2018. december 12. szerda. Ma Beatrice és Pasa névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6269 patkó) | Top 10 »
Lovam.hu

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Lovas közösségi blog

Amit tudni érdemes az ügetőről [szavazás: Ki legyen a jövőhét ügető lova?]

Nagy Petra Mercédesz

A verseny története
A kocsiverseny már Kr.e. 1500-ban megjelent az asszír királyi udvarban, ahol a lovak könnyű kocsit húztak. A Kr.e. VII. században pedig már olimpiai sportággá vált. Korszerű fejlődése a XIX. században indult meg. Hazánkban már az 1850-es évek előtt is rendeztek kocsiversenyeket,  ezeken azonban még csak a táv és az idő számított, a jármód kevésbé. Valódi próba-ügetőversenyeket 1879-82-ig kijelölt utakon rendeztek először a Városerdőben, vagyis a mai Városligetben. Tattersall területén 1883-ban aztán megépült a 750 méter hosszú körpálya. 1933-ban tárta ki kapuit a Kerepesi úti ügetőpálya, amely a kivilágítás miatt volt páratlan Európa-szerte, így aztán már az esti órákban is rendezhettek ügetőversenyeket. A Kerepesi úti pálya lerombolása után 2004-től a Kincsem Park lett az ügetőversenyek színhelye.

 

 

Ügető napjainkban
Az ügetőversenyek ellipszis alakú pályán zajlanak. A lovak egy könnyű, alig 30 kg-os kocsit, a sulkyt húzzák, amelyben előrenyújtott lábakkal ül a hajtó. A rajt előtt a versenyzők elfoglalják a számukra kijelölt helyeket. Az esélyek kiegyenlítése érdekében a jobbak hátrább, a gyengébbek pedig a startvonalhoz közelebb állnak. A lovakat általában startautó indítja, de fordulóstarttal (a versenyzők menetiránynak háttal vannak, majd a startjelre megfordulva kezdenek versenyezni) is rajtolhatnak. A pályán a lovak csakis ügetve haladhatnak (poroszka-futamokon természetesen poroszkálva). Azok a lovak, amelyek elvétik a lépést, és ügetésből vágtába ugranak, kiesnek a versenyből. A pályán haladó hajtók sávot választhatnak verseny közben, azonban a balesetek elkerülése végett saját fogatukkal nem érhetnek ellenfelük fogatához. Az ügetőt ésszerűen az a ló nyeri, amelyik elsőként ér a célba.
Saját kiegészítés: én repülőstartos versenyen is voltam már, amely igen hasonló a fordulóstarthoz, csak a versenyzők már eleve menetirányba vannak, megpróbálnak minél inkább felzárkózni egy sorba, és így érnek a rajtvonalhoz.

 

Lovasverseny vagy lóverseny?
A lovasversenyeken - ahogyan a díjugratásban, díjlovaglásban, a militaryn vagy a fogathajtáson is - a lovas teljesítményét értékelik, miközben a ló képességével seíti a jobb eredményt. A lóversenyben azonban a ló gyorsaságát mérik, az ember pedig csak hozzájárul a győzelemhez. A lóversenyben az emberek a lóról beszélnek, és az ő neve szerepel elől. Két ága van: a galopp és az ügető.

 

 

Ki legyen a jövőhét ügetőlova itt a blogon?
Szavazzatok hozzászólásban péntekig (01.31-ig), és akit megszavaztok, arról fognak szólni a jövőhétvégi posztok!:)
A választható lovak:
1. Kabala2. Butterfly
3. Radium Boy
4. Lady Flame
5. Illetmény
Részemről egy szavazat Butterfly-ra!:)

 


Szólj hozzá!

Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be.