasz a lótól a támaszkodás.

3. ha a skálán tovább haladnánk, akkor jön a támaszkodás! Miért is? Mert csak az a ló tud, képes támaszkodni, aki ütemesen mozog és elengedett! Ütem van, de elengedettségről nem beszélhetünk, mert nem tudod a lovad egyenesen lovagolni, nem tudod állítani, nem tudod meghajlítani sem.
Mivel a kiképzési skála minden elem egymásra épül – egymásból adódnak – ezért nem lehet kihagyni egyetlenegy lépcsőt sem!

Ja, hogy lent van a feje, és a támaszkodás jele! NEM!
Megfigyelhető, hogy a céltalan kocogásban: hosszúszáron, futószáron( kikötés nélkül), és természetesen a legelőn, karámban a lovak leteszik a fejüket. A csomózott kötőfék csomói nyomására, ütögetéseire is leteszi a fejét! De nem támaszkodik!

A támaszkodás, az amikor a ló támaszkodást keres a zablán, hackamor-nál a száron. Miért? Mert ütemesen mozogva, elengedtettük, amitől felengedte a hátát. Azért keresi a támaszkodást, hogy jobban a súlypontja alá tudjon lépni.

Szóval a lovas segítségekkel ütemesen tudjuk tartani a mozgását, jelekkel és segítségekkel elengedtetjük. A ló ezekre a kérésekre ütemes, elengedett mozgással válaszol, és keresi a támaszkodást! A ló keresi, és nem a lovas kényszeríti! De a lovasnak válaszolnia kell:
Igen elfogadom a támaszkodásod – rátartok a szárakra, és a megtartott kézhez együtt használom a rázáró csizmámat.
HA nem tart rá a kéz, és nem zár rá a csizma – akkor nem fogadom el a támaszkodást a lótól! Egy szál kötélen mit lehet tartani, és ráadásul mindkét oldalon egyformán???
Semmit, tehát egy kötélen nem lehet a ló támaszkodásra válaszolni! NICS KOMMUNIKÁCIÓ a ló és lovas között!

A lehajtott fej nem támaszkodás. De a támaszkodás el nem fogadása is olyan nagy hiba. Mindkét esetben a ló az elejére kerül, kimarad a hátsó lábainak a tevékenysége. Idő kérdése és a ló első lábai tönkre mennek a súlytól! Ez a hagyományos lovasoknál is gond, hogy nem tudják el fogadni a ló támaszkodását.

Egy kötőfékben eddig, vagy eddig sem jutsz el! Akkor milyen kiképzésről beszélünk????
A támaszkodás sarkalatos pontja a lovaglás kommunikációjának. Aki eddig nem jut el, az nem tud kommunikálni a lóval. És ha nem tudsz beszélni a ló nyelvén, akkor többet ártasz, mint lovagolsz.

Miért fontos a támaszkodás? Mert a támaszkodáshoz hozzá adunk egy kis lendületet: abból jön a száron lét! Az elnevezése is igényli a két szárat!

4. a lendület: Mivel ütemesen mozog a ló: amihez még hozzá is lehet tenni( fokozni), de még elvenni is lehet(rövidíteni) belőle. Elengedett, és elfogadtam a támaszkodását – rátartó kéz és rázáró csizma, ütemben.

Lendület a lebegési szakasz megnyújtása! Megtartó külső száron, rázáró csizma fokozza a mozgást – nyújtja a lépések hosszát! Rövidítés: megtartó külső száron, lassuló derék mozgással követett mozgás, rázáró csizmákkal ( rövidül a lépések hossza).
A mozgás lendületének visszaadása, fokozása!!! Eredménye a ló válasza: a SZÁRON LÉT.

Egy szál kötél nem elég a száron léthez, mert már a támaszkodáshoz is elégtelen volt! Mert nincs külső, vagy belső kötél! A belső szár a puha, az engedő. A külső szár a vezető szár!

A száron lét a ló válasza a támaszkodás elfogadására, és a lendületes mozgásra. A ló maga ajánlja fel a száron létet! Nem a lovas erőszakolja ki.

Mivel a kötőfékes lovaglásnál nem beszélhetünk belső, illetve külső szárról, mert egy kötél van. És a külső illetve a belső szár egy időben hat!- így az egy kötél nem egyenlő a két szárral!

