2019. február 20. szerda. Ma Donna névnapja van.
Legtöbb patkója van: mersi lady (6310 patkó) | Top 10 »
Lovam.hu

 • VAGY

  belépés a fiókoddal:


 • VAGY

  regisztrálj az oldalon:
  *
  *
  Honey Potter:
  E-mail:
  *
  *
  *
  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Lovas közösségi blog

Régi kincs :)

Nagy Petra Mercédesz

Sziasztok!:)

Imént találtam egy számomra csodát, amit veletek is megszeretnék osztani.
Ezt a képet most fedeztem fel nagyszüleimnél, a régi kacatok között. Mindenhol rejtőznek kincsek:)
Ezen a képen dédpapámat láthatjátok. 99 éve készült a kép, a hátulján levő írás szerint. Még a keret is eredeti rajta. Csodálatos!

Ui: Azt hiszem megvan, honnan az érdeklődési köröm:)

http://kepfeltoltes.hu/140225/Mikl_s_papa_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

undefined

Címkék:

Megtekintés: 3958 | Bővebben...


Amit tudni érdemes az ügetőről [szavazás: Ki legyen a jövőhét ügető lova?]

Nagy Petra Mercédesz

A verseny története
A kocsiverseny már Kr.e. 1500-ban megjelent az asszír királyi udvarban, ahol a lovak könnyű kocsit húztak. A Kr.e. VII. században pedig már olimpiai sportággá vált. Korszerű fejlődése a XIX. században indult meg. Hazánkban már az 1850-es évek előtt is rendeztek kocsiversenyeket,  ezeken azonban még csak a táv és az idő számított, a jármód kevésbé. Valódi próba-ügetőversenyeket 1879-82-ig kijelölt utakon rendeztek először a Városerdőben, vagyis a mai Városligetben. Tattersall területén 1883-ban aztán megépült a 750 méter hosszú körpálya. 1933-ban tárta ki kapuit a Kerepesi úti ügetőpálya, amely a kivilágítás miatt volt páratlan Európa-szerte, így aztán már az esti órákban is rendezhettek ügetőversenyeket. A Kerepesi úti pálya lerombolása után 2004-től a Kincsem Park lett az ügetőversenyek színhelye.

 

 

Ügető napjainkban
Az ügetőversenyek ellipszis alakú pályán zajlanak. A lovak egy könnyű, alig 30 kg-os kocsit, a sulkyt húzzák, amelyben előrenyújtott lábakkal ül a hajtó. A rajt előtt a versenyzők elfoglalják a számukra kijelölt helyeket. Az esélyek kiegyenlítése érdekében a jobbak hátrább, a gyengébbek pedig a startvonalhoz közelebb állnak. A lovakat általában startautó indítja, de fordulóstarttal (a versenyzők menetiránynak háttal vannak, majd a startjelre megfordulva kezdenek versenyezni) is rajtolhatnak. A pályán a lovak csakis ügetve haladhatnak (poroszka-futamokon természetesen poroszkálva). Azok a lovak, amelyek elvétik a lépést, és ügetésből vágtába ugranak, kiesnek a versenyből. A pályán haladó hajtók sávot választhatnak verseny közben, azonban a balesetek elkerülése végett saját fogatukkal nem érhetnek ellenfelük fogatához. Az ügetőt ésszerűen az a ló nyeri, amelyik elsőként ér a célba.
Saját kiegészítés: én repülőstartos versenyen is voltam már, amely igen hasonló a fordulóstarthoz, csak a versenyzők már eleve menetirányba vannak, megpróbálnak minél inkább felzárkózni egy sorba, és így érnek a rajtvonalhoz.

 

Lovasverseny vagy lóverseny?
A lovasversenyeken - ahogyan a díjugratásban, díjlovaglásban, a militaryn vagy a fogathajtáson is - a lovas teljesítményét értékelik, miközben a ló képességével seíti a jobb eredményt. A lóversenyben azonban a ló gyorsaságát mérik, az ember pedig csak hozzájárul a győzelemhez. A lóversenyben az emberek a lóról beszélnek, és az ő neve szerepel elől. Két ága van: a galopp és az ügető.

 

 

Ki legyen a jövőhét ügetőlova itt a blogon?
Szavazzatok hozzászólásban péntekig (01.31-ig), és akit megszavaztok, arról fognak szólni a jövőhétvégi posztok!:)
A választható lovak:
1. Kabala2. Butterfly
3. Radium Boy
4. Lady Flame
5. Illetmény
Részemről egy szavazat Butterfly-ra!:)

 

Címkék: ügető | verseny

Megtekintés: 4216 | Bővebben...


Kincsem Park - ügető szezonnyitó

Nagy Petra Mercédesz

Sziasztok!
Ti is néztétek a szezonnyitóról az online élő közvetítést? Nem értem miért, de nálam megszakadt az adás, pedig még 3 futam hátra lenne!:(
No de sebaj, reménykedjünk, hogy helyre áll, addig is itt egy kis beszámoló az eddigi futamokról. De mielőtt belekezdenék, azt még engedjétek megjegyezni, hogy szerintem aki nézi, őrült izgalmas versenynek lehet szemtanúja, meglepetés meglepetés hátán!

1. futam:
Rustik Rozi, PS I Love You, Pannus-Com, Nílus Gyöngye és Red Stone ötöse kezdett jól, Jubilee Hut és Pálinka lemaradtak tőlük, előbbi később el is ugrotta magát, amivel kiesett a versenyből. A célegyenesre még Rustik Rozi fordult elsőként, de folyamatosan jött Red Stone és végül ő nyerte a futamot. Harmadik helyen PS I Love You végzett.
A futam után a 4-es számú fogat hajtója (Lakatos Csaba) óvást emelt a 3-as számú fogat hajtója (Kolozsi József) ellen keresztezés címén. A Versenyintézőség az óvást megtárgyalta és azt elutasította.
Befutási sorrend: Red Stone (5) - Rustik Rozi (2) - PS I Love You (3)

2. futam:
Nem indult a 8-as számú Professzor!
Elég kaotikusra sikerült a nap második futama. Negrita Grif indult legjobban és pillanatok alatt hagyta ott a többieket, de az első kanyarban elugrotta magát, majd fel is bukott. Szerencsére sem a lónak, sem a hajtónak nem történt komoly baja, mindketten saját lábukon hagyták el a pályát. Ezután Paradise Gielle vezetett, őt folyamatosan támadta Rachel CR, majd Riviéra Dream és Chevallier SR következtek, őket Rutkai és Süni követte, de már nagy hátrányban. Az utolsó 600 méternél Chevallier SR, majd Süni is galoppoztak, kiestek a versenyből. A célegyenesre is Paradise Gielle és Rachel CR kettőse fordult elsőként, ott azonban elindult Rachel CR és megnyerte a futamot. Harmadik Riviéra Dream lett.
Befutási sorrend: Rachel CR (5) - Paradise Gielle (4) - Riviéra Dream (7)

