2018. december 14. péntek. Ma Cseke és Villám névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6269 patkó) | Top 10 »
Lovam.hu

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Lovas közösségi blog

Nagy Petra Mercédesz

Régi kincs :)

Sziasztok!:)

Imént találtam egy számomra csodát, amit veletek is megszeretnék osztani.
Ezt a képet most fedeztem fel nagyszüleimnél, a régi kacatok között. Mindenhol rejtőznek kincsek:)
Ezen a képen dédpapámat láthatjátok. 99 éve készült a kép, a hátulján levő írás szerint. Még a keret is eredeti rajta. Csodálatos!

Ui: Azt hiszem megvan, honnan az érdeklődési köröm:)

http://kepfeltoltes.hu/140225/Mikl_s_papa_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

undefined

Címkék:

Megtekintés: 3671 | Bővebben...


Amit tudni érdemes az ügetőről [szavazás: Ki legyen a jövőhét ügető lova?]

A verseny története
A kocsiverseny már Kr.e. 1500-ban megjelent az asszír királyi udvarban, ahol a lovak könnyű kocsit húztak. A Kr.e. VII. században pedig már olimpiai sportággá vált. Korszerű fejlődése a XIX. században indult meg. Hazánkban már az 1850-es évek előtt is rendeztek kocsiversenyeket,  ezeken azonban még csak a táv és az idő számított, a jármód kevésbé. Valódi próba-ügetőversenyeket 1879-82-ig kijelölt utakon rendeztek először a Városerdőben, vagyis a mai Városligetben. Tattersall területén 1883-ban aztán megépült a 750 méter hosszú körpálya. 1933-ban tárta ki kapuit a Kerepesi úti ügetőpálya, amely a kivilágítás miatt volt páratlan Európa-szerte, így aztán már az esti órákban is rendezhettek ügetőversenyeket. A Kerepesi úti pálya lerombolása után 2004-től a Kincsem Park lett az ügetőversenyek színhelye.

 

 

Ügető napjainkban
Az ügetőversenyek ellipszis alakú pályán zajlanak. A lovak egy könnyű, alig 30 kg-os kocsit, a sulkyt húzzák, amelyben előrenyújtott lábakkal ül a hajtó. A rajt előtt a versenyzők elfoglalják a számukra kijelölt helyeket. Az esélyek kiegyenlítése érdekében a jobbak hátrább, a gyengébbek pedig a startvonalhoz közelebb állnak. A lovakat általában startautó indítja, de fordulóstarttal (a versenyzők menetiránynak háttal vannak, majd a startjelre megfordulva kezdenek versenyezni) is rajtolhatnak. A pályán a lovak csakis ügetve haladhatnak (poroszka-futamokon természetesen poroszkálva). Azok a lovak, amelyek elvétik a lépést, és ügetésből vágtába ugranak, kiesnek a versenyből. A pályán haladó hajtók sávot választhatnak verseny közben, azonban a balesetek elkerülése végett saját fogatukkal nem érhetnek ellenfelük fogatához. Az ügetőt ésszerűen az a ló nyeri, amelyik elsőként ér a célba.
Saját kiegészítés: én repülőstartos versenyen is voltam már, amely igen hasonló a fordulóstarthoz, csak a versenyzők már eleve menetirányba vannak, megpróbálnak minél inkább felzárkózni egy sorba, és így érnek a rajtvonalhoz.

 

Lovasverseny vagy lóverseny?
A lovasversenyeken - ahogyan a díjugratásban, díjlovaglásban, a militaryn vagy a fogathajtáson is - a lovas teljesítményét értékelik, miközben a ló képességével seíti a jobb eredményt. A lóversenyben azonban a ló gyorsaságát mérik, az ember pedig csak hozzájárul a győzelemhez. A lóversenyben az emberek a lóról beszélnek, és az ő neve szerepel elől. Két ága van: a galopp és az ügető.

 

 

Ki legyen a jövőhét ügetőlova itt a blogon?
Szavazzatok hozzászólásban péntekig (01.31-ig), és akit megszavaztok, arról fognak szólni a jövőhétvégi posztok!:)
A választható lovak:
1. Kabala2. Butterfly
3. Radium Boy
4. Lady Flame
5. Illetmény
Részemről egy szavazat Butterfly-ra!:)

 

Címkék: ügető | verseny

Megtekintés: 3936 | Bővebben...


Kincsem Park - ügető szezonnyitó

Sziasztok!
Ti is néztétek a szezonnyitóról az online élő közvetítést? Nem értem miért, de nálam megszakadt az adás, pedig még 3 futam hátra lenne!:(
No de sebaj, reménykedjünk, hogy helyre áll, addig is itt egy kis beszámoló az eddigi futamokról. De mielőtt belekezdenék, azt még engedjétek megjegyezni, hogy szerintem aki nézi, őrült izgalmas versenynek lehet szemtanúja, meglepetés meglepetés hátán!