5. lendületes lovaglás, ami nem egyenlő az elsietett, zargatott lovaglással – mert nem adja a száron létet!
Szóval van lendülete a mozgásnak, és rövidíteni is lehet, akkor: lovagoljunk egyenesre!

De abszolút egyenesre! Gondolom semmit nem mond! Nem baj, nem vagy egyedül.
Relatív egyenes a ló gerincéhez relatív egyenes, az abszolút egyenes a ló súlyvonalához egyenes! A ló keskenyebb elejét a ló szélesebb hátuljához való igazítása! Erről hallottál már?

Nem hiszem. Mert ehhez két szár kell. És ha olyan edzőtől tanultál volna lovagolni, aki ezekkel a fogalmakkal tisztában van, akkor nem jelentene nagy csodát a horsemanship mese.

Az abszolút egyenesre lovagláshoz is két szár kell: kell egy belső állító, engedő. És egy külső tartó, vezető szár! Szóval egy kötél kevés.

A száron lét, és a az egyenesre igazítás kérésére a ló válasza : az ÖSSZESZEDETTSÉG!
A ló ezt maga kínálja. Ember ezt az érzést ki nem kényszerítheti. Ez az extázis!!!!
A ló a gondolatra válaszol, tökélete összhang, semmihez nem hasonlítható: Remeg a szár, és eggyé válok a lóval, mint KENTAUR! Én csak gondolom, de a ló mint egy rúgó: összehúzz, és minden lóerő alattam tolódik előre. Érzem a könnyedséget, és erőt együtt!

Ez az igazi lovas érzés: kényszer nélkül, csak a gondolatok találkoznak: ló és lovas gondolata, ami a mozgásban kel életre. És él a mozgás, a közös mozgás, ami eggyé lesz ló és lovasban.

Tanuld meg a kiképzési skálát, érezd meg, hogy megért a lovad. És akkor leszel igazi lovas!

Lovaglás, ahogy a lovak szeretnék: jó ülés, helyes segítségek, jelzések, és a helyes skála használata. A lovak így szeretnék!!!!
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tombor Mónika 8 éve, 6 hónapja
Röviden írok, hogy követhetőbb legyen!

Nem baj, ha nincs nagy gyakorlatod a lovaglásban: csak arra kérlek, hogy a lovas kifejezéseket, amit nem értesz, vagy neked másként mondták jelezd! Ez sok félreértést okoz!

Kezdjük az elején: megfigyelés! Nagyon jó, tegyük hozzá az összehasonlítást: vegyünk két egyforma csikót, munka előtt felállítjuk az istálló előtt, majd szabadon mozgatjuk:
1. kép: a csikó 4 éves: olyan se keze, se lába, semmi különös, normál izmokkal, normál testfelépítés, mozgása jó, de könnyen szétesik, ferde, lábai tiszták, súlypontja az elejéhez közel van. Szabad mozgásban lendületesen tolja magát.
2. kép: a jól belovagolt csikó 1 év után: jól felépített izmok vannak a ló felső vonalán – a nyak felső része izmosabb, mint az alsó része, a háton jól látszik az izmok erősödése. A farizmok kerekek, szépen látszanak az izomcsoportok, a comb belső és külső izmai kikerekedtek. A lapocka, és vállizmai kerekek – kidudorodó, a szügy erősebb, szélesebb. A felkarizmai erősek, jól láthatóak. Mozgása lendületes, kidolgozott, egyenletes. Súlypontja hátrébb helyeződött.
3. kép: a rosszul lovagolt ló 1 év után: izmai csak a korának megfelelően telt, a felső vonala gyenge – a nyak alsó része erősödött, a lapocka, hát, farizmai laposak. Mozgása lendület szegény, a hátsó lábakat húzza, a ló az elejére esett.

Ezek eredmények a jó illetve a rossz lovaglásra. Látogass el Bábolnára, ahol a lipicai ménesben megfigyelheted, le is fotózhatod a ménesben lévő lovakat, csikókat, a fiatal csikókat a kiképzés elején, és az előrehaladottabb lovakat, és az idősebb ( 8-10 éves) díjlovakat. Azért javaslom a lipeket, mert ők nagyon azonos testfelépítésűek.
Higgy a szemednek!
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tombor Mónika 8 éve, 6 hónapja
Kedves Zsolt!