3. futam:
Nem indult az 5-ös számú Jonatán!
Az egész mezőny együtt ügetett a verseny folyamán, az élen Oron Flying és Vamos Kemp kettőse, majd Jewel, Kisasszony, No Bi és Oscar Wilde volt a sorrend. Változás csak a célegyenesben történt, ahol Vamos Kemp volt az erősebb, ő nyerte a futamot, harmadik helyre pedig Oscar Wilde jött fel.
Befutási sorrend: Vamos Kemp (7) - Oron Flying (4) - Oscar Wilde (6)

4. futam:
Nem indult az 1-es számú Kishölgy!
Lear Király, Kapitány, Nagyszájú és Kaméliás Hölgy kezdtek a legjobban. A vezető kettős végig jól tartotta magát, Nagyszájú azonban az utolsó kanyarban elugrotta magát és kiesett a versenyből. A célegyenesben Indiana Rosa indult meg hatalmas lendülettel és nagyon könnyen nyerte a futamot. Második helyen Lear Király maradt, harmadiknak pedig Kis Herceg szaladt fel.
Befutási sorrend: Indiana Rosa (8) - Lear Király (4) - Kis Herceg (7)

5. futam:
Lejtők hölgye ment el vezetni a start után és folyamatosan növelte előnyét a többiekkel szemben. Mögötte Jávor Class, Kincses, Mariska, Larissza, Nubia és Knock volt a sorrend. Meglepetésre Lejtők hölgye előnye elkezdett csökkenni és az egész mezőny felszaladt rá. A célegyenesben elindult Larissza és ő nyerte a futamot, Lejtől hölgye megőrizte a második helyet, harmadik pedig Kincses lett. Nubia és Mariska a célegyenesben hibáztak.
Befutási sorrend: Larissza (2) - Lejtők hölgye (4) - Kincses (7)

Mire ezt kiírtam, vissza is jött a közvetítés. Remélem ti is nézitek!;)

 

Címkék:

Megtekintés: 4136 | Bővebben...


Kezdődjék :)

Nagy Petra Mercédesz

Sziasztok!
Merci vagyok, 16 éves. Egészen kiskorom óta meghatározzák életem a lovak, illetve irántuk érzett szeretetem.

Jelenleg Tündin lovagolok, aki tavasz elejére csikót vár. Nagyon izgulunk már!:)


A blogba mindenféle fog majd szerepelni, ami lovakkal kapcsolatos. Lesznek bejegyzések jelenlegi élményeinkről, a céljaimról és ahhoz vezető útról, illetve szimpla lovas dolgokról, érdekességekről.
Remélem tetszeni fog nektek!
Szívesen fogadom majd a hozzászólásokat illetve üzeneteket!:)
Addig is, nézzétek ezt a videót. Én nagyon gyakran nézem, nagyon szeretem. Sokszor úgy érzem, erőt ad.
https://www.youtube.com/watch?v=Uz_hvuVyODw

Címkék:

Megtekintés: 4239 | Bővebben...


Lovastúra a Csereháton át a Zemplénbe

Szabados Csaba

Mióta az ember motorizált szekereken száguld keresztül országot, tájat, néhány óra alatt tesz meg utakat, melyet lóval csak napok alatt lehet haladni, nem véletlen a lassan értelmét vesztő kifejezés: egy napi járóföld. Nos nékünk és hűséges huculjainknak hat nap kellett ahhoz, hogy Szőlősardóból megjárjuk Sárospatakot és haza is érjünk.

A kaland már vasárnap elkezdődött az úti felszerelés lázas készítgetésével, poggyászok nyeregre kötésével, igazgatásával, átrendezésével és persze a résztvevők beérkezésével. Ketten már „öreg” túrázónak számítanak, a maguk 17 évével, mivel már 5. vagy 6.-dik túrájukat nyomják nálunk. A harmadik kislány még először jön, sejtjük: nagy falat lesz, de ő biztos a lovas tudásában, elvégre három éve már, hogy lovagol… hát hajrá!

Hétfőn korai az ébresztő, hatkor már mindenki lovon, messze megyünk: Vizsoly az első napi célpont és az bizony 70 km ide, (ha el nem tévedünk…). Jó tempóban haladunk, a lovak is frissek, mi is, már 11 óra körül azt hisszük, hogy Irotára érünk, de csak kavargunk a néhány év alatt letarolt erdő-maradványok között: ott is út, ahol eddig nem volt, jelzés viszont nincs ahol eddig volt, van viszont olyan amilyen eddig nem volt, de az még nincs rajta a térképen, mert az már 10 éves és az alatt átrendeződött minden. Találunk aztán egy láthatóan amatőr festésű figuratív jelzést, ami valószínűleg helyi tanösvény lehet, nem kevésbé meghökkentő magyarázattal: egyenes úton egyik irányba Irota 3 km, ellenkező irányba 4 km! Miközben úgy rémlik a pihenőül kiszemelt falu a harmadik irányba van, nosza induljunk! Végre belefutunk a kopott kék jelzésbe és hamarosan kutyák ugatása fogad a falu végén. Végigléptetve a fél falun megállapítjuk, hogy még kevesebben élnek itt, mint legutóbbi itt jártunkkor, két éve és egyre több az üres ház, árulkodóan szépre nyírt pázsittal: nyaralók… Egyen deszka kerítések, egyen tornácok, egyen filagóriák, egyen-mahagóni mindenütt! (Csak ez vót a népbótba’?) A falu közepe feldúlva: a sörösdobozomat épphogy ellepve csörgedező patakocskának 3 méter széles, másfél méter mély beton medret építenek, gondolom a 2010-es árvizek okán. Szendvicsnyi ebédünk után indulunk tovább, messze még a vége! Következő állomás: Felsővadász, a Rákóczi család ősi fészke. Ősi kastélyuk ma iskolaként szolgál, udvarán igen nagy a készülődés: három zsinnyegős kasza is aprítja a füvet, falunap lesz a hétvégén. Az újonnan térkövezett utcát, „stílusos”krómacél pihenőket sepregetik oly serénységgel, hogy még minket is majdnem kiseper belőle a kreolbőrű asszonyság! Itt is feltúrva a falu egy része: uniós támogatásból épül valami…