1. futam:
Rustik Rozi, PS I Love You, Pannus-Com, Nílus Gyöngye és Red Stone ötöse kezdett jól, Jubilee Hut és Pálinka lemaradtak tőlük, előbbi később el is ugrotta magát, amivel kiesett a versenyből. A célegyenesre még Rustik Rozi fordult elsőként, de folyamatosan jött Red Stone és végül ő nyerte a futamot. Harmadik helyen PS I Love You végzett.
A futam után a 4-es számú fogat hajtója (Lakatos Csaba) óvást emelt a 3-as számú fogat hajtója (Kolozsi József) ellen keresztezés címén. A Versenyintézőség az óvást megtárgyalta és azt elutasította.
Befutási sorrend: Red Stone (5) - Rustik Rozi (2) - PS I Love You (3)

2. futam:
Nem indult a 8-as számú Professzor!
Elég kaotikusra sikerült a nap második futama. Negrita Grif indult legjobban és pillanatok alatt hagyta ott a többieket, de az első kanyarban elugrotta magát, majd fel is bukott. Szerencsére sem a lónak, sem a hajtónak nem történt komoly baja, mindketten saját lábukon hagyták el a pályát. Ezután Paradise Gielle vezetett, őt folyamatosan támadta Rachel CR, majd Riviéra Dream és Chevallier SR következtek, őket Rutkai és Süni követte, de már nagy hátrányban. Az utolsó 600 méternél Chevallier SR, majd Süni is galoppoztak, kiestek a versenyből. A célegyenesre is Paradise Gielle és Rachel CR kettőse fordult elsőként, ott azonban elindult Rachel CR és megnyerte a futamot. Harmadik Riviéra Dream lett.
Befutási sorrend: Rachel CR (5) - Paradise Gielle (4) - Riviéra Dream (7)

3. futam:
Nem indult az 5-ös számú Jonatán!
Az egész mezőny együtt ügetett a verseny folyamán, az élen Oron Flying és Vamos Kemp kettőse, majd Jewel, Kisasszony, No Bi és Oscar Wilde volt a sorrend. Változás csak a célegyenesben történt, ahol Vamos Kemp volt az erősebb, ő nyerte a futamot, harmadik helyre pedig Oscar Wilde jött fel.
Befutási sorrend: Vamos Kemp (7) - Oron Flying (4) - Oscar Wilde (6)

4. futam:
Nem indult az 1-es számú Kishölgy!
Lear Király, Kapitány, Nagyszájú és Kaméliás Hölgy kezdtek a legjobban. A vezető kettős végig jól tartotta magát, Nagyszájú azonban az utolsó kanyarban elugrotta magát és kiesett a versenyből. A célegyenesben Indiana Rosa indult meg hatalmas lendülettel és nagyon könnyen nyerte a futamot. Második helyen Lear Király maradt, harmadiknak pedig Kis Herceg szaladt fel.
Befutási sorrend: Indiana Rosa (8) - Lear Király (4) - Kis Herceg (7)

5. futam:
Lejtők hölgye ment el vezetni a start után és folyamatosan növelte előnyét a többiekkel szemben. Mögötte Jávor Class, Kincses, Mariska, Larissza, Nubia és Knock volt a sorrend. Meglepetésre Lejtők hölgye előnye elkezdett csökkenni és az egész mezőny felszaladt rá. A célegyenesben elindult Larissza és ő nyerte a futamot, Lejtől hölgye megőrizte a második helyet, harmadik pedig Kincses lett. Nubia és Mariska a célegyenesben hibáztak.
Befutási sorrend: Larissza (2) - Lejtők hölgye (4) - Kincses (7)

Mire ezt kiírtam, vissza is jött a közvetítés. Remélem ti is nézitek!;)

 

Címkék:

Megtekintés: 3841 | Bővebben...


Kezdődjék :)

Sziasztok!
Merci vagyok, 16 éves. Egészen kiskorom óta meghatározzák életem a lovak, illetve irántuk érzett szeretetem.

Jelenleg Tündin lovagolok, aki tavasz elejére csikót vár. Nagyon izgulunk már!:)


A blogba mindenféle fog majd szerepelni, ami lovakkal kapcsolatos. Lesznek bejegyzések jelenlegi élményeinkről, a céljaimról és ahhoz vezető útról, illetve szimpla lovas dolgokról, érdekességekről.
Remélem tetszeni fog nektek!
Szívesen fogadom majd a hozzászólásokat illetve üzeneteket!:)
Addig is, nézzétek ezt a videót. Én nagyon gyakran nézem, nagyon szeretem. Sokszor úgy érzem, erőt ad.
https://www.youtube.com/watch?v=Uz_hvuVyODw

Címkék:

Megtekintés: 3951 | Bővebben...