Az alapgondolat jó, és egyet is értek vele! Annyi a gondom, hogy meg is ragadtok az alapoknál – kommunikáció a loval, természetesség, megfigyelés a szabadban. Az évszázados, mit század évezredes: Xenophón – Peri hippikés( Kr. E. 350 körül) megfigyelések, összefüggések, eredményeket csak említés szintjén használjátok.

Sokat kéne idéznem tőled, mert példáidban a folyamatosságra, rendszerességre hivatkozol.
Amit hiányolok az általad alkalmazott módszerből! Majd teljesen egyértelműen a néha-néha, rendszertelenül alkalmazott edzést egyenértékűnek állítod be a rendszeressel! Ez paradoxon!

Tájékozódtam, és folyamatosan tájékozódom a természetes kiképzésről: de még mindig nem találom a válaszokat? Nem utasítom el zsigerből, csak nem értem. Gyerekkoromba is lovagoltam: lovarda, terep..stb, felnőttként kezdtem tudatosan foglalkozni lovakkal, lovaglással. Amit tanultam, annak nagy részét meg is tudom valósítani. Mert többet tudok elméletben, mint amit meg is tudok valósítani. Folyamatosan képzem magam elméletben, gyakorlatban, a legtöbbet mások megfigyeléséből tanulok: lovaglás közben figyelem a lovat és a lovast. 25 év tudatos lovaglás, tapasztalat segítségével próbálom értelmezni a természetes lovaglásról szóló írásokat, videókat, és a személyes tapasztalatokat….

Röviden: Én a csikó szellemi, és fizikai képzését párhuzamosan készítem! Csak akkor ülök fel rá, ha már fizikailag megerősödött – jól izmolt hát, nyak!
A természetes Horsemanship a csikóra, akkor ül fel, ha elnyeri a bizalmát, mentálisan készen áll! Nem törődve a ló izületeinek, izomzatának felkészítésével! Kötőféken való futószárazásnak nincs értelme, kantárral – zablával, kikötés nélkül nincs értelme. És ezt nem csak én mondom.

Melyik a jobb, melyiknek van eredménye a jelenben és a jövőben? A komplex, folyamatos, rendszeres edzés vagy a természetes kommunikációt hangoztató csak mentális alapon való felkészítés?
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tóth Zsolt 8 éve, 6 hónapja
Szerintem jobban utána kéne nézned ennek a módszernek, amit ilyen élesen bírálsz mert amiket itt mondasz róla, azok nekem
teljesen új dolgok. Mert pl. ezt sem tudom, hogy honnan vetted:

"És a számukra elérhetetlent az összeszedettséget, nagyon rossznak, erőszakosnak, természetellenesnek nyilvánítanak!"

EZ KONKRÉTAN: NEM IGAZ!!! Fogalmam sincs, hogy ezt kitől hallottad, ahol én tanulok ott szó sincs ilyenről. Az én tanárom
soha, de soha nem mondott ilyet.!!! Éppen ellenkezőleg.
Ugyanezt tanítják nekem is, hogy ez a cél, az egyensúly, összeszedettség... Az, hogy én ezeket még nem tudom, az
egyszerűen attól van, hogy nagyon kezdő vagyok. Sajnálom, hogy megint általánosítasz, ugyanis abból, hogy én még nem
tudok jól lovagolni, az nem jelenti azt, hogy senki sem tud aki ezzel a módszerrel foglalkozik. Sokan nagyon is jól tudnak.
Nálam sokkal előrehaladottabb tanítványokat látok lovagolni. Erős a gyanúm, hogy ennyi tanulás után máshol se járnék előbbre.
Egyébként ha a tanáromon múlna valószínűleg még nem is lovagolhatnék. Csak hát ugyebár nehezen tudná megakadályozni.

De ez már ugye, az én korábban is említett emberi gyengeségemből fakad.