Gyorsabbra vesszük a tempót: Fancsalig meg sem állunk, ahol hűsítőnket kortyolgatva megtudjuk egy szakállas úriembertől: mi is az eredete a „fancsali képet vág” kifejezésnek, s mivel a végén megtudom, hogy a megyei múzeum történészével hozott össze jósorsom, el is hiszem neki és ím, közreadom: a XIX. század elején egy járvány igen megtizedelé a falu katolikus lakosságát, mire földesura protestáns jobbágyokat telepített közibük, kikkel állandó vallási villongásokat folytattak eztán. Egyszer a torzsalkodás odáig jutott, hogy a protestánsok meg akarták gyalázni a katolikusok által állíttatott feszületet, mire azok azt leszerelvén, elrejtették a gyalázkodók elől: elásták! Több évtized múltán akadtak rá ismét, s miután az utódok kiásták látták, hogy a korpusz igen csak el van tekeredve, torz képet mutat. A katolikus magyarázat szerint belecsapott a villám, a reformátusok szerint nem bírta nézni a vallási torsalkodást, azért vágott olyan fancsali képet a pléhkrisztus. a környéken jártába mindez Jókai Mór fülébe jutott, aki által máig köznyelvi fordulattá vált eme történet.

Encsen igen nagy feltűnést keltve ügettünk végig, míg egy közjáték fel nem kavarta a kedélyeket: egy buszmegálló mellett elhaladva láncát eltépve vetette ránk magát egy pitbull, kiszúrva magának a legkisebb lovunkat. Ifjú kreol gazdája láthatóan semmi hatással nem volt kedvencére, mire bozótvágó késemet vettem elő, hogy a kutyát megfékezzem, nagy nehezen megfogta. Vajon mire lehet ez a kedvesnek nem mondható kutya betanítva?!

Hogy Encs végképp ne kerüljön kedvenc helyeim közé, még a városka utolsó házaiból utánunk rohanó falkányi pucér kölök ordítva követelte: „takarodjatok innen büdös parasztok”!

Hogy is mondta Wass Albert?: az ország azé, aki teleszüli?!

Gibárt után az árvízi gáton vágtattunk be Vizsolyba, este nyolckor! Lovakat, cuccot lemosni, etetni, itatni, zabolni az Öreg Nyomdász Fogadó udvarán, ahol Darukáék, mint jó lovasemberek a legteljesebb természetességgel fogadták be lovainkat: villanykarám, széna előkészítve. No, nem mintha a megfáradt lovasoknak ne lett volna mire nézni: omlós sült tálakban, krumpli, sült csillagtök, zöldségek és a lényeg jófajta pálinka, utána édes mádi bor a jó hangulat végett!

A vizsolyi református templommal átellenben áll az a Rákóczi-kúria, melyben a Daruka család hozta létre az Öreg Nyomdász Élményparkot, mely áll étteremből, táborhelyből, falusi udvar bemutatóból, vitézlő oskolai próbatételekből és Nyomdatörténeti Kiállítás és előadásból, melyben Daruka Mihály uram személyesíti meg ama Mantskovits Bálint lengyel nyomdászt, aki anno kinyomtatta a ma Károli Bibliaként ismert első magyar nyelvű református bibliát. Sok érdekes tényt tudhattunk meg ezen korról és a biblia kinyomtatásának körülményeiről, tanulságai – mint a jelentős dolgoké általában – máig hatnak.

Ötfős csapatunk reggel kibővül 7 lovasra: Daruka Leila és Feri csatlakoznak hozzánk Pántlikával és Sámánnal. Regéc várát vesszük célba az Arka patak völgyében haladva, ahol 18-szor kelünk át a patakon. A terep meglehetősen köves, bozótos, sok a kidőlt fa, nehezen jutunk előre, egy óra mire a várat bevesszük, bár „nagyhatalmú” portása – aki gondolom időnként várkapitánynak képzeli magát – próbál ebben megakadályozni bennünket és a vendégek szolgálatára szerződtetett alkalmazotthoz semmiképpen nem illő, intoleráns hangnemben utasítja ki lovainkat a bejárat közeléből! Hej, ha Rákóczi nagyuram hallaná ezt, eme cerberust bizonnyal hajnalban a vár fokán pofoztatná fel illetlen beszédéért, mert a várrendtartás, mely ezt elrendelé ékes írással van kifüggesztve ma is a palota falára! Azért néhány régi, egyszerű szabályt érdemes lenne visszahozni!

Regéc várától a piros jelzésen indulunk Erdőhorváti felé. A terep egyre borzalmasabb: kő, bozót, meredek, kidől fa, benőtt jelzések. 10 km három és fél óra alatt! Délután ötre érünk vert hadakként Erdőhorvátiba, beesünk az első kocsmába, - melyről kiderül: az egyetlen a faluban - ahol a fiatal tulaj készségesen terel bennünket lovastól a szépen gondozott hátsó udvarba, ahol ki is köthetünk, zaboltathatunk. Rövid haditanács után úgy döntünk: ma már nem megyünk tovább, ha házigazdánk jóindulatából futja még, bekvártélyozkodnánk éjjelre is! És láss csodát: lehet! Sőt rövidesen széna is kerül a szomszéd telekről, az egyik vendég (ő is kreol!) vezet a saját földjére, vágjunk lovainknak zsenge tengerit, amennyit elbírunk és még egy italt sem fogad el érte! Gábor – ifjú házigazdánk – egész este sürög-forog körülöttünk: tűzifát vág tábortűzhöz, szénáért, zabért telefonál… Est szálltával, jóllakván szalonna-kolbász-májkrémes vacsoránktól, Gábor még jófajta házi pálinkával lep meg bennünket, kiket addigra a folyamatosan nézelődő helyi érdeklődők már a Facebookra is feltettek, mint helyi nevezetességet! Vidám tábortűznél alszik el csapatunk, amúgy nomádosan a tűz körül. Isten megáldja az Erdőhorváti kocsmát, Gábort, annak fiatal gazdáját, ajánlom minden gyalogos, autós. lovas, biciklis turistának, térjen be hozzá!