Ismét idéznék tőled:

"Pl: nem kell dolgoznod, nem sportolsz csak otthon egy szép kis házban, kertben éldegélsz. Eszel, iszol, simogatnak, szeretgetnek, de csak annyit és azt csinálod, amihez kedved van.
De hetente 2-3 szor a hátadra tesznek egy zsákot - nem tudod szabályozni, lötyög, csak van a hátadon – egy nagy téglával. És
elmennek veled az erdőbe, hegyre, dombra sétálni, hogy jól érezd magad! Nem fogod jól érezni magad - esetleg az első órában – de még párnapig sem,mert fáj a hátad, lábad….Miért? Mert nem vagy edzett! Erre gondolj, amikor kivezeted a lovat a karámból."


Na most ezt amit itt mondasz, kapásból tudom cáfolni, méghozzá a saját tudásom alapján, ha már emberi hasonlatot használunk.

Én ugyanis már 20 éve foglalkozom testépítéssel, valamint kiegészítő sportként futással. Elég sokat tanultam erről és nagyon
sok edzésmódszert ki is próbáltam az évek folyamán. És köszönöm igazán jól vagyok, semmi probléma sem az egészségemmel, sem a kondíciómmal. Sőt! De nem szeretnék itt adatokkal dobálózva nagyképűsködni! Ami talán még
fontosabb, hogy soha nem sérültem meg még edzés közben!!!!

Ha az említett példádnál maradok, és hetente háromszor a vállamra kapok egy zsák téglát, hogy gyalogoljak vele az erdőben,
hát az már maga az edzés és felkészítés! Ha minden héten csinálom, akkor ez egyáltalán nem fog gondot okozni. Főleg, ha ez fokozatosan történik először kisebb, aztán nagyobb távokkal, éppúgy mint a lovam esetében.
Sőt testépítő edzésben minden izmot csak hetente egyszer edzek, és ez is bőven elég ahhoz, hogy mindenféle károsodás
nélkül fokozatosan tudjam növelni a terhelést. De ez talán nem is a legjobb példa, mert itt, mint mondtam az edzésen növelem is a terhelést. Nem úgy mint a lovamnál.
Ezért talán jobb példa lenne a futóedzésem. Ez mondjuk, talán jobban hasonlít az állandó terhelést jelentő heti kétszeri
kilovagláshoz! Mivel ennél nem növelem a terhelést, egyszerűen csak hetente futok egyszer vagy kétszer 10 kilométert.
Teljesen könnyedén megy, évek óta csinálom. Még akkor is, ha mondjuk kihagyok akár 3 hetet is. Ha növelni akarnám a
távot, akkor azt fokozatosan tenném, nem úgy, hogy akkor holnaptól maratont futok. Pontosan ugyanígy járnék el a lovammal
is, ha többet várnék el tőle. De ha én már hónapok óta kijárok vele hetente kétszer lovagolni, ráadásul ezt fokozatosan is
csináltam, már csak azért is mert terepre se vihettem ki egyből, bele a vakvilágba, ezért nyilván szépen lassan nőtt a táv. De
éppen ez az edzés és a felkészülés lényege. A fokozatosság! Ha már elérte azt a szintet, amit kellett, mi a fenének terhelném
jobban. Most ha én csak hetente kétszer akarok kimenni, akkor minek menjek, ki vele hatszor, hogy egy olyan edzettségi
kapacitása legyen, amit nem is használok ki. Ez már teljesen felesleges túlterhelés lenne! Én magam sem futok hetente ötször
20 kilométert, ha egyszer a célom csak a kétszer 10.

Egyébként a példád jó, mivel jó sokáig voltam hivatásos katona, ezért pontosan tudom, hogy milyen bakancsban, teljes
menetfelszereléssel, gépkarabéllyal, hátizsákkal futni. Pedig az embert sem erre találták ki, mégis meg lehet csinálni
megfelelő felkészítéssel, mindenféle károsodás nélkül, sőt hozzáerősödve. Bár erre még csak nem is nagyon ügyeltek annak
idején.

Na szóval összefoglalva ha azzal a zsákkal, ami mondjuk nekem is a testsúlyom kb 10-12%-a, mint az én testsúlyom a
lovaméhoz képest, hetente 3-szor sétálok egyet az erdőben, úgy hogy mondjuk alkalmanként 100 méterrel növelem a
terhelést, akkor egy idő után nem lesz probléma egész nap így sétálgatnom. :-)

Erről jutott eszembe egy ókori görög sportoló, (sajnos csak pont a neve nem jut az eszembe), aki mindennap a nyakába vett
egy borjút és vitte egy kört az arénában. Minden áldott nap. Közben persze a borjú felnőtt, de ő képes volt a felnőtt állatot is
körbevinni az arénában. Meg is nyerte az olimpiát. Igaz, ő nem a távot növelte, hanem a súlyt, de az elv és az eredmény
ugyanaz. Na most, ez az ókori legenda vagy igaz, vagy nem, de az elv mindenképpen helyes!

Teljesen természetes, hogy a lovas tudásom hiányos. Mint ahogy, minden bizonnyal a Te tanítványaidnak is. Különben mit tanítanál nekik??? Elmondhatod akárhányszor, én is tisztában vagyok vele! Ezért tanulom, és nem oktatom. Ha kérdéseid vannak, gyere el egy kurzusra, megkapod a válaszokat! Komolyan mondom kifizetem a részvételi díjadat.

Még egyszer mondom, tanulmányozd alaposabban a módszert, amit bírálsz. Mert így most csak azt kell gondolnom, hogy ez
valami zsigeri ellenállás, ami van benned. Legalábbis, amit nekem tanítanak, az abszolút egybe vág azzal, amit Te is mondasz.
De ezt már korábban is mondtam, hogy nem a módszer neve a lényeg. A módszer már azelőtt is létezett és működött, mielőtt
a Natural Horsemanship kifejezést kitalálták! Nyilván van olyan, hogy kóklerek is csinálják, de ilyet szerintem nem lenne nehéz találni bármilyen más módszernél sem!

Üdv! Zsolt
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tombor Mónika 8 éve, 6 hónapja
Kedves Zsolt!

Köszönöm, a meghívást, a megértést…Tudtam, és gondoltam, hogy a lovas, -lovaglási ismeretek különbsége az ok, hogy nem akarsz,- tudsz válaszolni a kérdésre.
1, a célom a lovaglással nem a versenyzés- nem elsődleges. Célom a megfelelően felkészített ló – mentálisan, és fizikailag - a lovaglásra. És folyamatosan munkában tartani, edzeni, fejleszteni. Ami örömöt szerez a lovaglásban az a ló, ahogy fejlődik, okosodik, erősödik.
Napról napra finomabb, határozottabb mozgással reagál minden jelzésemre, és érzem, hogy örömöt, élvezetet jelent a lónak is a munka.

A ló természetesen mozgásra született, az ember viselése a hátán nem alapterhelése a lónak. Nagyon jó egyensúlyban mozognak szabadon, de amint az ember ráül, megváltozik az egyensúlya! Ehhez a változáshoz kell előkészíteni a csikót. A lovak súlypontja – nyers állapot – az elejéhez közelebb esik. Ezt a súlypontot szeretnénk hátrébb helyezni lovaglással – tolóerő – egy fajta gimnasztika. A hátrébb helyezett súly felkönnyíti a ló elejét. Fontos, mert a ló első lábait nem terheli a súlya, ettől válik emelkedettebbé a mozgása.
Azért fontos az első lábak tehermentesítése, hogy a használattól nem menjen tönkre, ne a gyengébb elejét terhelje a ló a saját és a lovas súlyával. A megfelelő lovaglástól, gimnasztikától a ló nyak, hát, far izomzatai, és izületei megerősödnek, és a ló jelzései finomodnak a lovas segítségeire.

Én ezt az egyensúlyt hiányolom „más”módszerekből! Mit- miért- hogyan-mikor!
Hatás- visszahatás-kölcsönhatás. Szeretnék tőled valamit, ezért adok neked valamit, hogy mindenkinek jó legyen.

Hiányolom a folyamatosságot is! Az egyensúly, súlyponthelyezés, edzettség folyamatos munka. Fokozatosan, lépésről lépésre felépített munka. Az alap szinten belovagolt, felkészített ló nem egy késztermék! Az edzettség egy pillanatnyi állapot, mindig fejleszteni, de legalább szinten kell tartani. De a szinten tartás is folyamatos munka! Napi folyamatos munka. Tudatos, fizikai edzettséget elérő gimnasztika – tudatos lovaglás!