Betonon tovább Komlóskára, majd egy újabb piros jelzésen Hercegkútra indulunk, de néhány kilométer után ismét jelzést vesztünk és próbálunk a valósággal össze nem egyező térképünk alapján a szőlőhegyen keresztül elérni a falut. Nem egyszerű játék, de néhány visszafordulás után végre találunk egy völgyet, aminek újra el kell érnie a jelzett utat, és lőn! Majd ismét előkerülnek a macheték és utat vágunk gyalog, lovat vezetve a dúsan burjánzó szedresben… A hercegkúti kocsma udvarán a fűben ülve nézegetjük egymást: - Mi van, tigris-túrán voltál, hogy ilyen szép csíkos vagy? Innen már nagyobb tévelygés nélkül érünk a Végardói Betyár Lovastanyára, Livják Emike és Vismeg Pisti barátunk lovardájába. Éppen zajlik náluk a nyár sokadik lovastábora, apraja-nagyja lóháton! Miután lovaink megszabadulnak tetemes terhüktől, boldogan fúrják fejüket a zabos-szénás etetőbe, de még előtte lemossuk őket a patamosóban: izzadt sóslé csordogál róluk. Megtetszik nekünk is a hely és a módszer: nosza fürödjünk mi is a patamosóban, csak amúgy a hideg vizes slaggal, a ruha is maradhat, úgyis ki kell már mosni! Pihenés, száradás, majd megjön Leila a sörökkel és pihenés, száradás, sörözés. Értékeljük a nap történéseit, levonjuk a legnagyobb tanulságot: a piros jelzés a Zemplénben, azt jelenti, hogy LÓVAL NE MENJ ARRA!!! Megjön Csetneki Józsi, helyi lovas barátunk, és kezdek vacsorát főzni részben az általa hozott adalékokból: szalonna, hagyma, füstölt tarja mint pörköltalap, összefőzve fél kiló hajdinával és fél kiló kölessel! Tízen jóllaktunk belőle, reggel heten még bőségesen megreggeliztük és az utiszendvicsekbe is bőven került belőle, de nem is nagyon voltunk éhesek Regécig! Az éjszakát a csapat a használaton kívüli, jól beszénázott istállóban töltötte, már csak úgy nomádosan!

Negyedik napunkon visszaindultunk Vizsolyba – tanulva az eddigiekből – a kockázatmentesebb úton a Huták felé. Már Hercegkúton fél órát kerestük a jelzést, mire találtunk valamit, ami arra hasonlított, de legalább simán elvitt bennünket Újhutára. Itt aztán megtekinthettünk egy „széprenyírt” de tökéletesen halott falut: minden átépítve műfalu stílusban, üres udvarok, minden mahagónira kenve, - kíváncsi lennék melyik uniós képviselőnek van festékgyára? – ember, állat sehol. Néhány drága kocsi húz el mellettünk: az új tulajok, nyaralók. Következik Középhuta, kicsit nagyobb falu, itt még laknak is páran, a bolt is épp nyitva, veszünk gyorsan néhány sört, nagy a meleg… Tovább ügetünk az aszfalton: Óhuta, gyermekkorom nyaralóhelye! Mesélem fiamnak: 72-73-ban itt nyaraltunk szüleimmel az iskolaudvaron, sátorban, a kerítés egyik betonoszlopába édesapám bevéste a monogramját, meg a dátumot, menjünk nézzük meg! Szoruló torokkal léptetek át a masszív betonhídon – régen ez is fából volt – az iskola épülethez, ami ma Polgármesteri Hivatal, hatalmasan átalakított, lebetonozott udvarral, uniós mahagónival, tájidegenül. Persze a kerités sincs meg, de még az udvar azon része sem, ahol valaha sátraink álltak, biztosan alámosta valamelyik árvíz, azért lehet a patakmeder is szélesen kibetonozva?! A falu lakói eltűntek, a házak homlokzatán őrködő szentszobrokkal együtt, arra sincs szüksége az új nyaraló tulajdonosnak, az udvarok üresek, „széprenyírtak” minden sarkos, ahogyan egy élő falusi porta sohasem nézne ki: halott házak ezek, egy halott faluban, ahová élő kísértetként néha gyökereiket kereső lelkek térnek be megnyugvást keresve egy kifordult világ értelmetlen – amit ki akarok fejezni, nem találok rá magyar szót, mert nem volt jellemző ez a magyar életre, így szavunk sincs rá! „Sic transit gloria mundi”- mondaná a művelt latin, ha még lenne latin…

Aszfalton csattognak tovább lovaink patkói, sajnos, mert nem a legjobb terep a lábuknak és a patkók is igen fogynak ezen, pedig már 800.-Ft-ot is elkérnek darabjáért, s azon még dolgozni kell, hogy a lábára kerüljön!

Balról a távolban ismét feltűnik Regéc vára, s már bent is vagyunk a faluban, amely szinte semmiben sem tér el az eddigiektől: széprenyírt, alig-lakosság, nyaralófalu, mahagóni! Egy lakatlan ház kerítéséhez bekötjük az embermagasságú gazba lovainkat, szemben a bolt még nyitva, veszünk innivalót, a lányok jégkrémeket, lentebb a patak parti pihenőnél elfogyasztjuk utolsó hajdinás szendvicseinket, majd elterülünk a hihetetlenül puha, hűs mohaágyon. Néhány poén meg röppen, aztán mindenkin úrrá lesz a fáradtság, a meleg és elszunnyad. Végre egy kis falusi idill: fáradt vándorok megpihennek a zöld mohaszőnyegen, diófák árnyékában, csörgedező patak partján, arrább lovaik legelésznek, a bokrok mögül tán felhangzik Pán sípjának édes melódiája is? NEEEEM! Felberreg a szomszéd udvarban a zsinnyegős kasza!!! Az Új Magyarország vidékfejlesztése meg van oldva, a neves német kisgépgyártó megoldotta: minden kihalt magyar falut teletömött ezzel a büdös, nagyon hangos, nagyon drága, költséges üzemeltetésű förmedvénnyel! Minden faluban csak ennek a hangját hallottuk utunk során! Kiszámolta már valaki, hogy egy ilyen árából és éves működési költségéből (benzin, damil, javítás) hány egyszerű kézi kaszát lehetne venni és hány napszámost alkalmazni kishazánk amúgy is sokszorosan istenverte tájékán? Ha nem, ajánlom tegye meg egy illetékes, meg fog lepődni! Ja, hogy akkor nem egy német multicéget fogunk pénzzel tömni?! Tudják azt, hogy már magyar gyártmányú kaszát nem kapni a gazdaboltokban évek óta csak szlovákot, oroszt vagy kínait?!

Estére csak megérkezünk Vizsolyba, ismét az Öreg Nyomdász Fogadóba, Darukáék nagyobb örömére! Borral, frissen sült kemencés lepénnyel fogadnak bennünket, gyors éhelverőnek, mert az aznapra rendelt isteni eledel, a töltött káposzta, még csak eztán jön, melyet úgy töm kétpofára csapatunk, hogy meg sincs érkezése dicsérni Gabriella asszony finom keze munkáját. Némi élménybeszámolós poharazás után, mint a vakveréb mi is „elülünk”.