Értelek, megértelek, és nagyon tisztelem a hozzáállásod a lovakhoz. És tényleg nem akarlak megbántani: A szemléleted hiányos! Az elmélet hiányos! A ló mozgásának ismerete hiányos!
Amit eddig is próbáltam írni: nem ismered az egész lényegét csak részleteit, nem használod az összes technikát, csak részleteket, nem érheted el az egész értelmét, de csak a részletek részletét kapod.

Nem vagy teljesen tisztában a lovaglás lényegével. Ismered a lovak szokásait, mozdulatait, viselkedését – lovas nélkül! De nem ismered a lovaglás fizikai, és fiziológiai hatásait a lóra!

Szóval kapok egy nyers csikót, belovagolom egy alapszintre, és odaadom neked: és csak a legelőn, karámban a társaival éldegél, akkor elveszti edzettségét. Far, hát, nyakizmai kinyúlnak, csökken a keresztmetszetük, energiájuk, rugalmasságuk. Az ilyen edzetlen izomzat ad hoc terhelésnek kitenni igen felelőtlen, és veszélyes.

Pl: nem kell dolgoznod, nem sportolsz csak otthon egy szép kis házban, kertben éldegélsz. Eszel, iszol, simogatnak, szeretgetnek, de csak annyit és azt csinálod, amihez kedved van.
De hetente 2-3 szor a hátadra tesznek egy zsákot - nem tudod szabályozni, lötyög, csak van a hátadon – egy nagy téglával. És elmennek veled az erdőbe, hegyre, dombra sétálni, hogy jól érezd magad! Nem fogod jól érezni magad - esetleg az első órában – de még párnapig sem,
mert fáj a hátad, lábad….Miért? Mert nem vagy edzett! Erre gondolj, amikor kivezeted a lovat a karámból.
Tudom, minden nap foglakozol vele – természetes foglalkozás – kötőféken mozgatod, üget, és vágtázik is…. De csak kötőfékben, nyújtott nyakkal, és a lehető legcsoszogóbb mozgással.
Nincs rajta ínvédő, bokavédő, nincs kikötve: a kikötés fontos 1. keretet ad – ami az egyensúlyozásban segít a lónak (körön való mozgás, belső oldal- külső oldal), 2. lazítja a tarkót, nyakat, hátat. Nincs ütem – ütem alatt kevés az erőkifejtés. Kikötés nélkül nem lesz elengedett – nem adja fel a hátát: a lófeje kicsit előre, lefelé enged, a ló nyaka, és a háta ívelt – domburú – a nyak-és hátcsigolyák rugalmasan mozognak, a nyak- és házizmok erősödnek!
Nincs támaszkodás – nem a ló nem lép maga alá. Nincs lendület: rövidítés-fokozás. Nincs érdemi munka, amitől a ló izomzata, izületei, erőléte, lovagoltsága fejlődne, erősödne. Nem lovaglásra készíted, csak örömködésre. Sajnos ez csak öncélú öröm, mert a ló csak most érzi magát kellemesen, de nem fejlődik és alkalmi felülésed fájdalmakat okoz. Lehet, hogy most nem veszed észre – talán ezeket a jelzéseket nem ismered: felemelt fej, botladozások..de ezek már súlyos jelek. De idővel az első láb izületei, ínak, patacsontjai begyulladnak. A gerinccsigolyák kopnak, csontosodnak…..
A lovaglással nekem ez nem célom, és ez ellen harcolok! Harcolok minden tudat nélküli, rossz képzés ellen. Sajnos a legjobb képzés, a legjobb talaj,….a szervezeti gyengeséget, az öröklött testfelépítést, és egyéb hiányosságot, amit a természet adott nem tudom elkerülni.
Csak késleltetni tudom, meghosszabbítva a ló élet és használhatóságának tartalmát.

Sajnálom, hogy nem nálam kezdtél lovagolni: felnőtt lovasoknak az oktatást a lovaglás egészével kezdem – elmélet, miközben lovon ül. Utána részletekre bontom, és részekből építem fel az egészet. Nagyon sok esetben az egész – a lovaglás minden összetevőjének egy- egy része - ami a piramis csúcsa – csak elmélet marad, de tudnak róla, ismerik, értik!

Van egy alapod, ami sajna hiányos – erről az első edződ gondoskodott! Saját örömödre csinálod, van egy jó gondolatod. A gondolataid, a hozzáállásod, az alapcélod nagyon jó!
De a tudásod hiányossága miatt könnyen elfogadott a kevés munkát, kevés tudást, kevés szakértelmet kívánó idealoggiát. Megtévesztenek a jelzők: természetes! Egyszerű dolgokat emelnek magasra. És a számukra elérhetetlent az összeszedettséget, nagyon rossznak, erőszakosnak, természetellenesnek nyilvánítanak! Magyarázat a természetben megfigyelt ló!
Hidd el, az összeszedettséget, de előtte a támaszkodást, száron létet a ló maga kínálja fel.
Hidd el, összeszedetten olyan könnyű a szár – szinte remeg – dekák, grammok vannak a kezemben. Tökéletesen érzem a ló minden mozdulatát, és a ló tökéletesen érzi a jelzéseimet, gondolataimat. Szinte egyek leszünk!

Nagyon reméltem, hogy valaki választ ad a kérdéseimre: a földön folytatott kommunikáció mivel segíti a ló hátán folytatott kommunikációt?
Mivel erősíti a „természetes” kiképzés a ló izületit, izomzatát a lovagláshoz, a lovas súlyának hordásához?
Hogyan alkalmazza a kiképzési skálát? Hogyan tanít lovagolni egy „természetes” kiképző?
Hogyan készít fel egy csikót?.....stb rengeteg kérdés, és válasz sehol. Mert nem tudják elmondani, mert nincs egész, csak rész!

Légy szíves tedd fel ezeket a kérdéseket a „tanárodnak”!!!

Én már tudom, mit válaszol: Ennek semmi értelme, biztos egy önelégült versenyző, egy úgy nevezett igazi lovas, aki saját uralma alá hajtja a lovat, és mindenféle természetellenes mozgást kíván a lótól! Csak saját céljai vezetik, nem törődik a ló természetes szépségével. Az ilyen kommunikáció erőszakos, és rossz!

Gondolj Kappel Editre: lovai edzett díjlovak, munkájuk nagy része nyereg alatt történik: díjlovaglás!!!!!!! Ha ez tetszik, és ezt szeretnéd elérni, akkor díjlovagolnod kell!!!
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve  
Válasz:Természetes lovaglás,kiképzés
írta: Tóth Zsolt 8 éve, 6 hónapja
Meg kell, hogy mondjam, az utóbbi hozzászólásod már jobban tetszett, mint az előzőek. Azok az én ízlésemhez képest, egy kicsit indulatosak voltak. Természetesen nem vettem zokon, mivel úgy gondolom, hogy a lovak érdekében kívántál szólni. Ebben pedig egyeznek a céljaink.

Idéznék is Tőled:

A helyes lovasoktatás: megismertetni a ló alap tulajdonságait, felépítését. Megtanítani a helyes bánásmódot, kommunikációt – mind a földön, mind a ló hátán.
Mert a lovaglás folyamatos kommunikáció a ló és lovas között!
Megtanítani a helyes ülést, mozgáskövetést, jelzéseket, segítségeket. És meg kell ismertetni a ló válaszait, jelzéseit a lovas segítségeire.

Na most, ennek fényében, nem is tudom, hogy min vitatkozhatnánk. ha hiszed, ha nem, a kurzusokon szinte szóról szóra ezt hallom és tanulom. Ezért is járok oda, mert én is így gondolom.

Talán inkább a lovaglással kapcsolatos céljaink különböznek. Nekem nem célom semmiféle versenyzés. A versenysportokról megvan a saját véleményem (nemcsak a lovas sportokról, hanem az összesről) de ez a fórum, azt hiszem nem alkalmas rá, hogy itt kifejtsem.
Nem is volt semmilyen lovas tervem. A barátnőm rágta a fülemet, jó sokáig, hogy vegyünk lovat. Így aztán (mire képesek a férfiak egy nő kedvéért!;) ) vettem is. Semmit nem tudtam a lovakról. De aztán, ahogy itt éltek velem, a kis tanyámon, nagyon megkedveltem őket. Így aztán egy év után magamnak is vettem egyet.
Én igazából mindig igyekszem a természetesség felé menni, az élet minden területén, igyekszem minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni, ezért egy kicsit másképpen is élek, kissé elvonulva egy erdő szélén. Na ez megint egy másik téma, csak azért említettem meg, hogy a motivációim egy kicsit érthetőbbek legyenek. A lovak nekem, a természet egy csodálatos kis részét jelentik. Ezért igyekszem is minél természetközelibb körülmények között tartani őket. Olyan kis háremalapú ménest szeretnék, ahol együtt él a mén a kancáival és a csikókkal, akár a természetben. Ezt lenne igazi élmény megfigyelni. Egyelőre még csak egy kanca és egy mén van, illetve még egy herélt, aki ugyebár egy kicsit kilóg a sorból, mivel a természetben nincsenek heréltek, de ő már marad, mert a barátnőm szeme fénye!:)