Ötödik nap későbben kelünk, indulunk, valahogy nehezebb már a lóraszállás, hosszas vállveregetéssel, kézrázással, puszikkal veszünk búcsút szíves vendéglátóinktól, és egy utolsó fullánkkal: Ősszel aztán gyertek el egyszer lovagolni hozzánk, hogy lovon is kipróbáljátok ne csak tevén!

Andorral úgy döntünk: nem a jelzést követjük, mert az túl nagy kitérőket tesz, irány nyugat, valahol ott lesz Irota, ahol éji szállásunkat tervezzük. Jól is megy a navigálás, csak egyszer-kétszer kell irányt változtatnunk valami akadály miatt, de viszonylag jó tempóban érünk Gagyapáti falucskába, ahol ismét csak a zsinnyegés fogad: másnap falunap lesz a 11 lakosú faluban! Üdülőfalu, néhány városból kiköltözött értelmiségi próbál falusivá vedleni, persze azért jószág az nem kell, mert büdös! A polgármester jóravaló – szintén városi – ember, néhány jó szava és egy hideg söre van számunkra. Útba igazítanak Szanticska felé: - itt ki a faluból az iskola mellett, aztán az erdő mellett megy az út, a tetőn meg balra! Kár, hogy nem járt arra falusi már legalább 5 éve, már csak az utat benövő akácos korát saccolva, de a machetéket használva, ismét sikerül a tetőre – mondhatnám a csúcsra?! – jutnunk. Gadnáig a gerincen vágtázunk, majd kis villanypásztor kerülgetés után rálelünk az Irotára vezető ösvényre, meg is érkezünk est szállta előtt. Szállásunk a valamikori iskola széprenyírt udvarán lészen a polgármester úr – Isten áldja segítőkészségéért – engedélyével. Lovainkat csak úgy elengedjük a hatalmas udvar hátsó részébe, ahol nincs lenyírva a fű és elégedetten legelésznek egész éjjel. Fürdés a kerti csapnál, heveny locsolkodás formájában, majd fakeresés, tűzgyújtás, vacsora készítés szalonna sütés formájában. Összehúzódva a tűz körül, hálózsákjainkba burkolózva nyom el az álom, Isten szabad ege alatt. Hol lovaink matatása, hol a szomszéd kutya ugatása szakítja meg zaklatott álmunkat, hja kérem a nomádizmus áldozatokkal jár!

Utolsó túranapra virradtunk, gyakorlott mozdulatokkal teremtünk rendet a cuccok este okozott káoszában és kerül lóra az utolsó málha is. Irány haza! Királykúton keresztül, Galvácsot elkerülve, Meszes fölötti gerincről fordulunk a Rakaca-tó felé és délben már a szalonnai Gesztenyés kocsma udvarán pihenünk. A borzalmasan elgazosodott Bódva parti földúton érünk Perkupára, ahol még egy utolsó pihenőre meg kell állnunk a Csordás-féle fagyizónál, aztán csendesen hazabaktatunk. Lovaink megkönnyebbülve térnek meg megszokott karámjukba, elégedetten ropogtatva jól megérdemelt extra zabadagjukat.

Végignézek a három lányon: kicsit fáradtak, de nagyon boldogok! Kár, hogy vége, mondják, jövünk ősszel is, akkor hová megyünk?

Andor fiammal megfogadjuk: ilyen nagy túrát még egyszer nem teszünk, van a környéken éppen elég látnivaló, jól csoportosítva 10 napra is bőven elég a lovas vendégnek és van még felfedezendő rövidebb túra útvonal is!

 

TANULSÁGOK:

- országunk a rosszul értelmezett modernizáció kapcsán annyira átállt a motorizált közlekedésre, hogy a lovaknak végképp nem hagyott helyet sem közlekedni, sem pihenni. Nehéz dolog ma lóval eljutni A-ból B-be és alapos szervezést igényel az éjszakai pihenőhelyek felállítása egy adott útvonalon.

- falvainkat a rosszul értelmezett modernizáció kapcsán tehénbőgés helyett a motoros fűkaszák fülsértő zaja tölti be.

- a falusi életforma a falusi lakossággal együtt eltűnt! A nyaralófalu-feeling a városi lakossággal együtt hozta a városi életmódot falura: vízvezeték, szennyvízrendszer, vezetékes gáz, kábeles-tányéros tévé, bevásárlóközpontos-akciós fogyasztás mind közrejátszott a falu elhalásában! Nincs már faluközösség, nincs paraszti gazdálkodás, állatok sincsenek már falun, emberek sem akik gondoznák-tartanák őket, művelnék földjeiket, csak néhány közmunkás és zsinnyegős kasza! Csak elvadult határok!

- a magyar termőföld a rosszul értelmezett modernizáció kapcsán nem termel már élelmet, takarmányt, nem nevel állatot, csak támogatást termel gazdájának! Falvaink határai, melyek nem is olyan régen egy egész falu lakosságának adtak megélhetést, most csak egy-két új tulajdonosnak ad gazdagodást, miközben a faluról mindenki elvándorolt, megélhetés híján, akik jöttek helyükbe, meg végképp nem akarnak földet művelni!

- akié a föld, azé az ország, a föld viszont azé, aki megműveli. Jelenleg nincs művelve a föld, nincs is gazdája az országnak sem azért lophatja, zsigerelheti, sarcolhatja aki éppen éri! A támogatás-elvű mezőgazdaság mérhetetlen károkat okozott a magyar vidéknek. Erős szándékkal még talán visszahozható valami a működő faluból, ami életünk alapja, mert az élelmet ott lehet megtermelni, nem vegyi üzemekben!

- akinek van még némi földecskéje, kertje kezdje el felszántani, művelni, tanulja újra az egyszerű paraszti munkákat, termelje meg magának a szükséges terményeket, hamarosan életet menthet… No, de mindez tavaly augusztusban történt, azóta már idén nyáron is tettünk egy sokkal hangulatosabb 9 napos nomád túrát a Felvidéken, legközelebb ezt osztom meg az érdeklődőkkel, addig is üdv! Hucul Lovasudvar, Szabados Csaba. lovastura.atw.hu

Címkék:

Megtekintés: 4681 | Bővebben...


Sörény fonás:)

lovasági

Sziasztok! :)

A napokban kedvet kaptam ahhoz, hogy befonjam a lovam sörényét, azonban sajnos egy helyen kikopott neki és rövid. Bár már elkezdett nőni, de még mindig csak 5-6cm, a többi helyen viszont elég hosszú a fonáshoz. 
 