A lovaglás is annyit jelent nekem, hogy a kis barátommal, a lovammal szépem kimegyünk, és kóborolunk egyet erdőn-mezőn. Szerencsére nagyon szép helyen lakunk, ezért ez mindig igazi élmény. Úgy érzem a lovam is élvezi, szívesen jön velem, nem akar hazarohanni, (pedig az itthon maradottak hívogatják rendesen) és sosem menekül a nyergelés elől.
Tudom, hogy ehhez a kis laza tevékenységhez is kell lovagló tudás. Ez nyilván még hiányos nálam, de ezért tanulok. Bár az is igaz, hogy nagy terhelést a lónak sem jelent. Nem hajszolom, sőt, sokszor csak sétálok mellette, mert ahhoz van kedvem. Vagy éppen megállok legeltetni, mert neki meg ahhoz van kedve. Nekem meg ahhoz, hogy ebben gyönyörködjek.
Ez a boldogság és harmónia, nem vethető össze a versenyzéssel megszerezhető élményekkel, amikre egyáltalán nem vágyom. Szerintem a lovam sem. Nekem az elrontaná az egésznek a varázsát, főleg, hogy én leginkább a nyugalmat szeretem.

Igazából más lovakon való lovaglásra sem nagyon vágyom. Lovagoltam már más lovon, de az nem ugyanaz. Valahogy hiányzik az a kapcsolat, ami köztem és az én lovam között van. És ami egyre mélyebb és szorosabb lesz minden nappal. De ehhez kell az együtt töltött több száz, több ezer óra. Mint ahogy az emberek között is idő kell a barátságok kialakulásához.
Még akkor is, ha lovakkal sokkal szívesebben és gyorsabban barátkozom mint emberekkel.
Na jó, azért szeretek lovas emberekkel is megismerkedni beszélgetni, időnként együtt lovagolni.:)

Én módszertani útmutatót nem tudok adni, a tudásom sem elég ehhez. De még a legnagyobbak Ray Hunt és az ő mestere Tom Dorrance is azt mondta, hogy hogyan is tudná ezt leírni, hiszen még ő maga sem tudja, hogy mit fog csinálni a lóval, mielőtt odamenne hozzá. Azt majd a ló mondja meg. Tom Dorrance-nek hatalmas tudása volt, lovak tízezreivel foglakozott és rengeteg embert tanított, de azt mondta, hogy amit erről le tudna írni, az elférne egy képeslap hátulján.
Szerintem Te sem tudnál engem megtanítani lovagolni írásban. Ahhoz tényleg kell az érzés is.
Egy ilyen fórum nem alkalmas erre, csak a felszín megkapargatására. Meg aztán nem is tudnék annyit írni. Már ez is sok volt.
De azért a témáról biztosan jól el tudnánk beszélgetni. Ha esetleg erre jársz felénk, Vas megyében látogass meg nyugodtan szeretettel várlak, mint minden igazi lószerető embert.

Ha már a szabadidomítást említetted... A lovazásnak ez a része érdekel talán a legjobban, nagyon csodálom azokat, akik ebben szépet alkotnak. Kappel Editet sajnos élőben még nem láttam dolgozni, de éppen nemrégen néztem meg egy-két videóját. Nagyon tetszett! Így kell a lovakkal dolgozni. Nyugodtan, harmóniában. De ezt látom Pignon-nál, Honza Blaha-nál, Parelli-nél és tanítványainál. És még sorolhatnám. Szerencsére egyre többen vannak.
Talán egyszer majd....Szép napot! Zsolt
Ön mint vendég nem küldhet be hozzászólást. | Jelentés moderátornak   Bejelentkezve Bejelentkezve