A lényeg, hogy agyalok azon, mit lehetne vele kezdeni, ami a rövid részeken is megvalósítható. Gondoltam bogyózásra és arra, hogy a kopott részen majd valahogy máshogy hozok össze egy bogyót, de valójában fonni szeretném. Talán nem fog összejönni, de inkább arra vagyok kíváncsi, hogy az eponás (spanyol lovasiskola) lovak sörényét hogyan fonják, mert az olyan gyönyörű:) Tudom, hogy ehhez az én lovam sörénye még gyengécske, de azért nem adom fel és egyszer talán majd úgy is sikerül, ha megnő:) 
Minden esetre először is képek után kutattam és ebbe szerettem bele:

http://img7.indafoto.hu/8/1/108091_07bbdb29f4120702b9bc9936cf2a5608/11819135_0404bcccf1c83a3b704fab598f6ed50f_m.jpg

(remélem jól látszik és tudom hogy nem megy akárkinek de, remélem tudtok segíteni:D)
Egy másik apróság, hogy ha ti is jártatok már úgy, hogy kikopott a ló sörénye, van-e tippetek ezt megoldani. Nincs semmi gombás fertőzése vagy egyebek, egyszerűen csak ha kinyúl a karám fái közt, akkor dörzsöli. Az egyetlen megoldás, ami eszembe jutott az az, hogy nagyobb legyen a rés a fák között, de persze ez nem olyan egyszerű, mint ahogy első hallásra tűnik és nehéz megoldani:)) 
 
Előre is köszi, és használjátok a blogot mert szeretem olvasni a sztorikat.. de mostanában alig írtok:') Jó lovaglást, szép napokat! Puszi: Ági

 

Címkék:

Hozzászólás 4 | Megtekintés: 6393 | Bővebben...


Topáz

boribála

Sziasztok! Régóta szemezgetek az oldallal és most rá vettem magam hogy regisztrálok és elkezdek blogot írni imádott kiscsikómról Topázról. 2013.03.27-én született hajnalban hugicám kancájától Tüzestől. Azóta rengeteget nőt és elkezdtük tanítgatni már szépen feladja a lábát elviseli a kötőféket és most vedli le a csikószőrét aminek kifejezetten örülök hiszen a világospej apró csődörcsikóből most kezd sötétpej igazi ,,férfiló" válni :) (hűha ezt elég sután fogalmaztam meg :D) de sajnos csak választási csikó koráig marad nálunk mert nincs annyi pénzünk hogy felneveljük (illetve nincs sok tapasztalatunk hogyan kéne belovagolnunk és nem szeretnénk elrontani) de apukám nagyon beleszeretett (ahogy én és a húgom is) többször mondogatja hogy majd vissza kéne vásárolni ha már belovagolták :). Ahogy fent említettem törvényesen nem az én csikóm Topáz hanem a húgomé hiszen övé Tüzes a hihetetlenül szuper kanca, de nekem is van egy lovam :D Yukinak hívják 3 éves kanca csikó nem rég van nálunk de én nagyon szeretem már most.

 Szóval puszil titeket: boribála  

UI.: Ma megyünk ki hozzájuk és hozok friss képeket (mert Topiról csak régi képek vannak Yukiról meg még egyáltalán nincs)

Címkék:

Hozzászólás 5 | Megtekintés: 4655 | Bővebben...


Aki tud, jöjjön el!

Molnár Ági

Október 5-én, szombaton lesz nálunk Jászszentandráson a szüreti mulatság és az ezzel egybekötött lovas ügyességi verseny. Külön kategóriában indulnak a gyerekek és a felnőttek. Nagyon szeretném, ha eljönnétek és indulnátok a versenyen helyettem! Én nem tudok menni, csak nézőnek, mert a verseny-nyerő lovam itthagyott (már az örök réteken legelészik), Lenke pedig csak januárban lesz 3 éves :(

Lóval érkezőknek háromszori étkezést biztosítanak, bor lesz mindenkinek ingyen, sőt, tavaly ittunk "villanykörte-pálinkát" is. Délután felvonulás, este táncmulatság lesz, itt az a mottó, hogy:

 "Nincs rossz idő, csak gyenge akarat!"

Szeretettel várok mindenkit! Telefonszámom, ha érdeklődni akartok a verseny felől: 06-3131-2-9696. 

Címkék:

Hozzászólás 2 | Megtekintés: 4207 | Bővebben...


Kié ez a kép?

Dombováriné Regina
20121004-08

Címkék:

Hozzászólás 10 | Megtekintés: 4475 | Bővebben...


Kimentem a csikóval terepre, avagy nesze neked Parelli!

Molnár Ági

 Nem, ne értsétek félre: nem ültem rá. Eszem ágában sincs két és fél éves csikót lovagolni, terepen hajszolni.

 Az egész úgy kezdődött, hogy vettem egy vacak biciklit. Olcsó volt, de még így is lealkudtam a felére, gondoltam, kipofozom és eladom.

 Na, ki akartam próbálni a bicajt, hogy milyen. Csak a kertben akartam menni egy kört, de olyan könnyű volt tekerni, a kapu meg nyitva volt, a spánielem pedig extázisba esett, hogy megyünk bicajozni, szóval a lényeg, hogy kigördültem a kapun és elindultam az úton. A kutya persze boldogan szaladt mellettem.

 Egyszercsak lódobogás! Tudnotok kell, hogy a csikó mindig szabadon van a kertben, de mivel egy oldalon nincs kerítés, ki tud menni az erdő alá legelni. De most még a kapu is nyitva maradt, hát jött utánam a lipicai csikó ezerrel. Mikor utolért, szépen beállt a bicaj mellé és olyan tempóban ügetett, ahogy én tekertem. Mintha azt mondta volna :"Hova mentek, én is jövök!"

 Fölkanyarodtam az erdő felé a földúton, gondoltam, a csikó erre már nem követ, biztosan hazavágtat. Dehogy vágtatott haza! Jött velem, mintha az anyjával menne.

 Mentünk egy kis kört. Csodálatos volt, ahogy ügetett mellettem, feltartott fejjel, lipicais lépésekkel, büszkén. Olyan boldog voltam! Tegnap már a saját biciklimmel mentem, végigjártuk az egy órás terepet. Mindketten sokkal jobban élveztük, mint a körbe-körbe futószárazást.

 Azóta biciklivel jártatom. Jön, üget a bicikli mellett vagy mögötte. Persze érzi a friss füvet, megáll legelni. Én tekerek. Felkapja a fejét, vágtat utánam, megszédíti a futás, elvágtat mellettem, előrenyargal. Szólok neki, megfordul, visszajön, beáll mellém ügetni.

 Nem nálam született, nem én neveltem kiskorától. Soha nem volt "Parellizve", soha nem tanítottam arra, hogy utánam jöjjön. Nem hiszi azt, hogy egy másik ló vagyok, mert látott már másik lovat és felismeri, hogy én nem úgy nézek ki. Mivel nem hülye, hanem csikó.

 Miért jön mégis? Mert tanítás nélkül is tudja, érzi, hogy összetartozunk. Mert szeret és érzi, hogy én is szeretem. Mert annak ellenére, hogy nem vagyok ló, elfogad társának, barátjának. Mert bízik bennem, mert szeret velem lenni. És ehhez nem kell Parelli és semmiféle látványos hókusz-pókusz, csak SZERETET. A lónak ez természetes.

 Nekünk miért nem az?

 

Címkék:

Hozzászólás 8 | Megtekintés: 5468 | Bővebben...


Én és Baba :)

Al*

ÉN 12 éves vagyok,Babát Kimlén tartjuk a papámnál.Gondolom már tudjátok,hogy mennyire szeretem.:)Remélem arról is olvastatok,hogy vemhes,és február elején fog szülni.:)
Ígérem felteszek majd képeket a csikóról.Tanácsot szeretnék kérni; Szerintetek jó név a Rusty?
Kanca nevet tudnátok írni?:)
előre is köszönöm.:)
Sziasztok.:)

Címkék:

Hozzászólás 11 | Megtekintés: 4864 | Bővebben...


Az én lovam,Baba

Al*

Címkék:

Hozzászólás 8 | Megtekintés: 5654 | Bővebben...


Bridget

Zsófi

Sziasztok! Régebben hoztam egy történetet, az immár be van fejezve. Most hozok egy újat, ami eléggé hosszú és még nincs befejezve, de sokkal jobb mint a régi.. :P

www.equestrian-stories.webnode.hu 

 http://www.kephost.com/images4/2012/11/1/a1_2012_11_1_kra7gdtc11.png

 egy részlet a 12. fejezetből:

 

- Mire készülsz? - nagyot nyeltem, mert erre a kérdésre nem számítottam. Mélyen a szemembe akart nézni, hogy hátha megtudja a választ. Én viszont felé sem néztem, csak a ló füleire bámulva próbáltam megfogalmazni egy értelmes választ. Végül erőt vettem magamon és ránéztem.

- Nem tudom - erre ő egy milliméterrel feljebb húzta mindkét szemöldökét, ez egyenlő volt egy nagy kérdőjellel. Kék szemeivel gyanakvóan nézett, én  pedig éreztem, hogy lassan eluralkodik rajtam a tehetetlenség. Ekkor csikorgatni kezdtem a fogaimat, és eldöntöttem, hogy nem engedem, hogy ez az ember elvigye innen Bridgetet, versenylónak. Ahogyan a képek megjelentek előttem, hogy milyen erősen fogják a fiatal állatokat az apró zsokék, a fogadások, amik hangjától megtelik az aréna. A csengő, a kapuk vészjóslóan hangos kicsapódása. Megrázkódtam, és kissé erősebben rúgtam meg szegény lovat, mint terveztem, de csak felkapta a fejét. 

 

 Itt elolvashatod, az elejétől:

http://equestrian-stories.webnode.hu/torteneteim/bridget/ 

Címkék: Lovas történet

Megtekintés: 5258 | Bővebben...


Karácsony 2012

Kiss Mercédesz

Kérlek fogadjátok minden kedves lovas barátaimnak üzenetemet a Szent karácsony alkalmábol :

youtube:

Mercédesz karácsonyi gondolata 2012

Isten áldja meg Ünnepeteket ,álmaitokat,vágyaitokat !

Ámen !

Címkék:

Hozzászólás 1 | Megtekintés: 5252 | Bővebben...


Az én lovam !

Kiss Mercédesz

Bemutatom Bellát ,a 6 éves lipicaimat.

Nagyon jól kijövök vele,bár írtó erős az egyénisége.Nem dobja el az agyát,de rühelli a bezártságot A fedelesben meg van vadúlva,menne ki.A falon túl vannak a boxok,ha tudná, kitúrná magát.Csodálatosan rakja a lábait,terepen egy álom vele lovizni.Viszont ,a zárt fedelesben , egy pokol .Tépi magát,feje,szeme állandóan az ablakon túl néz,ki a szabadba.

Nem mutatok be valami profi lovizást pont emiatt,de nem tudom megállni ,hogy ne tegyem fel.

Biztos kapok szekérnyi kritikát ,de szivesen veszem ,mert ,aszongya : minden seggberúgás .....egy lépés előre.

Nosza ,rá a youtubera:

M2U00192  Bella vágja magát.MPG

 

M2U00189.MPG Mersi

 

Címkék:

Hozzászólás 9 | Megtekintés: 6350 | Bővebben...


Mostanában

Eszty00410

Huhuu,sziasztok!
Biztos emlékeztek még rám
Felkeveredtem valamelyik nap az oldalra és elolvastam pár régi blogom.
Milyen kis gyerekes voltam.. Megváltoztam nagyon. Na mindegy most nem kezdem el magam elemezni :)
Kacajjal minden rendben, nagyon szeretem. Kikupálódott, nagyon rendes lovacska lett, tulajdonképpen semmi probléma nincs vele azon felül, hogy néha elég hisztis, dehát kancából van. 2 év után végre elmúltak a problémák,  meg az útálat meg ilyesmik. Hédit elengedtem már az örök mezőkre, és azóta tényleg az van, amit Johanna mondott (axieris) : Addig, amíg nem engedem el őt, és minden lóban Hédit fogom keresni, addig Kacaj sem fogja bennem keresni a lovasát.
Hát most ott tartunk hogy kötőfékkel járunk terepre. Semmi probléma nincs vele, terepbiztos. Persze traktorok meg ilyesmik...De az sem életveszélyes. Nagyon, nagyon szeretem!! :)
Aztán udvaron belül meg már szerszám nélkül megyünk. nyakmadzaggal, vagy anélkül, odafigyel rám, már eljutottunk odáig hogy nyolcasokat ügetünk. Amikor legelőször próbáltam ki vele, akkor féltem kicsit hogy megörül majd és megindul rohangálni, de semmit nem csinált. Nagyon büszke voltam Rá!! :) 
Semmi pénzért nem válnék meg tőle. Amióta volt nyáron az a bélcsavarodása, és a kezemben volt az élete.. Kis híján elpusztult.. Gyökeresen változott meg mindkettőnkben minden. Ott voltam vele végig, ott aludtam vele az istállóban és gondját viseltem, ő ezt meghálálta! 
Most úgy nem tudok mást mondani, nem is érdemes. Csak gondoltam írok, mert elég rossz benyomást keltenek a régi bejegyzések rólam, talán elhiszitek hogy megváltoztam, Kacaj miatt! 
Azt szoktam mondani, hogy " annak idején Kacaj akaratlanul megtanított azokra a dolgokra, amiknek a segítségével most én tanítom őt" . És ez így van rendjén. 
Néhány kép: 


 

Személyes kedvencem:Na, hát ennyi lenne.. :)
Véleményeket szívesen fogadok! 
Sziasztok

Címkék:

Hozzászólás 3 | Megtekintés: 4916 | Bővebben...


egylovas

Egylovas

rontott problémás lovak visszalovaglását vállalom. Továbbá lovas trükk bemutatót is lovas illetve egyéb rendezvényekre. 

  http://egylovas.hu 

 

Címkék: lovaglás | ügető

Megtekintés: 4618 | Bővebben...


Istenem ,de gyönyörű !

Kiss Mercédesz

Az életben nem az számit ,hányszor vettél lélegzetet,hanem az ,hogy hányszor akadt el a lélegzeted.

Hát nekem itt most bejött,de nagyon.

Kérlek nézzétek áhitattal !!!


 

Címkék:

Hozzászólás 3 | Megtekintés: 4915 | Bővebben...


Gyagya paci :)

Szabò Timea
Hadd osszam meg veletek a kis gyagya egy-kèt vicces hùzàsàt.
Parom lova,Snipper kèsz bohòc.
Kb. 1 ève tortènt.kòlikàja volt,eleg szarul èrezte magat,hivtuk azonnal az allatorvost,jott,szùrta a gorcsoldòt,mire Snipper sem akart kimaradni a bulibòl,oldalra fordult(megjegyzem,nem szereti az orvosok szagàt),cuki,
hatalmas fogaival elkapta az allatorvos ingjèt ès nagyot ràntott rajta.Nem akart harapni,nem szokott,az ingre utazott...Esedeztunk a bocsànatàèrt,de akkor màr o is nevetett,a hosszù ujjù ingjèbol,egyoldalù szexis ujj nèlkuli lett.
Most nyàron èpp vàsàrolni voltunk,amikor csorog a telefon,a lovarda tulaja volt(a pacijaink lovardaban èlnek),azt kèrdezte:Te Timi,normalis,hogy Snipper boxàban egy muanyag szèk van?Szakadtra rohogtuk magunkat,meg azok is akik ott voltak es làttàk a szèket a boxban-azòta sem tudjuk hogy kerult oda.
Amikor megvettuk az elozo gazdàjàtòl,az a rossz szokàsa volt,hogy amint bevittuk a munkapàlyàra lovaglàs cèljàbòl,megfordultunk,hogy becsukjuk a keritèst mogottunk,mire visszafordultunk màr el is hùzott onnan,vàgtàbòl àtugrotta a karàmoszlopokat ès elkezdett legelni....errol nagy nehezen leszoktattuk...
Volt ùgy,hogy ùgy dontott jol meghempereg a sàrban,csakhogy ezt egy olyan helyen "tervezte",ahol egy kis faoszlop volt,amire rà volt erositve a villanypàsztor 2 szalagja felul ès alul.Mèg jò hogy nem volt rà kapcsolva àram(torpefeszultseg).Lefekudt komòtosan,eloszor a jobb oldalàra fordult,majd àt a bal oldalàra.....Mèg jò hogy ott voltunk a kozelben,elkezdtunk futni hoozà mint az orult....amikor meglàttuk,nem tudtam szivinfarktusom legyen az ijedtsègtol vagy a rohogestol fulladjak meg...Snipper fekudt a hàtàn, a 4 làba a levegoben,es a szalagok ùgy ràtekeredtek a làbaira,hogy szabàlyosan gùsba kotottèk.Moccanni sem tudodt.Ahelyett,hogy bepànikolt volna,nèzett rànk a nagy szemeivel ,a sàr csopogott a ki a fulèbol,mikozben kapkodtunk hogy kiszabaditsuk,szèpen lerakta oldalra a fejecskèjèt,ellazult,ès vàrt hogy felkelhessen
Most 1 hete,megyek futtatni oket,ismet a lovarda tulaja megàllit hogy Snippert reggel az istàllò folyosojàn talàlta...sètàlgatott...ès "kinyitotta" egy màsik lò boxajtajàt is.A lovarda tulaja ugye ott èl a lovakkal az emeleti lakàsàban,a hàlòszobàja Snipper boxa felett van.Ez a kis diszno,hallja a legkisebb zajokat is,ha elmennek ejszaka pipilni,lehuzzàk a Wc-t stb. ès elkezd dubogni a patàival,unatkozik,ha valaki èl ès mozog,akkor vele foglalkozzon cimszòval.Nem tudnak aludni tole,igy azt talaltàk ki hogy a box also ajtajàt kinyitjàk,igy nem tud dubogni,a felso csukva marad,igy a lò nem tud kijonni a boxbol-aha....de ezzel Snipper nem èrtett egyet...Nem is tudom mit adnek,ha kameràval felvette volna valaki a jelenetet,ahogy egy magas lò lehasal,ès kikùszik a boxbòl....Meg csak egy horzsolàs sincs a marjàn.
Ugyhogy nagyon gyagya a paci,sosem unatkozunk vele,csak pont ezekre a lovakra kell nagyon odafigyleni,mert minimàlis veszèlyèrzetuk sincs.....
Hàt ennyi,koszi,ha vègigolvassàtok.

Címkék: történet | lovak

Hozzászólás 1 | Megtekintés: 4971 | Bővebben...


Egy szép melódia !!!

Kiss Mercédesz

Holdviola : Vágta "

és a szöveg :

Dalszöveg

Mikor mentem hazafelé, kinyílt az ég háromfelé,
ragyogtak rám a csillagok, mert tudták, hogy árva vagyok
S az égboltnak tetejéből, annak is a közepéből
Éjfekete méneséből, alászállott én édesem

Szárnyalj buja zöld mezőn át
Fekete pej lovam
Ereidben lüktet a vérem

Hűs hajnalon együtt útra keltünk
Fekete pej lovam
Szemeidben ébred az életem
húúúú
Felzeng a hang és elhal a csönd
szép, fekete pej lovam
ölel a Hold, a Nap is ránk nevet

Közel az Ég, ahogy siet az Út
veled fekete pej lovam
Hol az a hely? Vár a végtelen!

Refr:
Vágtass velem, nézd az ég oly gyönyörű
Szárnyalj velem, óh kedvesem
Vágtass velem réten legelőn
Szárnyalj velem, óh kedvesem

 

 

"

Címkék:

Megtekintés: 4888 | Bővebben...


1. oldal / 28